FL studio sampler scisza sample

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Aroman
FL studio sampler scisza sample

Post autor: Aroman » piątek 13 cze 2008, 14:42

Sampler Fl studio przycisza brzmienie sampla, ale jak zrobić żeby wogóle nie ingerował w brzmienie tego sampla, jest opcja ustawiać sample na dole w pasku audio, ale jest to troche nie wygodne, wie ktoś jak zrobić żeby sampler wogóle nie ingerował w brzmienie sampla?
przykład
wrzucam sampelek stopy na ścieżke audio w playliscie, miernik db pokazuje mi że sampel osiąga głośność 0db, teraz wrzucam taki sam sampelek to samplera żeby poukładać sekwencje, teraz miernik pokazuje mi -8db, jeżeli zgłośnie kanał do 100% miernik pokazuje mi -3db, chodzi mi o to żeby ten sampler wogóle nie ingerował w brzmienie sampla, chcem tylko ustawić sekwencje w sekwencerze, wiem ze moge podgłośnić go kompresorem, ale wtedy psuje brzmienie tak mi sie wydaje pozdro czekam na odp.
jestem tu

Awatar użytkownika
pixel

Re: FL studio sampler scisza sample

Post autor: pixel » piątek 13 cze 2008, 15:55

...Sampler Fl studio przycisza brzmienie sampla, ale jak zrobić żeby wogóle nie ingerował w brzmienie tego sampla, jest opcja ustawiać sample na dole w pasku audio, ale jest to troche nie wygodne, wie ktoś jak zrobić żeby sampler wogóle nie ingerował w brzmienie sampla?
przykład
wrzucam sampelek stopy na ścieżke audio w playliscie, miernik db pokazuje mi że sampel osiąga głośność 0db, teraz wrzucam taki sam sampelek to samplera żeby poukładać sekwencje, teraz miernik pokazuje mi -8db, jeżeli zgłośnie kanał do 100% miernik pokazuje mi -3db, chodzi mi o to żeby ten sampler wogóle nie ingerował w brzmienie sampla, chcem tylko ustawić sekwencje w sekwencerze, wiem ze moge podgłośnić go kompresorem, ale wtedy psuje brzmienie tak mi sie wydaje pozdro czekam na odp....

Bo sampler w FL jest do d...
Nie zmienisz tego tak zeby sampler nie ingerował w sample. Musisz sam podgłaśniać.
Do tego sampler dodaje jeszcze szum.
FL RuLeZ!!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 13 cze 2008, 18:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:02 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Aroman

Post autor: Aroman » piątek 13 cze 2008, 19:41

...Nie znam w szczegółach obsługi FL, ale zobacz, czy nie jest to kwestia ustawień Pan Law. Oto na przykład, co się dzieje z wyrenderowanym śladem w Reaperze (choć program nie ma tu znaczenia), jeśli Pan Law jest ustawione na -3 dB (poziom pozostanie bez zmian, gdy parametr ten przyjmie wartość 0 dB):

Ustawienie.png.

Rezultat.png (druga, wynikowa ścieżka wyraźnie cichsza o 3 dB).

...
dzięki Piotr, odnalazłem coś takiego
Circular Panning Law - If checked, FL Studio will use circular panning (green graph), otherwise it uses pyramidal panning (red graph).
nie wiem jaka jest różnica między piramidą, a tym łukiem, ale na piramidzie sampel gra tak jak powinien
dzięki ;D
jestem tu

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 13 cze 2008, 20:00

nie wiem jaka jest różnica między piramidą, a tym łukiem, ale na piramidzie sampel gra tak jak powinien
to jest po prostu coś za coś. tak masz maksymalną głośność, ale za to zmienia się głośność (w sumie w obu kanałach) sampli podczas ustawiania ich panoramy.

Awatar użytkownika
Aroman

Post autor: Aroman » piątek 13 cze 2008, 21:30

...nie wiem jaka jest różnica między piramidą, a tym łukiem, ale na piramidzie sampel gra tak jak powinien
to jest po prostu coś za coś. tak masz maksymalną głośność, ale za to zmienia się głośność (w sumie w obu kanałach) sampli podczas ustawiania ich panoramy....
spoko, troche popatrzyłem na miernik, pokręciłem pokrętłami i wiem ocb, dzięki
teraz częsciej będe tu zaglądać ;]
jestem tu

ODPOWIEDZ