Witam!!!
Jestem basistą i chciałbym nagrać moje pomysły na komputerze jednakże gdy podpinam gitarę do karty dzwiękowej (SB Live!) i gram przez wejscie line-in dzwięk gitary jest jakoś zniekształcany. Trudno mi to opisać, ale dzwięk jest bardzo 'brzęczący' i brzmi jakby był przepuszczony przez jakiś zdezelowany syntezator ;). Na pewno nie jest to wina gitary... Na piecu brzmi ona (mimo pasywnych przetworników) bardzo czysto. Na nagraniach zarówno z gitarą podpiętą bezpośrednio do karty jak i przez combo basowe, dzwięk jest bardzo zniekształcony. Co mam z tym zrobić??? Czy trzeba coś zmienić w mixerze SB Live! czy może coś innego??? PROSZĘ POMOCY!!!
Problemy z basem
Re: Problemy z basem
Dobrym testem na początek byłoby podpięcie Twojej gitary do innej karty dźwiękowej, a innej gitary do Twojej karty dźwiękowej
Dzięki temu przekonasz się, czy problem leży po stronie instrumentu (w co zresztą wątpię), czy np. kiepskiej jakości przetworników SB.

Napewno nie jest to wina przetwornikow SB! Jak nagrywasz bas z combo, to rozumiem, ze wychodzisz z niego wyjsciem line-out? Jesli sluchawkowym, to nie za baudzo :-/ Skad te znieksztalcenia? Nigdy nie mialem SB, ale wiem ze ona ma mozliwosc ustawienia zrodla nagrywania na 'What You Hear'. Byc moze ze to masz ustawione do rejestrowania jako zrodlo. Zmien na line-in. Nie wiem czy jestes jakas mozliwosc wlaczania jakichs efektow na linii, to tez powylaczaj. Nie bedzie to raczej problem z samym instrumentem.
Pozdrawiam/Zone
Pozdrawiam/Zone
Sanok
Na razie cały czas próbuję coś ustawić w mixerze SB Live'a ! ale nic nie daje skutków. Może ktoś nagrywający bas na komputer mógłby pomóc??? Jakie Wy macie ustawienia swoich kart dzwiękowych???
Różnie, albo bezpośrednio do karty albo przez combo basowe... Za każdym razem na nagraniach dzwięk jest zniekształcony, 'buczący'. Nie wiem dlaczego...
A czy jestes w stanie nagrac to i umiescic gdzies do sciagniecia i posluchania? Moze wtedy cos poradzimy.
Pozdrawiam/Zone
Pozdrawiam/Zone
Sanok
...Witam!!!
Jestem basistą i chciałbym nagrać moje pomysły na komputerze jednakże gdy podpinam gitarę do karty dzwiękowej (SB Live!) i gram przez wejscie line-in dzwięk gitary jest jakoś zniekształcany. Trudno mi to opisać, ale dzwięk jest bardzo 'brzęczący' i brzmi jakby był przepuszczony przez jakiś zdezelowany syntezator ;). Na pewno nie jest to wina gitary... Na piecu brzmi ona (mimo pasywnych przetworników) bardzo czysto. Na nagraniach zarówno z gitarą podpiętą bezpośrednio do karty jak i przez combo basowe, dzwięk jest bardzo zniekształcony. Co mam z tym zrobić??? Czy trzeba coś zmienić w mixerze SB Live! czy może coś innego??? PROSZĘ POMOCY!!!...
SB live ma syfiasto rozwiązane wejścia daj przed basem regulowany preamp z dobrym wtórnikiem aby odseparować impedancję pickupu od wejścia SB. Poprostu SB nie radzi sobie z Zwe < 15kohm.
Jestem basistą i chciałbym nagrać moje pomysły na komputerze jednakże gdy podpinam gitarę do karty dzwiękowej (SB Live!) i gram przez wejscie line-in dzwięk gitary jest jakoś zniekształcany. Trudno mi to opisać, ale dzwięk jest bardzo 'brzęczący' i brzmi jakby był przepuszczony przez jakiś zdezelowany syntezator ;). Na pewno nie jest to wina gitary... Na piecu brzmi ona (mimo pasywnych przetworników) bardzo czysto. Na nagraniach zarówno z gitarą podpiętą bezpośrednio do karty jak i przez combo basowe, dzwięk jest bardzo zniekształcony. Co mam z tym zrobić??? Czy trzeba coś zmienić w mixerze SB Live! czy może coś innego??? PROSZĘ POMOCY!!!...
SB live ma syfiasto rozwiązane wejścia daj przed basem regulowany preamp z dobrym wtórnikiem aby odseparować impedancję pickupu od wejścia SB. Poprostu SB nie radzi sobie z Zwe < 15kohm.
Muzyk, elektronik, informatyk. Założyciel - gitarzysta i wokalista kapeli Acrimonia
Moze to dziwne-ale ja nagrywam bas przez Vampa i brzmi niezle.Na Vampie ustawiam korekcje,kompresje i poziom wyjsciowy.W mikserze karty(Live!)ustawiam poziom i nie mam zadnych problemow...tak samo nagrywam gitary.......
...phi...