Cubase + EZdrummer - nierówno?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
maciejk
Cubase + EZdrummer - nierówno?

Post autor: maciejk » czwartek 24 kwie 2008, 13:13

Witam

Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem :). Mam problem z timem podczas używania programów z tematu. trochę ciężko to wyjaśnić. Podczas ustawiania tracków midi w głównym oknie projektu w Cubase wszystkie takty są ustawiane równo do linii, a krawędzie ścieżek idealnie nachodzą na siebie. Jednak mam w paru miejscach utworu sytuację, gdzie przy krawędziach tworzy się jakby grubsza linia. Nie byłoby to żadnym problemem, ale w jednym miejscu, tylko w jednym takt wchodzi jakby o ulamek sekundy za późno, zupełnie jakby bębniarz nie ćwiczył z metronomem :). Co ciekawe ścieżka midi w głównym oknie jest ustawiona idalnie równo, poprzednia też się kończy równo [mogę nawet ją uciąć wcześniej, nic to nie daje], w oknie edycji ścieżki też wszystkie dźwięki są równo do linii. Jeżeli wyłącze snap i ręcznie ustawie ten track o jakiś ułamek sekundy wcześniej niż początek taktu, wszystko gra dobrze, ale to nie jest rozwiązanie problemu.

Trochę to zawiłe, ale mam nadzieję, że rozumiecie mój problem. Kombinuje już z tym jakiś czas i nie mogę dojść o co chodzi.

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

pozdrowienia
Maciej

WG

Re: Cubase + EZdrummer - nierówno?

Post autor: WG » czwartek 24 kwie 2008, 13:17

Może nuty "zazębiają się". Spróbuj je delikatnie skrócić (o parę punktów w długości) tak aby nie tworzyć polifonii na jednym dźwięku może w tym problem !?

maciejk

Post autor: maciejk » czwartek 24 kwie 2008, 13:23

Próbowałem wcześniej, niestety nie działa :(.

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » czwartek 24 kwie 2008, 13:48

Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem :). Mam problem z timem podczas używania programów z tematu. trochę ciężko to wyjaśnić. Podczas ustawiania tracków midi w głównym oknie projektu w Cubase wszystkie takty są ustawiane równo do linii, a krawędzie ścieżek idealnie nachodzą na siebie. Jednak mam w paru miejscach utworu sytuację, gdzie przy krawędziach tworzy się jakby grubsza linia. Nie byłoby to żadnym problemem, ale w jednym miejscu, tylko w jednym takt wchodzi jakby o ulamek sekundy za późno, zupełnie jakby bębniarz nie ćwiczył z metronomem :). Co ciekawe ścieżka midi w głównym oknie jest ustawiona idalnie równo, poprzednia też się kończy równo [mogę nawet ją uciąć wcześniej, nic to nie daje], w oknie edycji ścieżki też wszystkie dźwięki są równo do linii. Jeżeli wyłącze snap i ręcznie ustawie ten track o jakiś ułamek sekundy wcześniej niż początek taktu, wszystko gra dobrze, ale to nie jest rozwiązanie problemu.
ej...

Myślę, że to bug.
Ale.

Sprawdź czy przypadkiem nie ma czegoś w list editor ale pewnie nic nie będzie.
Spróbuj przekopiować ścieżkę na drugą ścieżkę MIDI.
To samo?
Sprobuj przekopiowac te clipy midi do nowego projektu.
To samo?

Nie masz przypadkiem zapietej przez przypadek wtyczki MIDI na tej sciezce? Jakis trackfx etc?

--
pozdr
j

ODPOWIEDZ