Reverb na VST w Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
inlovewiththedj
Reverb na VST w Cubase

Post autor: inlovewiththedj » niedziela 20 kwie 2008, 14:16

Witam.
Mam taki problem.
Przy tworzeniu muzyki nie mogę dodać efektu Reverb i nałożyć to na plugin vst.

Po kolej co zrobilem.
Stowrzylem track midi. Wybralem F11 z klawiatury i do instrumentow vst dodalem Trilogy. Przy Track Midi wybralem odpowiednio wejscie i wyjscie. Wszystko gra jkak nalezy. Nagralem sobie melodie i chcialbym z cubase dodac dodac Reverb na ta wtyczke w czasie odtwarzania calej sciezki. Jednak nie moge. Bo na track midi sa jakies inne wtyczkki np: Arpache, Autopan, Chorder, Midi Echo, Transformer itp. Ale nie ma tych typowych jak Reverb Delay i inne.

Dlaczego?
Generalnie zauważyłem że do większości wtyczek VST dodanie reverb z cubase (czy innego efektu) jest nie możlwie. Są jakies inne efekty ale nie wlasnie REVERB.

Jedynie Reverb i inne typoweefekty chcociażby z WaveLab, działaja na sample czy inne pliki audio.
Wiem że czasami wtyczki VST posiadają wbudowany wewnętrzny Reverb ale akurat ta z która mam problem nie posiada tego.
Konkretnie: Spectrasonics Trilogy.

Tak jak mowilem do plikow audio moge dodac Reverb. Wiec moglbym teoretycznie i praktycznie wyeksportowac scieżkę z tego Trilogy do audio, pozniej na nowo ja zimporotwac i nalozyc Reverb ale wtedy nie mam mozliwosci pelnej edycji a chce ja miec.
Prosze o pomoc. Co radzicie. Jak nakladac te rozne dostepne wtyczki na roże moduly VST.

Pozdrawiam Marcin
Po prostu ja....

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Reverb na VST w Cubase

Post autor: JoachimK » niedziela 20 kwie 2008, 14:23

Stowrzylem track midi. Wybralem F11 z klawiatury i do instrumentow vst dodalem Trilogy. Przy Track Midi wybralem odpowiednio wejscie i wyjscie. Wszystko gra jkak nalezy. Nagralem sobie melodie i chcialbym z cubase dodac dodac Reverb na ta wtyczke w czasie odtwarzania calej sciezki. Jednak nie moge. Bo na track midi sa jakies inne wtyczkki np: Arpache, Autopan, Chorder, Midi Echo, Transformer itp. Ale nie ma tych typowych jak Reverb Delay i inne.
Dlaczego?

Dlatego, ze efekty audio naklada sie na sciezke audio, a nie na sciezke MIDI. Dodaj reverb na mikserze w sciezce instrumentu VST, a nie tam, gdzie sa nutki MIDI
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
inlovewiththedj

Post autor: inlovewiththedj » niedziela 20 kwie 2008, 14:53

Dlatego, ze efekty audio naklada sie na sciezke audio, a nie na sciezke MIDI. Dodaj reverb na mikserze w sciezce instrumentu VST, a nie tam, gdzie sa nutki MIDI...
ale ja nie dodawalem na nutki tylko z lewego menu (tam gdzie jest track parameters,inserts, sends, channel, notepad, user panel) wybieralem inserts albo seds i tam niestety nie widzialem tych wszystkich efektow ;/
wiec co zrobic ?
poza tym jak wybralem z menu devices mixer to tam tez nie widzialem miejsca gdzie moglbym dodac efekty;/

Prosze o pomoc :)
Po prostu ja....

Awatar użytkownika
Junior

Post autor: Junior » niedziela 20 kwie 2008, 16:53

...Dlatego, ze efekty audio naklada sie na sciezke audio, a nie na sciezke MIDI. Dodaj reverb na mikserze w sciezce instrumentu VST, a nie tam, gdzie sa nutki MIDI...
ale ja nie dodawalem na nutki tylko z lewego menu (tam gdzie jest track parameters,inserts, sends, channel, notepad, user panel) wybieralem inserts albo seds i tam niestety nie widzialem tych wszystkich efektow ;/
wiec co zrobic ?
poza tym jak wybralem z menu devices mixer to tam tez nie widzialem miejsca gdzie moglbym dodac efekty;/

Prosze o pomoc :)...
Nic nie szkodzi, że nie na nutki;) Te inserty przy ścieżce midi służą do midi! jeśli jst ścieżka audio to wtedy możesz użyć efektów audio...

Co zrobić żeby dodać - otóż instrument vst jeśli go używasz doda swoje wyjścia audio w panelu mikser i wtedy na odpowiedni kanał tego instrumentu (są tam tak samo inserty do wyboru)nałóż efekt, ewentualnie na sumę czyli na ostatni segment w mikserze ...

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » niedziela 20 kwie 2008, 19:53

...Witam.
Mam taki problem.
Przy tworzeniu muzyki nie mogę dodać efektu Reverb i nałożyć to na plugin vst.

Po kolej co zrobilem.
Stowrzylem track midi. Wybralem F11 z klawiatury i do instrumentow vst dodalem Trilogy. Przy Track Midi wybralem odpowiednio wejscie i wyjscie. Wszystko gra jkak nalezy. Nagralem sobie melodie i chcialbym z cubase dodac dodac Reverb na ta wtyczke w czasie odtwarzania calej sciezki. ---------------------- do tej pory bardzo dobrze dalej wcisnij F3 i otworzy ci su,e mixer audio na którym bedziesz widział kanały MIDI oraz AUDIO - na jednym z kanałów Audio na dole bedziesz widział napis TRILOGY po lewej stronie miserka masz takie ikonki wybierz te symbolizującą INSERT czyli znaczek " --[]-- " i w pustym polu kanału trilogy kliknij i wybierz rządany reverb.... Powodzenia!

PS całe zycie pracuje na Cubase ale myśle nad przejściem na Mac'a i bardzo boję się Logica z którym nigdy nie miałem nic wspólnego - boje się, że wrzuce kupe kasy w maca i logica który moze być dla mnie non logic ;)

Awatar użytkownika
inlovewiththedj

Post autor: inlovewiththedj » niedziela 20 kwie 2008, 22:55

Dziekuje Juniorowi i Tobie Velu :)

Udało sie, dziala tak jak chce :)

Co do twoich wątpliwości a propo Maca. Powiem Tobie że ja jakos zwolennikiem maca nie jestem. Moze dlatego ze od zawsze siedzialem na widowsie i troche linuxie. Co prawda widzialem jak w logicu tworzy sie muzyke, mam tez fajne tuturiale na logica prowadzone przez kilku bardzo dobrych producentow i djow i ogladajac je nie sadze aby byl to bardzo skomplikowany program. Ale wiesz mimo wszystko mac jest dla mnie zbyt brytyjski, nie przemawiaja do mnie pomysly ludzi z wysp, moze dlatego tez ze mieszkalem tam ponad rok i przekonalem sie ze oni wszystko robia na przekor, inaczej, a ja nie chce sie do tego dolaczac, wiec moze dlatego podswiadomie omijam maca.
Mac ladnie wyglada, apple ma naprawde piekny design ale co do praktycznosci to mam wrazenie (czytajac od dawna rozne fora i rozmawiajac z ludzmi) ze standardowe pc jest lepsze.

Pozdrawiam
Po prostu ja....

amis

Post autor: amis » poniedziałek 21 kwie 2008, 07:12

mac brytyjski?
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 21 kwie 2008, 09:50

podepne sie doi tematu:)

a jakto sie ma w przypadku gdzy chcemy zrobic perkusje na np battery. zeby obrobic kazdy element z osobna musze przypisywac kazdemu elememtowi inne wyjscia midi? istnieje jakis niebianski sposob zeby dokonac takiej rzeczy:

mam sampler->ładuje do niego sample->werbel, stope, haty gram na innych midi trackach-> i obrabiam kazdy track z osobna , czyli zebym nie musial tracic czasu na ciagle ustawianie tylko zebym mogl odrazu nakladac na poszczegone elementy, Chyba ze w takim przypadku mozna zrobic tylko render do audio?

A jeszcze druga sprawa to jak to sie ma do rewire? np podpinam reasona do cubase i moge(w cubasie) jak wyzej nakladac reverba na poszczegole elementy, czy tylko moge do zrobic w reasonie

dzieki za podpowiedzi

amis

Post autor: amis » poniedziałek 21 kwie 2008, 10:06

edneysis, odpowiem tylko na drugie pytanie - nie da sie tak... efekty z reasona mozesz nałożyc tylko na instrumenty reasona i to potem wysłac rewire do cubase... ale nie da sie nałożyc efektów z reasona bezpośrednio na ściezki cubase...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 21 kwie 2008, 10:16

mi bardziej chopdzilo o to ze chce nalozyc efekty z cubase na instrumenty z reasona ktore podlaczylem przez rewire

ODPOWIEDZ