Latencja a procesor

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
DJSLOMA
Latencja a procesor

Post autor: DJSLOMA » sobota 30 sie 2003, 20:18

Witam. Mam Athlona xp 2200+i prawie we wszystkich programach (pro53, b4, absynth) ustawiam latencje na 50ms czy to dużo ?

Posiadam karte SBLive!

Czekam na wasze wypowiedzi.

Awatar użytkownika
pioul

Re: Latencja a procesor

Post autor: pioul » sobota 30 sie 2003, 22:42

Pracujesz pod ASIO czy DX? Bo jak na ASIO to dużo. Postaraj sobie zainstalować drivery KX. Tylko najpierw dokładnie wyrznij oryginalne.
Muzyk, elektronik, informatyk. Założyciel - gitarzysta i wokalista kapeli Acrimonia

DJSLOMA

Post autor: DJSLOMA » niedziela 31 sie 2003, 00:29

...Pracujesz pod ASIO czy DX? Bo jak na ASIO to dużo. Postaraj sobie zainstalować drivery KX. Tylko najpierw dokładnie wyrznij oryginalne....

no instalowałem asio ale jade na dx. po zainstalowaniu kx nie było różnicy..albo nie wiem co trzeba dobrze ustawić. Jak coś to piszcie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 31 sie 2003, 02:35

ustawiam latencje na 50ms czy to dużo ?

kupiłem 2kg pomidorów, to dużo czy mało?

Musisz sprecyzować pytanie, inaczej dostaniesz garść odpowiedzi sprzecznych ze sobą, bo każdy ma inne kryterium oceny.

Duzo jak na SBLive czy mało? Dużo jak na mój procesor? Dużo porównując do innych kart? Zbyt dużo do graniana instrumentach wirtualnych czy zbyt mało aby zapewnić stabilność przy nagrywaniu materiału? itd itp...

DJSLOMA

Post autor: DJSLOMA » niedziela 31 sie 2003, 10:58

...ustawiam latencje na 50ms czy to dużo ?

kupiłem 2kg pomidorów, to dużo czy mało?

Musisz sprecyzować pytanie, inaczej dostaniesz garść odpowiedzi sprzecznych ze sobą, bo każdy ma inne kryterium oceny.

Duzo jak na SBLive czy mało? Dużo jak na mój procesor? Dużo porównując do innych kart? Zbyt dużo do graniana instrumentach wirtualnych czy zbyt mało aby zapewnić stabilność przy nagrywaniu materiału? itd itp...

...

Poprostu chodzi mi no zwykłe granie sam dla siebie bez nagywania i innych rzeczy, a jeśli chodzi o porównywanie to może ktoś ma taki sam sprzęt jak ja i inną latencję dlatego chce się dowiedzieć jak mają inni.

...

Awatar użytkownika
kk

Post autor: kk » niedziela 31 sie 2003, 11:27

Zainstalowałeś ASIO, a jedziesz na DX? To czego się spodziewałeś (no offence). Ja na moim Livie mam 5 ms przy nowych kX ustawionych (ASIO) na 44,100 kHz (w najnowszej wersji masz wybór częstotliwości, aczkolwiek jeszcze bez nagrywania audio, ale to dorobią a w Reasonie jest mi to nie potrzebne). Procesor Celeron 1,2 GHz, 384 Ram, więc coś masz "nie tak" w ustawieniach->przełącz na ASIO. 50 ms do stabilnego odtwarzania na takim komputerze jaki Ty masz wystarczy, ale do gry live "niezbyt". U mnie pracuje stabilnie w Reasonie przy dużych projektach nawet z 5 ms. W Cubase używam DX Full Duplex, bo w Livie (badziewnym, bo badziewnym ale...) masz sprzętowy mikser do odsłuchu.

Zmień ustawienia w programach na kX ASIO, pokombinuj z ustawianiam ASIO. Jak ustawisz 48,000 kHz, to min. latencja to będzie 10 ms. Ale po programach i po tym co piszesz widzę, że raczej nie, więc 44,100 kHz i 5 ms i będzie śmigać.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 31 sie 2003, 14:48

Na kX przy graniu softsynthami ustawiam zawsze najniższą czyli 2,66 latencję i nie ma najmniejszych problemów. W projektach zazwyczaj 5,3 ms. Athlon 1909 Mhz ale na PIII 1 GHz było podobnie.

DJSLOMA

Post autor: DJSLOMA » niedziela 31 sie 2003, 16:16

Instalowałem ASIO ale odinstalowałem bo coś się chrzaniło ale może to wina starych sterowników odinstalowałem je ale moze się dobrze nie usunęły...

Podajcie link do najlepszych sterowników ASIO

THX

Awatar użytkownika
kk

Post autor: kk » niedziela 31 sie 2003, 16:45

hehe IMHO do Live najlepsze są kXy.... www.kxproject.spb.ru

lepszych nie znam..... (do Live oczywiście)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » niedziela 31 sie 2003, 17:41

...Witam. Mam Athlona xp 2200+i prawie we wszystkich programach (pro53, b4, absynth) ustawiam latencje na 50ms czy to dużo ?

Posiadam karte SBLive!

Czekam na wasze wypowiedzi.

...

athlon 1.8 xp + audigy 2 box = latencja 7 ms
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

ODPOWIEDZ