MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Re: MIDI

Post autor: Velu » niedziela 24 sie 2003, 21:28

AHA CZY NA PŁYCIE MASZ POKŁADOWY AC97 BO MOZE TAM WYSYŁAC AUDIO A PEWNIE ODSŁUCHUJESZ NA sb LIVE !!!

Awatar użytkownika
PięknyStefan

Post autor: PięknyStefan » niedziela 24 sie 2003, 23:14

dobra zrobiłem tak odpaliłem subtraktora zaznaczyłem go na górze w midi in device channel 1 switełko sie swieci czyli sygnał dochodzi ale nie gra

nie mam karty dzwiekowej na płycie

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Post autor: medoramas » poniedziałek 25 sie 2003, 07:24

...to ja skorzystam i zadam podobne pytanie... karta SB Audigy w wersij OEM (brak portu MIDI), na pokładzie płyty głównej znajduje się AC97 (razem z portem MIDI, oczywiście)... chcąc podłączyć zewnętrzne urządzenie MIDI (Groovebox MC-303) co należy uczynić, oprócz posiadania odpowiedniego kabla? czy jeśli AC97 jest nieaktywne (całą rolę audio obsługuje Audigy), to czy należy właczyć je, by port MIDI działał? czy też port ten działa mimo wyłączenia urządzeń AUDIO zawartych na płycie?

...pazdrawiaju!!!

Gizmo

Post autor: Gizmo » poniedziałek 25 sie 2003, 09:27

Witam,

Nie znam Reasona, ale mniemam, że to jakiś sampler lub coś podobnego. Nie używałem go więc niewiele wiem, ale grałem kiedyś na MIDI pod Cubase SX. Wystarczy, że w tej aplikacji ustawisz ścieżkę MIDI, której nadasz atrybuty - Connection: karta lub "All inputs"; Out - wyjście MIDI karty i powinno zadziałać. Może podobnie możesz poustawiać parametry w swojej aplikacji ?

Sprawdź także czy w mikserze karty dźwiękowej nie masz przyciszonego lub wyłączonego "Synth" czy jak to tam się nazywa.

Czasami szukamy problemu tam gdzie go nie ma, a powód, dla którego klawiatura nie współpracuje z kartą, może być prozaiczny.

Pozdrawiam

piotr

Post autor: piotr » poniedziałek 25 sie 2003, 09:45

...dobra zrobiłem tak odpaliłem subtraktora zaznaczyłem go na górze w midi in device channel 1 switełko sie swieci czyli sygnał dochodzi ale nie gra

nie mam karty dzwiekowej na płycie...

A jak masz ustawiony odbiór komunikatów MIDI w instrumentach. To też może być przyczyną twoich niepowodzeń. Jeżeli kanał Midi będzie niezgodny z tym, co masz ustawione na instr. to niestety nici z odbioru.

Pzdr:-)

Piotr

Awatar użytkownika
PięknyStefan

Post autor: PięknyStefan » poniedziałek 25 sie 2003, 20:53

Problem rozwiazany

chodziło o karte dzwiekową SB PCI 128 czy cos takiego

zmieniłem na SB LIVE i wszystko działa

dzieki za pomoc

ODPOWIEDZ