Cubase SX - stała wartość velocity

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Redakcja
Re: Cubase SX - stała wartość velocity

Post autor: Redakcja » sobota 16 lut 2008, 22:34

...nie jest to do konca to o co pytales ale zadziala tak samo...

Rzeczywiście nie do końca , zadziała tylko w przypadku odtwarzania nagranego już tracku.
Aby było "głośno słychać" nawet przy lekkim uderzeniu w klawisz należy np.:
- na danym tracku MIDI w oknie Inspektora wejść do MIDI Modifiers
- tam w Range ustawić Vel. Limit np. min = 100, max = 100
Tyle, że oczywiście wgrywane nutki zapiszą się z rzeczywistymi wartościami velocity, takimi jakie napływają do portu MIDI IN Cubase.

Aby szybko ustawić wartości rzeczywiste velocity zapisanego w tracku należy np.:
- ustawić wartość Insert Velocity (np. na 100) w dowolnym edytorze,
- zaznaczyć (kliknąć na track) MIDI w oknie głównym aranżu lub zaświetlić (zaznaczyć) nutki w dowolnym edytorze,
- prawym klawiszem myszy wybrać Functions -> Fixed Velocity,
W rzeczywistości możliwości jest znacznie, znacznie więcej, tu warto się zapoznać z potencjałem jaki oferuje Logical Editor.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » niedziela 17 lut 2008, 01:34

Rzeczywiście nie do końca , zadziała tylko w przypadku odtwarzania nagranego już tracku.

nie prawda. w czasie grania i nagrywania tez to dziala. sprawdzilem zanim napisalem poprzedni post. przynajmnie w cubase 4 tak jest ale o ile dobrze pamietam to w sx 3 tez to sie sprawdzalo

marzyciel

Post autor: marzyciel » niedziela 17 lut 2008, 02:18

widze ze temacik sie rozwinoł.. wtrace swoje 3 grosze i dodam ze teraz to gram jak bym miał spuchniete rece nauczym sie do lekieg i płynego grania . wszytkie nutki były dla mnie przejrzycie slyszalne . teraz trace watek po pierwszych nutkach moim zdaniem dobra mysl z tym wylaczeniem czulosci lecz gdzie?????????.a co sadzicie moze lepiej sie przesiasc spowrotem na fl .... tam to było proste kazda wtyka chodzi a mam ich dosc mozna koponowac.. do woli . zaczołem z cubase sx ze mysla ze brzmienie nabieze ducha bo tego mi brakowało w fl..co sadzicie ?

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 18 lut 2008, 12:24

...nie prawda. w czasie grania i nagrywania tez to dziala. sprawdzilem zanim napisalem poprzedni post. przynajmnie w cubase 4 tak jest ale o ile dobrze pamietam to w sx 3 tez to sie sprawdzalo...

No tak, rzeczywiście działa (Cubase Studio) z tym, że nagrywać będzie dokładnie to, co napływa do portu MIDI In programu.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » poniedziałek 18 lut 2008, 15:36

A co to za klawiatura sterująca??? Pewnie,że lepiej w niej wyłączyć touch response i po problemie...

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 18 lut 2008, 19:18

...widze ze temacik sie rozwinoł.. wtrace swoje 3 grosze i dodam ze teraz to gram jak bym miał spuchniete rece nauczym sie do lekieg i płynego grania . wszytkie nutki były dla mnie przejrzycie slyszalne . teraz trace watek po pierwszych nutkach moim zdaniem dobra mysl z tym wylaczeniem czulosci lecz gdzie?????????.a co sadzicie moze lepiej sie przesiasc spowrotem na fl .... tam to było proste kazda wtyka chodzi a mam ich dosc mozna koponowac.. do woli . zaczołem z cubase sx ze mysla ze brzmienie nabieze ducha bo tego mi brakowało w fl..co sadzicie ?...
Lenistwo lenistwo i lenistwo!!!Ae chociaż nie mam tej klawiatury to ci pomoge wystarczyło spojżeć do manuala(akurat miałem dylemat co wybrać cme u key lub behringera więc manuale pościągałem i padło na cme:)),Wchodzisz w opcje RANGE i teraz tak nacisnąc i przytrzymać przycisk assign i i przycisk 0 potwierdzając jak podejżewam enterem.
Wynik usyskasz taki że, klawiatura będzie wysyłała wartośc velocity na poziomie 110.
Pozdrawiam

marzyciel

Post autor: marzyciel » środa 20 lut 2008, 17:38

......widze ze temacik sie rozwinoł.. wtrace swoje 3 grosze i dodam ze teraz to gram jak bym miał spuchniete rece nauczym sie do lekieg i płynego grania . wszytkie nutki były dla mnie przejrzycie slyszalne . teraz trace watek po pierwszych nutkach moim zdaniem dobra mysl z tym wylaczeniem czulosci lecz gdzie?????????.a co sadzicie moze lepiej sie przesiasc spowrotem na fl .... tam to było proste kazda wtyka chodzi a mam ich dosc mozna koponowac.. do woli . zaczołem z cubase sx ze mysla ze brzmienie nabieze ducha bo tego mi brakowało w fl..co sadzicie ?...
Lenistwo lenistwo i lenistwo!!!Ae chociaż nie mam tej klawiatury to ci pomoge wystarczyło spojżeć do manuala(akurat miałem dylemat co wybrać cme u key lub behringera więc manuale pościągałem i padło na cme:)),Wchodzisz w opcje RANGE i teraz tak nacisnąc i przytrzymać przycisk assign i i przycisk 0 potwierdzając jak podejżewam enterem.
Wynik usyskasz taki że, klawiatura będzie wysyłała wartośc velocity na poziomie 110.
Pozdrawiam...
a dokładniej mozna? wciskam range w zakładce cubase i co wtedy trzymam na misi assing i n klawiaturze 0 ?? ale w tym range cos hyba jeszce .hmmmmmm. bo tak jak muwisz to nie idzie ps mam klawiature behringer umx61.tylko bez istrukcji dlatego taki zamoptany jestem.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » środa 20 lut 2008, 22:18

a dokładniej mozna? wciskam range w zakładce cubase i co wtedy trzymam na misi assing i n klawiaturze 0 ? ale w tym range cos hyba jeszce .hmmmmmm. bo tak jak muwisz to nie idzie ps mam klawiature behringer umx61.tylko bez istrukcji dlatego taki zamoptany jestem.
...
opcja range e behrigerze a nie w cubase...
kolego drogi wszystko jest w instrukcji którą można pobrać bez problemów ze strony producenta i to w języku polskim-wybacz ale tego juz za ciebie nie zrobie....
pozdrawiam

ODPOWIEDZ