Soft szukający loopy w samplu?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
loonar1
Re: Soft szukający loopy w samplu?

Post autor: loonar1 » środa 30 sty 2008, 18:10

...loonar nie mieszaj pewnych kwestii bo bzdury wychodza...

sample loopuje sie wlasnorecznie bo zaden program nie bedzie wiedzial co chcesz zrobic - z automatu mozna tylko ciac oetle i loopowac synthy...
Właśnie, że ma ty sens, bo mój główny problem przy brzmieniach z sampli to z reguły dobre zapętlenie [nie mówię o sekwencjach ale o pojedynczych dźwiękach] i wymagało to czasami żmudnej roboty.... [zwłaszcza w czasach trackerów, kiedy wszystko szło z sampli, z reguły jeszcze bardzo krótkich...]

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » środa 30 sty 2008, 18:48

......loonar nie mieszaj pewnych kwestii bo bzdury wychodza...

sample loopuje sie wlasnorecznie bo zaden program nie bedzie wiedzial co chcesz zrobic - z automatu mozna tylko ciac oetle i loopowac synthy...
Właśnie, że ma ty sens, bo mój główny problem przy brzmieniach z sampli to z reguły dobre zapętlenie [nie mówię o sekwencjach ale o pojedynczych dźwiękach] i wymagało to czasami żmudnej roboty.... [zwłaszcza w czasach trackerów, kiedy wszystko szło z sampli, z reguły jeszcze bardzo krótkich...]...
Do pojedynczych dźwięków masz teraz różnego rodzaju samplery w których można wyregulować taką próbkę żeby miała odpowiednie wybrzmienie i zagrać nią. No chyba, że korzysta się z czyjejś pracy wycinając z gotowych tracków dźwięki...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 30 sty 2008, 19:23

......loonar nie mieszaj pewnych kwestii bo bzdury wychodza...

Właśnie, że ma ty sens, bo mój główny problem przy brzmieniach z sampli to z reguły dobre zapętlenie [nie mówię o sekwencjach ale o pojedynczych dźwiękach] i wymagało to czasami żmudnej roboty.... [zwłaszcza w czasach trackerów, kiedy wszystko szło z sampli, z reguły jeszcze bardzo krótkich...]...
nie rozumiem o co ci chodzi.....

piszesz o montazu procka z tranzystorow porownujac to do obrobki probki...nie kumam o co chodzi i gdzie tu masz jakis sens

kazdy kto bawil sie loopami wie ze czasem nielatwo dobrze zapetlic - to ze probka zgra sie co do ramki w czasie i fazie nie znaczy jeszcze ze dobrze zabrzmi zaloopowana - i tu sie zaczyna zmudna edycja....

program sobie moze poradzic z wmiare latwymi przebiegami...ale juz cos bardziej skomplikowanego nie wyjdzie niestety - bo program nie ma sluchu....

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 31 sty 2008, 07:47

kazdy kto bawil sie loopami wie ze czasem nielatwo dobrze zapetlic - to ze probka zgra sie co do ramki w czasie i fazie nie znaczy jeszcze ze dobrze zabrzmi zaloopowana - i tu sie zaczyna zmudna edycja....

program sobie moze poradzic z wmiare latwymi przebiegami...ale juz cos bardziej skomplikowanego nie wyjdzie niestety - bo program nie ma sluchu.......
Otóż to. Jak coś wymaga żmudnej roboty, to nie szukam odrazu programu, który zrobi to za mnie. A w samplingu właśnie to jest najciekawsze: za pomocą słuchu i naszej kreatywności poskładać "to coś" w jedną kupe Nawet jakby jakiś programik zrobił to dokładnie w minutkę, ja i tak bym poszedł tą żmudniejszą drogą.

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » czwartek 31 sty 2008, 11:24

program sobie moze poradzic z wmiare latwymi przebiegami...ale juz cos bardziej skomplikowanego nie wyjdzie niestety - bo program nie ma sluchu.......

Ale może sobie poradzić, z pewnymi mechanicznymi i powtarzalnymi czynnościami.

Tak nawiasem... wasz pęd do pomagania w rozwiązywaniu konkretnych problemów bywa zaskakujący...

chrisbern
Kontakt:

Post autor: chrisbern » piątek 01 lut 2008, 11:26

Looner dobrze mnie zrozumial :). Kazdy sample jakiegoś dźwięku ma jakiś harmoniczny przebieg swoich frekwencji i dlatego również one muszą być w loopie uwzględnione. Nieraz naprawdę długo szukałem na Wavelabie dobrego loopa, żeby nie tylko nie bylo trzaskow, ale żeby i przebieg loopa był naturalny i niezauważalny. Program Zero X Seamlesslooper naprawdę wynajduje dobre propozycje na loopy (czyli jednak soft tez ma sluch)! Nie chodzi mi tez , jak niektórzy insynuowali o loopy perkusyjne, czy frazy muzyczne, bo ja sie w takie g.... nie bawię. Ale gdy mam potrzebę zrobić sobie patch na sampler, to chce mieć dobre naturalne loopy i komputer jest w stanie zaproponować mi sensowne opcje.

ODPOWIEDZ