Sonar LE + Edirol UA-101 + Korg ER1 = problem z latencją

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
CraQ
Sonar LE + Edirol UA-101 + Korg ER1 = problem z latencją

Post autor: CraQ » środa 16 sty 2008, 12:54

Witam,

Jest to raczej problem programowy, więc napisałem w tym dziale.

Synchronizacja Sonara LE i Korga jest OK. Problemem jest efekt jaki pojawia sie przy graniu rzeczy z Korga i Sonara razem.

Sonar gra później niż Korg, latencja ASIO to 32,5ms (o ile pamiętam). Czy można skonfigurować Sonar tak, aby startował w tym samym czasie co Korg, lub opisując to inaczej, przesunąć ścieżkę czasową Sonara w tył, aby metronomy Sonara i Korga grały dokładnie w tym samym czasie?

W Abletonie 5 było to bardzo proste, bodajże w głównych opcjach była kompensacja latencji (przypuszczam ze do całego projektu), a konkretne ścieżki również można było przesunąć tak jak się chciało.

Jednak chciałbym poznać Sonara od podstaw, a kupno Edirola (do którego jest wersja LE) pomogło mi w nabyciu legalnej kopii.

Proszę o pomoc lub wskazówki.
Marcin
[addsig]
Poszukuję niestandardowych brzmień i rytmów w elektronice. Od czasu do czasu stworze jakiś kawałek. Od roku jestem zafascynowany dubstepem i wszelkiej maści muzyką basową.

Zbynia

Re: Sonar LE + Edirol UA-101 + Korg ER1 = problem z latencją

Post autor: Zbynia » środa 16 sty 2008, 15:23

zsynchronizowales przez mtc? (midi time code?)

CraQ

Re: Sonar LE + Edirol UA-101 + Korg ER1 = problem z latencją

Post autor: CraQ » środa 16 sty 2008, 16:13

Gdy próbuje - po wyjściu z karty nic się nie zmienia. Dalej jest opóźnienie w stosunku do Korga. Gdy znów otworze kartę Project - zaznaczone jest znow pole Audio... Tak jakby nie było wsparcia dla MTC...? Nie wiem :|
[addsig]
Poszukuję niestandardowych brzmień i rytmów w elektronice. Od czasu do czasu stworze jakiś kawałek. Od roku jestem zafascynowany dubstepem i wszelkiej maści muzyką basową.

ODPOWIEDZ