FL Studio 6 i dwie klawiatury sterujące

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Grzesznik
Kontakt:
FL Studio 6 i dwie klawiatury sterujące

Post autor: Grzesznik » poniedziałek 05 lis 2007, 15:22

Witam

Posiadam FL Studio v. 6, Ensoniq'a SQ-1 i Emu Xboard 49. Chaciałbym grac jednoczenie na dwoch klawiaturach, tyle, ze na roznych instrumentach wtyczkowych. Jak to zrobic ?

ŁOj Dana dana ... http://s12.bitefight.onet.pl/c.php?uid=75605

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Re: FL Studio 6 i dwie klawiatury sterujące

Post autor: pan_Buczek » poniedziałek 05 lis 2007, 15:39

...Witam

Posiadam FL Studio v. 6, Ensoniq'a SQ-1 i Emu Xboard 49. Chaciałbym grac jednoczenie na dwoch klawiaturach, tyle, ze na roznych instrumentach wtyczkowych. Jak to zrobic ?

...

Czolem!

Z tego co pamietam(bo fl juz nie uzywam od jakiegos czasu) to bylo to, po porstu, niemozliwe. Oczywiscie, moge sie mylic ale kiedy ja go uzywalem to tak bylo.

Awatar użytkownika
Grzesznik
Kontakt:

Post autor: Grzesznik » poniedziałek 05 lis 2007, 15:45

Czolem!

Z tego co pamietam(bo fl juz nie uzywam od jakiegos czasu) to bylo to, po porstu, niemozliwe. Oczywiscie, moge sie mylic ale kiedy ja go uzywalem to tak bylo....
hmmm... mnie sie udaje, ale nie ze wszystkimi Vstekami . Korzystam z wirtualnych kabli jakies Hubi'sy i takie tam... hmmm moze faktycznie to nie mozliwe ? czekam dalej

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 05 lis 2007, 19:10

... mnie sie udaje, ale nie ze wszystkimi Vstekami . Korzystam z wirtualnych kabli jakies Hubi'sy i takie tam... hmmm moze faktycznie to nie mozliwe?...

W wielkim skrócie. Masz dwie klawiatury - tu możesz pracować w przypadku Ensoniq'a jednym kanałem MIDI, a w przypadku E-mu nawet dwoma (jeśli podzielisz klawiaturę). W każdym klawiszu ustawiasz kanał MIDI którym chcesz wysyłać komunikaty (MIDI TX) - np. Ensoniq: MIDI TX= 1, E-mu: MIDI TX= 2, i do tych to konkretnie kanałów podpinasz opowiednie instrumenty VST (przez MIDI IN programu DAW). Aby to zagrało z punktu widzenia sprzętu żadne Hubi'sy i takie tam nie są tu do niczego potrzebne. To tylko sprawa odpowiedniego podłączenia i skonfigurowania między sobą owych klawiatur oraz przedzielenia im (a w zasadzie kanałom na których wysyłają owe komunikaty) instrumentów VST.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » poniedziałek 05 lis 2007, 19:58

...... mnie sie udaje, ale nie ze wszystkimi Vstekami . Korzystam z wirtualnych kabli jakies Hubi'sy i takie tam... hmmm moze faktycznie to nie mozliwe?...

W wielkim skrócie. Masz dwie klawiatury - tu możesz pracować w przypadku Ensoniq'a jednym kanałem MIDI, a w przypadku E-mu nawet dwoma (jeśli podzielisz klawiaturę). W każdym klawiszu ustawiasz kanał MIDI którym chcesz wysyłać komunikaty (MIDI TX) - np. Ensoniq: MIDI TX= 1, E-mu: MIDI TX= 2, i do tych to konkretnie kanałów podpinasz opowiednie instrumenty VST (przez MIDI IN programu DAW). Aby to zagrało z punktu widzenia sprzętu żadne Hubi'sy i takie tam nie są tu do niczego potrzebne. To tylko sprawa odpowiedniego podłączenia i skonfigurowania między sobą owych klawiatur oraz przedzielenia im (a w zasadzie kanałom na których wysyłają owe komunikaty) instrumentów VST....
Witaj!
Masz racje! Ja mialem problem bo mialem 2 klawiatury pod usb, a odpalenie 2 kontrolerow w fl jest nie mozliwe, chyba ze zrobisz tak jak mowisz, uzyjesz ich laczac je nie w fl a jeszcze przed wejsciem sygnalu midi, do komputera. A o "hubi'sach" nawet nie pomyslalem:). No nie istotne, 2 klawiatury nie byly mi az tak potrzebne. Jak widac, wystarczy chciec i pokombinowac, mozna zrobic co sie chce:).

Awatar użytkownika
Grzesznik
Kontakt:

Post autor: Grzesznik » poniedziałek 05 lis 2007, 21:16

np. Ensoniq: MIDI TX= 1, E-mu: MIDI TX= 2, i do tych to konkretnie kanałów podpinasz opowiednie instrumenty VST (przez MIDI IN programu DAW).
sorry, ale nic z tego. gra "podswietlony" instrument- dowolna klawiatura.
bez "podswietlenia" nie gra NIC. dodam jeszcze dla scislosci, ze emu jest USB, a SQ game port w SB Live! Poczekam dalej :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 05 lis 2007, 21:30

...nic z tego. gra "podswietlony" instrument- dowolna klawiatura.
bez "podswietlenia" nie gra NIC. dodam jeszcze dla scislosci, ze emu jest USB, a SQ game port w SB Live! Poczekam dalej :)...

Lepiej nie czekaj tylko natychmiast choć trochę zacznij myśleć.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Grzesznik
Kontakt:

Post autor: Grzesznik » czwartek 08 lis 2007, 16:28

Eeeee... zrobilem wszystko jak nalezy. Tak jak mi poleciliscie. Niestety. Bez widocznych efektow.Trudno. Wlasciwie w srodowisku seqwencerowym dwie klawiatury sterujace to rzecz raczej zbedna.

Chcialem uzywac FL w warunkach scenicznych, ze wzgledu na to, ze jest to program mi znany ( tak myslalem ) i bardzo intuicyjny.

No ale... chyba sprobuje czegos nowego. Moze Ableton ?

dziekuje wszystkim za pomoc,

pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 08 lis 2007, 18:43

na scenie to lepiej odpal vst w wersji standalone a nie pod hostem.....

frut nie obsluzy dwoch bo nie musi - dziala tez tylko aktywna bo reszta nie ma po co

Awatar użytkownika
Grzesznik
Kontakt:

Post autor: Grzesznik » czwartek 08 lis 2007, 19:36

...na scenie to lepiej odpal vst w wersji standalone a nie pod hostem.....

prawda, tylko ja chce wypuszczac loopy, jakies noisy - wiec seqwencer jest mi potrzebny... ,a takie przeskakiwanie z hosta na "standy" to rzecz troche uciazliwa

ODPOWIEDZ