Reaper a Direct Monitoring

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
spiker
Reaper a Direct Monitoring

Post autor: spiker » piątek 26 paź 2007, 15:56

Witam
Zasiadłem do pierwszego większego projektu z uzyciem Reaper'a. Do tej pory wykonałem z kilkanaście raejestracji wielośladowych w reaperku, ale żadna z nich nie wymagała odłsuchu słuchawkowego dla wykonawców. Tym razem sesja jest dużo większa (chór 30 ososbowy nagrywany ósemkami) i każdemu dąc słuchawki trzeba, no i natknąłem się na problem, bo wszyskoo przygotowane, a tu latencja w słuchawkach słyszalna...niewielka, ale wokaliści bywają grymaśni. Czytam ten manual i czytam, ale ponieważ się spieszę więc jestem poddenerwowany...skutkiem czego nie wiem jak sobie z tym fantem poradzić...nagrania jutro z rana. Gdzie tego szukać? Routin Matrix jest za to odpowiedzialny, czy jakiś "mały myk" w preferencjach?
pozdrawiam...gryząc paznokcie
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
elmuz1

Re: Reaper a Direct Monitoring

Post autor: elmuz1 » piątek 26 paź 2007, 17:11

Przeglądając ReaperUserGuide 2 chyba tylko raz mozna się natknąć na słowo compensation, tj. str. 76 Recrding wight External FX. Chyba chodzi o wybór trybu nagrywania "stereo lub mono latency compensated"?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 26 paź 2007, 19:34

nie znam reapera, ale co mialaby do tego kompensacja?
[addsig]

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 26 paź 2007, 19:50

...nie znam reapera, ale co mialaby do tego kompensacja?
Nic, kompletnie.
Jednyne co mi się udało znaleźć to w ustawieniach i/o śladu ustawić:
Audio Hardware Outputs>na wyjście fizyczne interfejsu. Teoretycznie sygnał powienien się w tym miejscu "podzielić" i powędrować jednoczesnie na ślad (z latencją), oraz do wyjścia karty po prostu (bez latencji). Wtedy wypadnie tylko wyłączyć w ogóle monitoring na śladzie. To oczywiście tylko teoretyczne dywagacje, bo i Reaper i sprzęt stoi w nie moim studio i zamkniety i jest na kłódkę do jutra rana....:-(

pozdrawiam i czekam na inne (obajawione) porady...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 26 paź 2007, 20:19

...nie znam reapera, ale co mialaby do tego kompensacja?
...
Sorry, sie zagalopowałem Przeca o direct monitoring chodzi.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 06 lis 2007, 13:23

Witam
Mam wrażenie, że Cubase w jednej kwestii szkodzi umysłom. Mojemu na pewno. Za sprawą bowiem Cubase ( i dawnemu do niego przywiązania) i jego opcji "direct monitoring" w device settings, poszukiwałem w Reaper czegoś czego nie musi w nim byc no i nie ma. Nie ma czegoś takiego również w Sonar, z którym pracuję na codzień, i nigdy nie miałem potrzeby urządzania "direct monitoringu" bo ZAWSZE oferował tę opcję INTERFEJS AUDIO a nie soft. Traf chciał, że mój "problem" związany był z interfejsem, którego nie znam - ECHO LAYLA 3G....po kilku dniach wróciłem do projektu i zasiadłem w spokoju przed mikserem LAYLI i .....urządziłem Direct Monitoring w dosłownie dwie sekundy. Wystarczyło odmutować odsłuch kanałów wejściowych karty i po problemie.

pozdrowienia

PS. idąc za ciosem zacząłem rozgryzać możliwości Reapera w zakresie routingu sygnałów - no po prostu miodzio......chyba nie ma takiej kombinacji połączen w Reaper, którego nie da się zrobić i to w dodatku szybko i prosto.

ODPOWIEDZ