RME HDSP 9632 + Cubase SX 3
- neuron_studio
Witam!
Zacznę od razu od problemu: mam podpięty mikser Yamaha 02r z kartą HDSP 9632 poprzez złącze SPDIF. Wszystko fajnie gra. Problem pojawia się dopiero w momencie, gdy próbuję nagrywać w CSX. Otóż jak mam ustawione sterowniki ASIO Hammerfall DSP to... Cubase nie widzi w ogóle sygnału wejściowego! Na mikserze karty w Input ( SPDIF), gdy gram na syntezatorze pojawia się sygnał. Problem znika dopiero, kiedy przestawię na ASIO Direct lub ASIO Multimedia. Przeinstalowywałem system i przed formatem wszystko było ok. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane. Próbowałem różnych kombinacji- błagam niech ktoś mi pomoże. Stery do karty są najnowsze. Miał już ktoś taki problem?
Dziękuję bardzo za pomoc!
Zacznę od razu od problemu: mam podpięty mikser Yamaha 02r z kartą HDSP 9632 poprzez złącze SPDIF. Wszystko fajnie gra. Problem pojawia się dopiero w momencie, gdy próbuję nagrywać w CSX. Otóż jak mam ustawione sterowniki ASIO Hammerfall DSP to... Cubase nie widzi w ogóle sygnału wejściowego! Na mikserze karty w Input ( SPDIF), gdy gram na syntezatorze pojawia się sygnał. Problem znika dopiero, kiedy przestawię na ASIO Direct lub ASIO Multimedia. Przeinstalowywałem system i przed formatem wszystko było ok. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane. Próbowałem różnych kombinacji- błagam niech ktoś mi pomoże. Stery do karty są najnowsze. Miał już ktoś taki problem?
Dziękuję bardzo za pomoc!
Re: RME HDSP 9632 + Cubase SX 3
być może to bajeczne, ale może zrób update windy ?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Wciśnij "F4" i zobacz czy masz aktywne wejście SPDiF
- neuron_studio
Odinstalowałem nowe sterowniki i zainstalowałem stare... Działa. Czy ktoś miał taki problem ze najnowszymi sterownikami???
1. Jakie wejścia widzisz w Cubase (F4)?
2. Z jaką częstotliwością pracuje stół i jak ustawiony jest projekt?
3. Czy po uruchomieniu Cubase widzisz wchodzące audio z konsolety w TotalMix?
Jacek
Jacek
...Odinstalowałem nowe sterowniki i zainstalowałem stare... Działa. Czy ktoś miał taki problem ze najnowszymi sterownikami???...
Mam zainstalowane najnowsze.
Żadnych problemów w Cubase4
Mam zainstalowane najnowsze.
Żadnych problemów w Cubase4
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
- neuron_studio
...1. Jakie wejścia widzisz w Cubase (F4)?
Jacek...
1. Widzę 8 wejść ADAT, 1 stereo SPDIF, 1 stereo analog
2. Wszystko jest ustawione na 44100 hz.
3. W mikserze RME widzę wchodzące audio- pojawia się sygnał za każdym razem, gdy wciskam klawisz w syntezatorze. Problem pojawia się w CSX 3. Nie widzi wchodzącego audio.
Jacek...
3. W mikserze RME widzę wchodzące audio- pojawia się sygnał za każdym razem, gdy wciskam klawisz w syntezatorze. Problem pojawia się w CSX 3. Nie widzi wchodzącego audio.
...
Rozumiem, że zdefiniowałeś szynę wejściową powiązaną z tym wejściem RME (S/PDIF)?
Jacek
...
Rozumiem, że zdefiniowałeś szynę wejściową powiązaną z tym wejściem RME (S/PDIF)?
Jacek
- neuron_studio
Ustawienia są takie same jak na starszych sterownikach, których teraz używam. Nie wiem w czym tkwi problem.
I jest jeszcze jedna sprawa:
Puściłem w mikserze (Yamaha 02rv2) mikrofon pod kanał 1 i przekierowałem go na szynę (BUS 1). Z tejże szyny wypuściłem sygnał na wejście analogowe w RME. W CSX ustawiam sobie drugą parę wejść ( analog 1L+ analog 1R). Kiedy próbuję nagrać wokal okazuje się, że na wejściach analogowych nie dostaje CSX sygnału- nagrywa dopiero na SPDIF. Czy ma ktoś pomysł jak zrobić kombinację: mikrofon->przedwzmacniacz->mikser-> RME???? Tak aby nie nagrywała mi się całość od razu tylko sam mikrofon ( teraz jest tak, że nagrywa mi się wokal wraz z... utworem).
Jak ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem to stawiam dobrego 1L.
I jest jeszcze jedna sprawa:
Puściłem w mikserze (Yamaha 02rv2) mikrofon pod kanał 1 i przekierowałem go na szynę (BUS 1). Z tejże szyny wypuściłem sygnał na wejście analogowe w RME. W CSX ustawiam sobie drugą parę wejść ( analog 1L+ analog 1R). Kiedy próbuję nagrać wokal okazuje się, że na wejściach analogowych nie dostaje CSX sygnału- nagrywa dopiero na SPDIF. Czy ma ktoś pomysł jak zrobić kombinację: mikrofon->przedwzmacniacz->mikser-> RME???? Tak aby nie nagrywała mi się całość od razu tylko sam mikrofon ( teraz jest tak, że nagrywa mi się wokal wraz z... utworem).
Jak ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem to stawiam dobrego 1L.

- neuron_studio
Nikt nie potrafi mi pomóc?
Please :)
Please :)