r8brain PRO - czy tak można?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
stef_pl
r8brain PRO - czy tak można?

Post autor: stef_pl » czwartek 23 sie 2007, 20:29

Hej!

Chciałbym dokonać resamplingu w dół tym programem.
Dysponuję wersją demo ze strony producenta.
Tam jest napisane, że wersja demo dokonuje tylko konwersji pierwszej minuty pliku.
Tak sobie pomyślałem jakbym w swojej DAW podzielił 5-cio minutowy plik wav na odcinki po jednej minucie - przekowertował je w sensie downsamplingu a później scalił znowu w DAW w jedną całość.
Pytanie zmierza w kierunku czy tą metodą uzyskałbym dokładnie to samo jakbym przepuścił przez program cały pięciominutowy plik?
Czy coś się będzie działo złego w miejscu łączeń?

Prosze o opinie.

Pozdrawiam
Stef

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: r8brain PRO - czy tak można?

Post autor: Kuma » czwartek 23 sie 2007, 23:24

Najlepiej sam sprawdź..
Zawsze możesz z resztą podzielić(na wszelki wypadek) na krótsze odcinki i połączyć - teoretycznie da się idealnie, o ile pracujesz trochę na na wav'ach.

Rozumiem, że Twój DAW nie robi downsamplingu?

A jest też przecież darmowa wersja r8brain.

pozdr
bębniarz

stef_pl

Post autor: stef_pl » piątek 24 sie 2007, 08:39

DAW robi ale nie najlepiej.
Właśnie o to chodzi, że mogę pociąć co do próbki na kawałki i co do próbki złożyć po downsamplingu.
Zastanawia mnie tylko czy w miejscu łączeń coś złego się nie wydarzy.

Pozdrawiam
Stef

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 24 sie 2007, 09:59

W miejscach cięcia mogą wystąpić jakieś problemy. Przepróbkowanie jest związane z filtracją filtrem o dość stromej charakterystyce a takie filtry mają z reguły długą odpowiedź impulsową. Trudno wyrokować bez wiedzy o jaki program chodzi, ale może być tak, że algorytm doklei z lewej i/lub prawej strony kilkadziesiąt, a nawet kilkaset próbek z ogonem odpowiedzi. Przy łączeniu takich fragmentów nie wolno tych ogonów odcinać tylko trzeba je złożyć na zakładkę z sąsiednimi segmentami i zsumować (bez "fejdów"). Dlatego najbezpieczniej ciąć w miejscu gdzie jest cisza.

stef_pl

Post autor: stef_pl » piątek 24 sie 2007, 10:26

Hej!

Dzięki za odpowiedź - jeżeli chodzi o program to tak jak pisałem w tytule chciałbym w ten sposób "oszukać" r8brain pro.
Chociaż właśnie tego się obawiałem, że w miejscu ponownego sklejenia w całość już po resamplingu mogą być problemy...

Pozdrawiam!
Stef

ODPOWIEDZ