Tracktion vs Reaper

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
peter1pl
Re: Tracktion vs Reaper

Post autor: peter1pl » poniedziałek 04 cze 2007, 22:53

...... Może dajmy go Steinbergowi, to chociaż interfejs będzie wyglądał ludzko ;) (bo na razie kojarzy mi się z czasami PC386 SX) ...
Kwestia wyboru skórki, których w tej chwili na forum Reapera są już grube setki. Warto dodać, że zmiana wyglądu UI kompletnie nie zwiększa zasobożerności programu.
...
No fakt, obejrzałem sobie. Niektóre istotnie poprawiają jego wygląd.
Niestety, dla osób które są przyzwyczajone do jakiegoś programu i sposobu jego działania, uczenie się nowego programu jest frustrujące i jest raczej stratą czasu (tzn. nie przyczynia się do nagrywania lepszej muzyki). Dlatego ja raczej będę dalej używał Cubase (po prostu dlatego że go znam, a nie dlatego że jest czad i wypas). Reaper może byc za to dobrą propozycją dla nowych użytkowników sekwencerów (bo wierzę, że to co piszesz jest szczerą prawdą - sam nie testowałem Reapera zbyt długo).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » poniedziałek 04 cze 2007, 23:25

A jakie macie zdanie na temat ACID'a w odniesieniu do powyższej dysputy?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 cze 2007, 01:57

fajnie sie w nim sekwencje uklada.....mikser niestety troszke klopotliwy w uzyciu
super sprawa z rysowaniem elementow na sladach
niestety w nowych wersjach pogorszyla sie przejrzystosc no ale upchali tam cudow mase cala.......
ale skonczylem na 3....pozniej frutek w miedzyczasie sequoia(ktora notabene ma ta sama opcje z aktywnym wykresem fali przy fade'ach i regulacji glosnosci - mnie sie to podoba - zrezta jeden z wydajniejszych programow
tez moznamu kolorki poustawiac czy zmienic wyglad - swietna sprawa - szkoda ze w sonarze nie idzie za bardzo bo 6 mnie sie nie podoba - festynem zaleciala...

Awatar użytkownika
Yaseck
Kontakt:

Post autor: Yaseck » wtorek 05 cze 2007, 09:19

Ja, o ile pozwolicie, podłącze się do pytań o Reaper'a. Mam trzy:
1. Czy w tej chwili duża jest różnica funkcjonalna między ostatnią wersję za darmo a ostatnią komercyjną? Chodzi mi o ogólne spostrzeżenia. Może jest to aż taka różnica, że należy zapomnieć o ściąganiu wersji 0.9999?
2. Czy w miarę upgrade'owania Reapera zmienia się cena? Czy kolejne wersje są za darmo?
3. Ile będzie kosztowała wersja 2.0?
..:: Yaseck ::..

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 05 cze 2007, 12:10

Na pewno jest jedna wazna informacja - sa DWIE licencje na program!
Jedna do uzytku domowego (niekomercyjna) ktora pozwala sobie robic w domu dla siebie - jak pisze producent "wersja niekomercyjna ma sluzyc do tworzenia wlasnej muzyki ale nie w celu zarobkowym"... Druga licencja to licencja dla zarobkowiczow ale ceny tych licencji sa drastycznie rozne - 39,95$ i 199,95$... Poza tym program jest dystrybuowany jako nielimitowany czasowo shareware - autor liczy na uczciwosc uzytkownikow (podoba sie to zaplac za licencje)... Licencja obejmuje program az do wersji 2.99... Potem juz beda nowe wersje i nowe licencje...

Reasumujac - chcesz potestowac i pouzywac - sciagnij sobie najnowsza wersje i sie baw ile chcesz... Aler kiedy zabawa zacznie wychodzic i przywiazanie do programu sie ugruntuje to uczciwie byloby kupic licencje... Natomiast nie wiem co to znaczy licencja niekomercyjna - mam rozumiec ze nie moge sobie na tym programie zrobic materialu na plyte na ktorej mam zarobic pieniadze bo to by wymagalo licencji komercyjnej?

Poki co mam Cubase SL3...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » wtorek 05 cze 2007, 12:17

Natomiast nie wiem co to znaczy licencja niekomercyjna - mam rozumiec ze nie moge sobie na tym programie zrobic materialu na plyte na ktorej mam zarobic pieniadze bo to by wymagalo licencji komercyjnej?

Poki co mam Cubase SL3...
...

Justin z tego co wiem podchodzi do tematu elastycznie... W jednej wypowiedzi napisał, że na niekomercyjnej można zarabiać "undergroundowo", chodzi o to że ma ona służyć do demówek, płyt niskonakładowych produkowanych przez osoby prywatne.

Komercyjna jest dla firm - nagrywasz w studio 3 kapele miesięcznie, to mimo że to demówki, to zarabiasz na tym i uczciwie byłoby kupić licencję komercyjną.

Sprawa uzależniona jest w dużej mierze od sumienia użytkownika...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 cze 2007, 12:33

rzecz w tym ze w legalnym studio musisz miec oplacony program chocby przez zakup gazety bo nie ma w polsce czegos takiego jak za darmo

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 05 cze 2007, 12:43

...rzecz w tym ze w legalnym studio musisz miec oplacony program
==========
To nie do końca prawda. Masz mieć LEGALNY program, a nie zakupiony. To w jaki sposób stałeś się legalnym użytkownikiem może wynikać z wielu bardzo różnych okoliczności.

chocby przez zakup gazety bo nie ma w polsce czegos takiego jak za darmo...
Kolejna nieprawda. Oczywiście, że jest "za darmo". Polska nie jest tu wcale państwem niezwykłym. Chyba, że masz na mysli "polskę" ale ja tego kraju nie znam.

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 05 cze 2007, 12:50

Justin z tego co wiem podchodzi do tematu elastycznie... W jednej wypowiedzi napisał, że na niekomercyjnej można zarabiać "undergroundowo", chodzi o to że ma ona służyć do demówek, płyt niskonakładowych produkowanych przez osoby prywatne.
No tak... ale jesli jestem osoba prywatna ktora ma wydac plyte w Universalu albo jakims tam EMI? To chyba nie bedzie niski naklad Ktora licencja wtedy bylaby bardziej odpowiednia?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 05 cze 2007, 12:54

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:46 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ