NI Kontakt - jak zrobić oneShot z długim atakiem?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Adasko
NI Kontakt - jak zrobić oneShot z długim atakiem?

Post autor: Adasko » niedziela 06 maja 2007, 14:11

Chcę zrobić sampla brzmiącego do samego końca niezależnie od Realese czyli Note off. Co więcej ma on mieć fade in ok 1 sek.
I tu problem: gdy ustawiam w opcjach strefy 'one shot' i obwiednię ADSR z dużym atakiem to 'one shot' nie działa. Tzn. Po oderwaniu klawisza dźwięk urywa się.
Próbowałem usunąć ADSR i dać flexible envelope ale to też kłóci się. Już mnie to osłabiło... Możejakiś szczegół przeoczyłem?

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: NI Kontakt - jak zrobić oneShot z długim atakiem?

Post autor: Kuma » niedziela 06 maja 2007, 18:43

One shot to one shot(czy też "drum mode") . Jeśli użyjesz obwiedni, to dla Kontakta już nie jest one shot. Nie da sie zjeść ciastka i mieć ciastka - jeśli uruchamiasz obwiednię, to ona działa "w całości", czyli jeśli ustawisz narastanie, to będzie działać również wybrzmienie. Jak dasz maksymalny release powinno być ok.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » niedziela 06 maja 2007, 18:50

No tak, nie będzie jednak ok, bo trzeba przytrzymać klawisz . Jedyne co mi się nasuwa w tym momencie, to zgranie sampla z tym fade-in i potem odpalanie jako one shot.. nie mam otwartego Kontakta w tym momencie, ale zdaje się że to jedyna możliwość, choć mogę pisać głupoty.
Zajrzałbym jeszcze do skryptów, o ile to Kontakt 2 - może da się coś takiego wymusić.

pozdr
bębniarz

richtig

Post autor: richtig » niedziela 06 maja 2007, 19:13

...No tak, nie będzie jednak ok, bo trzeba przytrzymać klawisz
A parametr 'release' Ci nie działa??
Ustaw go na max
www.myspace.com/pchelki

Adasko

Post autor: Adasko » niedziela 06 maja 2007, 21:16

A parametr 'release' Ci nie działa??
Ustaw go na max...
Kiedy ustawię 'one shot' i długi czas ataku i jednocześnie długi czas realese to zachowuje się to tak:
gałka volume idzie do góry (zgodnie z obwiednią ataku) tylko do momentu 'note off', później od tego punktu idzie w dół zgodnie z 'realese'. Jeżeli czas odpalenia nuty jest mały - brzmi cały sampelek ale bardzo cicho.

Co ciekawe: kiedy ustawię parametr strefy na 'realese trigger' próbka odpala prawidłowo! Po zwolnieniu klawisza odpala i idzie według całego ADSR i do końca.

ODPOWIEDZ