Nuendo + Penitium D - problem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
MARGO
Nuendo + Penitium D - problem

Post autor: MARGO » piątek 23 lut 2007, 16:41

Pomocy!!
Właśnie kupiłem nowy procesor Pentium D i płytą główną Gigabyte. Zainstalowałem Nuendo 2...z różnymi wtyczkami VST i zadowolony chciałem sprawdzić jak to teraz będzie działać otworzyłem projekt (z WAVami), który był robiony na starym komp. z Athlonem i niestety rozpacz!
Nie działają wszystkie ścieżki, poprostu co któraś nie gra!
Z innymi projektami to samo, zawsze jakaś ścieżka jest martwa, jak zrobię DOUBLE TRACK, to ta nowa brzmi. Co się dzieje? Czy ktoś wie o co chodzi, już drugi raz formatowałem, bo myślałem, że przy instalacji coś źle zrobiłem.
Na szybko zrobiłem nowy projekt z 5 ścieżkami WAV i zapisałem, po odpaleniu na nowo, nie gra co druga ścieżka

Czy to może ma związek z tym, że ten Penitium D ma niby dwa rdzenie nuendo nie obsługuje go?

Awatar użytkownika
Laliszon

Re: Nuendo + Penitium D - problem

Post autor: Laliszon » piątek 23 lut 2007, 17:06

...Pomocy!!
Właśnie kupiłem nowy procesor Pentium D i płytą główną Gigabyte. Zainstalowałem Nuendo 2...z różnymi wtyczkami VST i zadowolony chciałem sprawdzić jak to teraz będzie działać otworzyłem projekt (z WAVami), który był robiony na starym komp. z Athlonem i niestety rozpacz!
Nie działają wszystkie ścieżki, poprostu co któraś nie gra!
Z innymi projektami to samo, zawsze jakaś ścieżka jest martwa, jak zrobię DOUBLE TRACK, to ta nowa brzmi. Co się dzieje? Czy ktoś wie o co chodzi, już drugi raz formatowałem, bo myślałem, że przy instalacji coś źle zrobiłem.
Na szybko zrobiłem nowy projekt z 5 ścieżkami WAV i zapisałem, po odpaleniu na nowo, nie gra co druga ścieżka

Czy to może ma związek z tym, że ten Penitium D ma niby dwa rdzenie nuendo nie obsługuje go?

...
HM. Ja ostatnio próbowałem nuendo jedynkę na jeszcze bardziej extremalnej konfiguracji, czyli MACBOOK PRO DUO CORE(pod win XPsp2) i co ciekawe bez problemu zapierniczało 100 tracków do tedo pluginy oraz jeszcze włączyłem nagrywanie na 12 śladach (RME F 800) i szło jak burza.
Słyszałem że na PC dualcore mogą być jakies problemy właśnie z N2 i N3 więc dlatego sprawdzałem, zwłaszvcza że robię na N jedynce (lubię ją jakoś, pozatym mam weża w kieszeni na upgrade, czekam na 4)
Może coś się gryzie z pluginami? Odinstaluj wszystkie plugi zostaw tylko nuendo może się okaże że działa. Morzesz też w preferencjach audio ustawić COPY & CONVERT lub taką funkcję która kopiuje i konwertuje wszystki pliki do twojej sesji. Zakładam że oczywiście nuendo jest legalne bo te "z firmy uduś" zawsze mogą mieć coś spierdzielone zwłaszcza że raczej 2 pewnie złamana była jeszcze przed powstaniem DC.
Wogóle odinstaluj wszystko oprucz nuendo i doinstalowywuj po jednym programie , tak można zobaczyć czy coś się pogryzie.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 23 lut 2007, 17:47

O tym, ze na Core2duo zdarzaja sie bledy rozbnnych wtyczek, zarowno DX jak i VST, mam okazje widziec praktycznie codziennie, bo jeden z komputerow, na ktorym pracuje, to platforma na E6600.
Dzieja sie niekiedy dziwne rzeczy, wlacznie z wywalalniem sie systemu (blue screen) przy wtyczkach wykorzystujacych hardware DSP.

Problem tkwi najprawdopodobniej nie tyle po stronie wtyczek, co po stronie hosta. Specyfikacja VST nie okresla scisle zachowanie sie na platformach dwuprocesorowych (i najprawdopodobniej ten problem dotyczy tez wtyczek DX).

Czy na projektach, ktore sa zle odtwarzane, uzywasz busow?
Jesli tak, sprobuj na nowo skasowac busy i stworzyc nowe, oraz skonfigurowac sesje dla tych nowych busow (jesli zadziala, nie win sprzetuy - ten problem jednak nie bedzie raczej dotyczyl warstwy hardware, ktory podejrzewasz).

P.S. Powyzsze dotyczy N3/SX3, jesli to wczesniejsza wersja N, to nie pomoge, bo od 2 lat nie uzywam wczesniejszych.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 23 lut 2007, 17:48

...Pomocy!!

W jakim trybie pracuje Windows ? Czy uruchamiajac Task Managera widzisz dwa procesory czy jeden ?

Hubi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 23 lut 2007, 18:09

Po uruchomieniu nuendo wykonaj "salut na trzy palce" i odhacz w nuendo jeden procesor - sprawdzisz, czy to jest to.

Awatar użytkownika
MARGO

Post autor: MARGO » piątek 23 lut 2007, 18:11

......Pomocy!!

W jakim trybie pracuje Windows ? Czy uruchamiajac Task Managera widzisz dwa procesory czy jeden ?

Hubi
...
W Menagerze widzę dwa procesory

Awatar użytkownika
MARGO

Post autor: MARGO » piątek 23 lut 2007, 18:21

...Po uruchomieniu nuendo wykonaj "salut na trzy palce" i odhacz w nuendo jeden procesor - sprawdzisz, czy to jest to....
A gdzie się odhacza ten procesor??? Bo właśnie przetestowałem, że jak na tych ścieżkach wyłączę wtyczki z efektami DX to od razu te ścieżki słychać.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 23 lut 2007, 18:25

......Po uruchomieniu nuendo wykonaj "salut na trzy palce" i odhacz w nuendo jeden procesor - sprawdzisz, czy to jest to....
A gdzie się odhacza ten procesor??? Bo właśnie przetestowałem, że jak na tych ścieżkach wyłączę wtyczki z efektami DX to od razu te ścieżki słychać....
Wlacz i wylacz wtyczke z pozycji hosta (najprawdopodobniej - paradoksalnie - nic moze nie dac wyrzucenie i ponowne uruchomienie kolejnej instancji danej wtyczki) i sprawdz czy to pomoze, po czym zapisz ponownie sesje.

Czy to jest ktorys Antares w wersji DX?

Awatar użytkownika
MARGO

Post autor: MARGO » piątek 23 lut 2007, 18:27

Czy na projektach, ktore sa zle odtwarzane, uzywasz busow?
Jesli tak, sprobuj na nowo skasowac busy i stworzyc nowe, oraz skonfigurowac sesje dla tych nowych busow (jesli zadziala, nie win sprzetuy - ten problem jednak nie bedzie raczej dotyczyl warstwy hardware, ktory podejrzewasz).

P.S. Powyzsze dotyczy N3/SX3, jesli to wczesniejsza wersja N, to nie pomoge, bo od 2 lat nie uzywam wczesniejszych.
...
Sorki, ale nie wiem o co chodzi z tymi busami.
właśnie przetestowałem, że jak na tych ścieżkach wyłączę wtyczki DX/VST z pogłosami, kompresorem to od razu te ścieżki słychać.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 23 lut 2007, 18:29

Sorki, ale nie wiem o co chodzi z tymi busami.
to znaczy ze ich nie uzywasz :)
W kazdym razie - z tego co piszesz, padles najprawdopodobniej ofiara bledow obslugi hosta w maszynie dwuprocesorowej :-/

ODPOWIEDZ