Logic PC - zmiana tempa

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
skibas
Re: Logic PC - zmiana tempa

Post autor: skibas » czwartek 15 lut 2007, 15:39

windows 1 / hiper edit / view / global track component / tempo

powodzenia...
nie znalazłem tam takich opcji...
i to samo pytanie: czy da się to zmienić żeby ślady audio się nie zmieniały przy zmianie tempa?
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 15 lut 2007, 16:29

Odszukaj global track component i po wybraniu tempa powinien pojawić się dodatkowy track wygądem przypomina track automatyki i tam można ustalić tompo zaznaczając punkty tak jak w automatyce te punkty można przesuwać w górę i w dół
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » czwartek 15 lut 2007, 18:10

...Odszukaj global track component i po wybraniu tempa powinien pojawić się dodatkowy track wygądem przypomina track automatyki i tam można ustalić tompo zaznaczając punkty tak jak w automatyce te punkty można przesuwać w górę i w dół...
a to na pewno jest w Logicu 5.5.1??

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 15 lut 2007, 19:00

...Odszukaj global track component i po wybraniu tempa powinien pojawić się dodatkowy track wygądem przypomina track automatyki i tam można ustalić tompo zaznaczając punkty tak jak w automatyce te punkty można przesuwać w górę i w dół...
Zapewne i u was na Logic powinien byc zaznaczony na pasku transportu "prztyczek" iz ma sie synchronizowac do Tempo Track (bo to wcale nie musi byc aktywne domyslne).

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » czwartek 15 lut 2007, 23:10

...a mozna gdzies wylaczyc rozsuwanie sladow przy zmianie tempa?...
Wystarczy założyć kłódke na ślad (Page Up, Page down). Po nagraniu owych śladów ze mianą tempa trzeba posklejać poszatkowany ślad w jedną całość. A potem usunąc z projektu zmiany tempa. W przeciwnym przypadku dogrywane ślady przy próbie przesuwania (przycinania) będą zmieniać swoją pozycje.Oczywiście dogrywanienie do metronomu będzie niemal niemożliwe. Jest jednak na to wyjście:
- zgranie zrobionego samodzielnie śladu MIDI metronomu do audio lub
- nagranie poszczególnych partii utworu w odzielnych tempach w pewnych odległościach od siebie a później dostawienie do siebie (dzięki temu mamy zapewnioną synchronizacje efektów do tempa)

Co do zmiany tempa od konkretnego momentu to w oknie Options>Tempo>Tempo List Editor można określić od którego dokładnie punktu ma nastąpić zmiana (kolumna Bar Position).
[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » piątek 16 lut 2007, 12:19

Co do zmiany tempa od konkretnego momentu to w oknie Options>Tempo>Tempo List Editor można określić od którego dokładnie punktu ma nastąpić zmiana (kolumna Bar Position).
...
no i tak właśnie robię i są jakieś problemy przez jedną ćwiartkę w tym takcie z nowym tempem:/

ratio

Post autor: ratio » piątek 16 lut 2007, 20:25

...
...
no i tak właśnie robię i są jakieś problemy przez jedną ćwiartkę w tym takcie z nowym tempem:/ ...
Cześć Skibas
Wydaje mi sie że wszystko jest ok.
Zwruć uwage na jakiej latencji pracujesz bo jeśli jest duża to ci sie wydaje że tempo zmnienia si nie wtym miejscu co chcesz.
Zmiana tempa w logic polega na sciskaniu albo rozszeżaniu siatki.
włącz transport i zobacz naocznie że tempo zmienia sie w tym miejscu co chcesz.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » piątek 16 lut 2007, 22:15

Cześć Skibas
Zwruć uwage na jakiej latencji pracujesz bo jeśli jest duża to ci sie wydaje że tempo zmnienia si nie wtym miejscu co chcesz.
...
Witam.
W zasadzie to może i masz rację, bo tym tempem bawię się na razie w domu na zintegrowanej:/ a jeszcze nie zdążyłem sprawdzić tego w studio, tam na ESP 1010 mam ustawioną latencję na 64 próbki... no ale w domu to też chyba nie do końca tak zależy od latencji bo to tylko zmiana tempa dla tych samych komunikatów. Bo nawet jak chcę zmienić na dwa razy większe tempo, dajmy na to z 60 na 120 to gdy mam 1 2 3 4... to powinno wskoczyć od razu w nowym takcie na 1234... tylko, że w tym "1" w nowym tempie są jakby dwa uderzenia, od "2" już jest normalnie nowe tempo. Jak sprawdzę w studio to dam znać bo jeszcze z tym kawałkiem nic nie robiłem.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » piątek 16 lut 2007, 22:28

...**********************
Cześć Skibas
...
Witam.
W zasadzie to może i masz rację, bo tym tempem bawię się na razie w domu na zintegrowanej:/ a jeszcze nie zdążyłem sprawdzić tego w studio, tam na ESP 1010 mam ustawioną latencję na 64 próbki... no ale w domu to też chyba nie do końca tak zależy od latencji bo to tylko zmiana tempa dla tych samych komunikatów. Bo nawet jak chcę zmienić na dwa razy większe tempo, dajmy na to z 60 na 120 to gdy mam 1 2 3 4... to powinno wskoczyć od razu w nowym takcie na 1234... tylko, że w tym "1" w nowym tempie są jakby dwa uderzenia, od "2" już jest normalnie nowe tempo. Jak sprawdzę w studio to dam znać bo jeszcze z tym kawałkiem nic nie robiłem.
Pozdrawiam!...
hmm... albo to było 256 próbek... nie pamiętam teraz:/
w każdym razie zmniejszałem z 1024 bo taka była ustawiona na samym początku.

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » sobota 17 lut 2007, 18:31

jednak latencję mam na 64 próbki... i spróbowałem dziś w studio, ustawiałem różne tempa i wszystko działa bez zarzutów, więc to jednak wina karty była:)
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ