co to za drivery?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
krombcykONE
co to za drivery?

Post autor: krombcykONE » piątek 30 maja 2003, 09:35

Witam chcialem wam opowiedziec chistorie o instalacji waveterminala u24. Kiedy zobaczylem kuriera ktory zbliza sie do mnie z moja wymazona (no moze nie do konca ale zawsze jednak potrochu) karta odczulem dreszczyk emocji. Szybciutenko rozdarlem szary papier i wyjolem ta kosteczke o wymiarach 9x9 cm. Podpinam ja pod usb. Odpalam moj system 98se i czekam na skutki. No i widze ze wykryl karte bez zadnych problemow ktora zreszta od razu zagrala (bez sterownikow producenta). Bylem mocno zdziwiony, ale pomyslalem ze lepiej bedzie zainstalowac te drivery w koncy przeciez potrzeba jeszcze asio2 i mme. po instalacji i rebucie sysa wszystko dalej gralo niby wszystko wpozadku wiec wziolem sie za instalacje mojego sonara 2.0 - zainstalowalem - odpalilem - zacza testowac karte - testy przeszly pomyslnie naciskam ok i ....

sonara szlak trafil zdech jak wyglodnialy pies :).

No wiec dlugo nie myslac przeinstalowalem system ale znou to samo pomyslalem ze moze drivery nie sa do konca przystosowane do win98 wiec zainstalowalem win2000pro ale sytuacja wygladala dokladnie to samo. wiec sforamtowalem partycje i zainstalowalem XP pro i tu sytuacja wygladala nieco inaczej. Udalo sie odpalic sonara tylko byl jeden problem przy odtwarzaniu dzwiek karta generowala trzaski. nie wiem o co chodzi .

Sytuacja stanela na tym ze mam 98se i dzialajacego sonara - tyle ze karta dziala na sterownikach usb microsoftu. Macie moze pomysl o co chodzi?sa jakies alternatywne drivery(glownie mi chodzi o mme)?dajcie znac co i jak.

a jeszcze konfig mojego sprzetu.

Duron800

650 Dimm 133Mhz

64 megsowa karta graficzna

Plyta glowna na chipsecie via (moze to jest przyczyna)

Awatar użytkownika
cichydd

Re: co to za drivery?

Post autor: cichydd » piątek 30 maja 2003, 11:42

Czuję że to kwestia tarć na linii driver ASIO karty i Sonar, który przecież wykorzystuje jakieś tam własne drivery a nie zwykłe ASIO, pewnie nie uwzględniono tej karty dla Sonara.

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » piątek 30 maja 2003, 15:45

...Witam chcialem wam opowiedziec chistorie o instalacji waveterminala u24. Kiedy zobaczylem kuriera ktory zbliza sie do mnie z moja wymazona (no moze nie do konca ale zawsze jednak potrochu) karta odczulem dreszczyk emocji. Szybciutenko rozdarlem szary papier i wyjolem ta kosteczke o wymiarach 9x9 cm. Podpinam ja pod usb. Odpalam moj system 98se i czekam na skutki. No i widze ze wykryl karte bez zadnych problemow ktora zreszta od razu zagrala (bez sterownikow producenta). Bylem mocno zdziwiony, ale pomyslalem ze lepiej bedzie zainstalowac te drivery w koncy przeciez potrzeba jeszcze asio2 i mme. po instalacji i rebucie sysa wszystko dalej gralo niby wszystko wpozadku wiec wziolem sie za instalacje mojego sonara 2.0 - zainstalowalem - odpalilem - zacza testowac karte - testy przeszly pomyslnie naciskam ok i ....

sonara szlak trafil zdech jak wyglodnialy pies :).

No wiec dlugo nie myslac przeinstalowalem system ale znou to samo pomyslalem ze moze drivery nie sa do konca przystosowane do win98 wiec zainstalowalem win2000pro ale sytuacja wygladala dokladnie to samo. wiec sforamtowalem partycje i zainstalowalem XP pro i tu sytuacja wygladala nieco inaczej. Udalo sie odpalic sonara tylko byl jeden problem przy odtwarzaniu dzwiek karta generowala trzaski. nie wiem o co chodzi .

Sytuacja stanela na tym ze mam 98se i dzialajacego sonara - tyle ze karta dziala na sterownikach usb microsoftu. Macie moze pomysl o co chodzi?sa jakies alternatywne drivery(glownie mi chodzi o mme)?dajcie znac co i jak.

a jeszcze konfig mojego sprzetu.

Duron800

650 Dimm 133Mhz

64 megsowa karta graficzna

Plyta glowna na chipsecie via (moze to jest przyczyna)

...

Ale KIBEL ! człowiek wydaje kase na to - na tamto a tu taki syf !

liczy się nie klient tylko kasa - kup a jak juz kupiłeś to spadaj !

Stary - wspólczuję i wywnioskowałem z twojego postu że wszystko trzeba sprawdzić przed kupnem - zastanowić się 500 razy !

Poadrawiam i życzę pomyślnego rozwiązania problemu -
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
krombcykONE

Post autor: krombcykONE » czwartek 05 cze 2003, 12:10

Witam ponownie.Ciag dalszy jednak nastapil :)

Wiec tak po 8 reinstalacjach systemu (win xp pro,2000 pro i 98se na zmiane) udalo mi sie zkonfigurowac sonara. Dla kart usb trzeba w nim wyedytowac pilczek aud.ini znajdujacy sie w katalogu domowym sonara. ie pamietam dokladnie co tam zmienilem ale wszystko jak sie okazalo da sie znalesc w helpie programu (chwala producentom tego softu). Wszystko dziala w miare stabilnie na 98se. Na 2000 pro bylo to mniej stabilne a na xp pro wszystko trzeszczalo niezaleznie czy uzywalem driverow producenta czy orginalnych driverach microsoftu (ta firma chyba lubi sie osmieszac). Mimo tych perypeti z driverami - jestem niezmiernie zadowolony z kupna tej karty, (moze troche sie zabardzo podniecam bo przesiadlem sie z sb live ale ruznica jest duzo wieksza niz moglo mi sie wydawac) , brzmienie jest naprade tlusciutkie i nagle zaczolem slyszec pewne zeczy ktorych wczesniej nie slyszalem na sb, roznica jest nawet przy odsluchiwaniu glupich mp3.

Dobra koniec tego bo ktos mnie jeszcze o reklame posadzi

Pozdrawiam

KrombcykONE

ODPOWIEDZ