CubaseSX - "what you hear"

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Lighter
CubaseSX - "what you hear"

Post autor: Lighter » środa 20 wrz 2006, 01:04

Witam!

Ciut o mnie:
Uzywam dwoch komputerow - stacjonarnego i laptop'a. Na stacjonarnym uzywam Audigy2, do laptopa podpinam M-Audio 410.

To bylo tak:
Chcialem koleznace zrobic prezent i wyciac z filmu, ktory mam na laptopie krotki dialog, zeby przykleic go do utworku, ktory zrobilem wczesniej. Okazalo sie jednak, ze nie potrafie owego dialogu nijak nagrac.
Oprogramowanie do Audigy, ktore dostalem z karta, zawiera rekorder, gdzie mozna wybrac zrodlo nagrywania i wybierajac opcje "what you hear" rekorder nagrywa to co slychac z glosnikow.

Nie majac tego programu w laptopie, probowalem sobie poradzic w Cubase SX. I tu pytanie:
Czy wiecie jak i czy wogole da sie tak "przepiac"/skonfigurowac Cubase, zeby nagrywal "what you hear" albo jak podpiac go, zeby nagrywal dzwiek tylko ze zrodla typu windows media plyer.

Pozdrawiam
L

Awatar użytkownika
cts
Kontakt:

Re: CubaseSX - "what you hear"

Post autor: cts » środa 20 wrz 2006, 01:27

cubase'a nie uzywam, wiec musisz poczekac na kogos innego, ale jezeli ten film , ktory masz jest w formacie AVI, to wygodniejszym i szybszym rozwiazaniem bedzie zapisanie danego fragmentu za pomoca programu VirtualDUB (wczytujesz film, zaznaczasz tylko poczatek i koniec sceny suwaczkami, save i.. to wsystko)

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 20 wrz 2006, 08:21

W Cubase:

File -> Import -> Video File

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 20 wrz 2006, 09:13

...cubase'a nie uzywam, wiec musisz poczekac na kogos innego, ale jezeli ten film , ktory masz jest w formacie AVI, to wygodniejszym i szybszym rozwiazaniem bedzie zapisanie danego fragmentu za pomoca programu VirtualDUB (wczytujesz film, zaznaczasz tylko poczatek i koniec sceny suwaczkami, save i.. to wsystko)
...
uzupelnie: po oznaczeniu fragmentu i obcieciu niepotrzebnych czesci: menu file->save as wav... zapisze ci sie plik wav ktory bez problemu zaimportujesz do cubase
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » środa 20 wrz 2006, 14:32

...W Cubase:

File -> Import -> Video File...
...no i dalej wywalasz obraz (bo Cubase podzieli Ci to na 2 ścieżki - obraz + dźwięk), i robisz Export File i już masz głos wyciety.

Lighter

Post autor: Lighter » środa 20 wrz 2006, 17:55

......W Cubase:

Wielkie dzieki!

Czytalem o tej opcji, chociaz ulecialo mi to i nie probowalem.
Po czesci nie tak brzmialo moje pytanie. MIalem na mysli, czy da sie ustawic Cubase'a tak, zeby sygnalem wchodzacym bylo wszystko to, co w windowsie slychac przez glosniki, czyli wlacznie z klikaniem przy wchodzeniu do folderow, komunikatami itd.
Jak ktos ma ochote rozwiklac ta zagadke, to zapraszam.

Dzieki za odpowiedzi.
L

coza1

Post autor: coza1 » czwartek 21 wrz 2006, 01:15

.........W Cubase:

Wielkie dzieki!

Czytalem o tej opcji, chociaz ulecialo mi to i nie probowalem.
Po czesci nie tak brzmialo moje pytanie. MIalem na mysli, czy da sie ustawic Cubase'a tak, zeby sygnalem wchodzacym bylo wszystko to, co w windowsie slychac przez glosniki, czyli wlacznie z klikaniem przy wchodzeniu do folderow, komunikatami itd.
Jak ktos ma ochote rozwiklac ta zagadke, to zapraszam.

Dzieki za odpowiedzi.
L...
Otwierasz nowy project,na -polu pracy-prawy przycisk myszy,add track-audio,czerwone kolko symbolizujace naarywanie rozpocznie rejestracje dzwieku ktory jest w tym momencie odtwarzany przez jakikolwiek player.Nastepnie file-export-mixdown , ustawiasz format.I rob z tym co chcesz-o to Ci chodzilo?

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » czwartek 21 wrz 2006, 02:45

............W Cubase:
Otwierasz nowy project,na -polu pracy-prawy przycisk myszy,add track-audio,czerwone kolko symbolizujace naarywanie rozpocznie rejestracje dzwieku ktory jest w tym momencie odtwarzany przez jakikolwiek player.Nastepnie file-export-mixdown , ustawiasz format.I rob z tym co chcesz-o to Ci chodzilo?...
W szystko się zgadza, tylko najpierw należy spowodować, żeby Cubase dostawał na wejścia dźwięk odtwarzany aktualnie przez playera. To jest kwestia ustawienia karty dźwiękowej, a nie samego Cubase'a.
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » czwartek 21 wrz 2006, 09:05

Wszystko się zgadza, tylko najpierw należy spowodować, żeby Cubase dostawał na wejścia dźwięk odtwarzany aktualnie przez playera. To jest kwestia ustawienia karty dźwiękowej, a nie samego Cubase'a....

racja. w audigy platinum mam programowy surround mixer (taki ala windowsowy"), w ktorym na samym koncu masz 2 najwazniejsze rzeczy - wybor wejscia do nagrywania (w tym glosnosc nagrywania) oraz glosnosc odsluchu tego wejscia (wystarczy z odpowie wejscie wybrac)

Lighter

Post autor: Lighter » czwartek 21 wrz 2006, 22:31

...Wszystko się zgadza, tylko najpierw należy spowodować, żeby Cubase dostawał na wejścia dźwięk odtwarzany aktualnie przez playera. To jest kwestia ustawienia karty dźwiękowej, a nie samego Cubase'a....

racja. w audigy platinum mam programowy surround mixer (taki ala windowsowy"), w ktorym na samym koncu masz 2 najwazniejsze rzeczy - wybor wejscia do nagrywania (w tym glosnosc nagrywania) oraz glosnosc odsluchu tego wejscia (wystarczy z odpowie wejscie wybrac)...
No wlasnie. Czyli szukac w konfiguracji karty? Jak sie nazywa ta zakladka albo gdzie tego szukac i co przestawiac??
Faktycznie - na stacjonarnym jako "in" ustawione sa ASIO i pstryk - zadzialalo. Na laptopie, mam napisane In i do wyboru In2 i tyle...

Pozdrawiam
L

ODPOWIEDZ