Cubase i RAM

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
netes
Re: Cubase i RAM

Post autor: netes » wtorek 15 sie 2006, 20:53

...Ilość użycia RAMu monitoruje na Menedżeże Urządzeń zatem to RAM systemu. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem gdzie sprawdzić ile wykorzystuje sam Cubase, chyba,że zostaje arytmetyka (ile bierze pam bez i z Cubasem).
Menedżer urządzeń pokazuje ile pamięci zajmuje dany program...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anonim1989

Post autor: Anonim1989 » wtorek 15 sie 2006, 21:10

Menedżer urządzeń pokazuje ile pamięci zajmuje dany program......

Czasem przekłamuje... Bo np. u mnie pisało, że Kuba ma 40MB, a z moich wyliczeń wynikało, że żre z 500, bo jak nic nie włączam to sam system potrzebuje ok. 120MB, a jak włączyłem Cubase, to całkowite użycie RAM-u wynosiło ok. 650 mega... Tak samo jest np. z grami kiedy dasz zbyt wysoką jakość grafiki, z którą nie do końca potrafi sobie poradzić karta graficzna. W tedy tak samo program w RAMie zajmuje 100MB, a twardziel już nie wytrzymuje z powodu korzystania aplikacji z pliku stronicowania...
http://www.youtube.com/RapFilozof
https://www.facebook.com/RapFilozof

keyzone

Post autor: keyzone » wtorek 15 sie 2006, 22:57

Jeszcze pytanie - czy to 1.5GB to jest użycie pamięci przez sam Cubase, czy przez cały system? Jeśli to sam Cubase tyle wykorzystuje, to już jest właściwie wszystko, co można(zakładam, że system to XP),
To jest zastanawiająca rzecz Czyżby Cubase na XP z reguły nie łykał więcej niż 1.5 GB RAMu? W końcu u mnie mam do czynienia z komunikatami Cubasa... Chociaż brzmi to dziwnie...
[addsig]
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 15 sie 2006, 23:00

Czasem przekłamuje... Bo np. u mnie pisało, że Kuba ma 40MB, a z moich wyliczeń wynikało, że żre z 500, bo jak nic nie włączam to sam system potrzebuje ok. 120MB, a jak włączyłem Cubase, to całkowite użycie RAM-u wynosiło ok. 650 mega... Tak samo jest np. z grami kiedy dasz zbyt wysoką jakość grafiki, z którą nie do końca potrafi sobie poradzić karta graficzna. W tedy tak samo program w RAMie zajmuje 100MB, a twardziel już nie wytrzymuje z powodu korzystania aplikacji z pliku stronicowania... ...
Jeśli zsumujesz wykorzystanie pamięci wszystkich procesów uruchomionych w systemie dostaniesz właściwą wartość. Może nie zwracasz uwagi na inne procesy...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Olko

Post autor: Olko » wtorek 15 sie 2006, 23:51

...Witam! Mam w laptopie 2GB ramu, ale gdy przekroczę w sesji cubasa 1.5 GB ramu to nie moge zasejfowac sesji i pokazuje się komunikat, że jest za mało pamięci... Czy jest gdzieś w Windowsie jakas opcja przydzielania ramu?

...
Może to pomoże.

Włąściwości systemu(Prawy przycisk myszy na Mój komputer - Właściwości) -> Zaawansowane -> Wydajność -> (zakładka) Zaawansowane

Przestawić na:

Planowane użycie procesora --- zaznaczyć Programy
Użycie pamięci --- Zaznaczyć Programy
Pamięć wirtualna --- 4GB

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 16 sie 2006, 00:10

no nie wiem olko - czy pierwsza propozycja jest fortunna - moim zdaniem ASIO (CZyli CUBASE) sa rzed progframem - czyli uslugi dzialajace w tle...

Montuno

Post autor: Montuno » środa 16 sie 2006, 09:43

do autora tematu:

Jak ci sie sprawuje ten lapek?... też zamierzam kupić coś z Icom.
Jak wydajnościowo w porównaniu do stacjonarnego.?
tez mam stacjonarke 3.2 i 2 GB w dualu. dyski pewno masz tez 7200 i sata badz sata II.

Stad zapytanie jak on wypada w konfrontacji z tym lapkiem którego masz.
No chyba że robisz zupełnie co innego na lapku a co innego na stacjonarnym., mam nadzieje że jednak jakieś :) porównanie możesz wysnóć... daj znać pls...

Tak samo, gorzej, lepiej?...
Masz sonoma. Ja chcialem cos z dual core(teraz siej akies nowe pojawily. (te z dziesiątką...).

RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 16 sie 2006, 11:15

Panowie, ale o czym te dyskusje . Problem jest bardzo dobrze znany i opisany. Trzeba tylko poszukac. Forum Steinberga sie klania.

Hubi

keyzone

Post autor: keyzone » środa 16 sie 2006, 11:59

...Panowie, ale o czym te dyskusje . Problem jest bardzo dobrze znany i opisany. Trzeba tylko poszukac. Forum Steinberga sie klania.

Hubi

...
Dobrze, że coś słyszałeś o tym problemie. Zawitałem już wczesniej na Cubase.net i wpisywałem w wyszukiwarce rózne hasła zwiazane z problemem , żeby sie czegoś dowiedzieć i muszę powidzieć ze ta wyszukiwarka ma jakis powazny problem. Spróbuje jeszcze... Moze jednak uchyliłbys rąbka tajemnicy, gdyż gdy pisałem o tym problemie do audiofactory to nie było to dla nich tak proste i jednoznaczne. Trzeba jednak przyznać, p. Jarek Lublin też stara mi sie pomóc w tej kwestii. Staram sie jednak szykac odpowiedzi bardziej wielotorowo. Zatem jesli cos wiesz to będe wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

keyzone

Post autor: keyzone » środa 16 sie 2006, 12:02

...do autora tematu:

Jak ci sie sprawuje ten lapek?... też zamierzam kupić coś z Icom.
Jak wydajnościowo w porównaniu do stacjonarnego.?
...
Icom sprawuje sie bardzo dobrze nie licząc tego problemu. Wydajność w stosunku do mojego desktopa (patrz sygnaturka) ok.10 % lepiej na korzyśc laptopa. Polecam
[addsig]

ODPOWIEDZ