Łączenie instrumentów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
2ms
Łączenie instrumentów

Post autor: 2ms » poniedziałek 24 paź 2005, 21:25

jestem posiadaczem 3 klawiatur Yamahy S30,Alesisa Quadrasynth i Rolanda Juno, wszystkie maja 3 zlacza Midi in/out i thru i teraz moje pytanie czy mozliwe jest aby Yamaha byla dawca swoich brzmien (multitimbral) dla obu pozostalych syntezatorow,jak polaczyc te 3 instrumenty ?

z laczeniem 2 nie mam problemu,ale nie wiem czy mozna 3 ?
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Łączenie instrumentów

Post autor: Pewu » poniedziałek 24 paź 2005, 21:48

...teraz moje pytanie czy mozliwe jest aby Yamaha byla dawca swoich brzmien (multitimbral) dla obu pozostalych syntezatorow,jak polaczyc te 3 instrumenty ? ...

Mylisz pojęcia kolego. Pierwszy instrument może być najwyżej "dawcą" komunikatów MIDI, które będą wyzwalały dźwięki, brzmienia lub inne funkcje pozostałych instrumentów. Teoretycznie łańcuch zapiętych w szeregu instrumentów (bo MIDI jest interfejsem szeregowym) może być nieograniczony, pod warunkiem jednak, iż sygnał będzie po drodze "reanimowany". Więcej na ten temat przeczytasz w dziale FAQ na tym serwisie. Dziwne, iż od tego nie zacząłeś. Choć faktem też jest, iż nie Ty jeden .
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 24 paź 2005, 21:52

...jestem posiadaczem 3 klawiatur Yamahy S30,Alesisa Quadrasynth i Rolanda Juno, wszystkie maja 3 zlacza Midi in/out i thru i teraz moje pytanie czy mozliwe jest aby Yamaha byla dawca swoich brzmien (multitimbral) dla obu pozostalych syntezatorow,jak polaczyc te 3 instrumenty ?

z laczeniem 2 nie mam problemu,ale nie wiem czy mozna 3 ? ...

Wlasnie po to sa gniazda thru. Laczysz wyjscie yamahy z wejsciem drugiego, a thru drugiego z wejsciem trzeciego. Tylko w ten sposob raczej nie Yamaha bedzie "dawca brzmien" dla dwoch pozostalych, a raczej odwrotnie

No - chyba, ze chcesz, zeby rzeczywiscie Yamaha byla "dawca brzmien", czyli sterowac yamahe tymi dwoma - wtedy nie jest to takie proste i bez urzadzenia typu MIDI MERGER sie nie obejdzie. Taka funkcje moga pelnic lepsze wielowejsciowe interfejsy MIDI, w polaczeniu z komputerem albo i bez komputera, ale dodatkowe pudelko bedzie konieczne.

2ms

Post autor: 2ms » poniedziałek 24 paź 2005, 21:59

......jestem posiadaczem 3 klawiatur Yamahy S30,Alesisa Quadrasynth i Rolanda Juno, wszystkie maja 3 zlacza Midi in/out i thru i teraz moje pytanie czy mozliwe jest aby Yamaha byla dawca swoich brzmien (multitimbral) dla obu pozostalych syntezatorow,jak polaczyc te 3 instrumenty ?

z laczeniem 2 nie mam problemu,ale nie wiem czy mozna 3 ? ...

Wlasnie po to sa gniazda thru. Laczysz wyjscie yamahy z wejsciem drugiego, a thru drugiego z wejsciem trzeciego. Tylko w ten sposob raczej nie Yamaha bedzie "dawca brzmien" dla dwoch pozostalych, a raczej odwrotnie

No - chyba, ze chcesz, zeby rzeczywiscie Yamaha byla "dawca brzmien", czyli sterowac yamahe tymi dwoma - wtedy nie jest to takie proste i bez urzadzenia typu MIDI MERGER sie nie obejdzie. Taka funkcje moga pelnic lepsze wielowejsciowe interfejsy MIDI, w polaczeniu z komputerem albo i bez komputera, ale dodatkowe pudelko bedzie konieczne....

szkoda myślałem że jest to do zrobienia bez dodatkowego pudełka
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 24 paź 2005, 22:03

...Tylko w ten sposob raczej nie Yamaha bedzie "dawca brzmien" dla dwoch pozostalych, a raczej odwrotnie

Ło rany, a jakim to niby sposobem?

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 24 paź 2005, 22:19

......Tylko w ten sposob raczej nie Yamaha bedzie "dawca brzmien" dla dwoch pozostalych, a raczej odwrotnie

A... rozumiem, to Yamaha ma zagrać, sterowana z pozostałych instrumentów. W takim wypadku musisz "odczulić" jeden z instrumentów pośrednich na przyjmowanie komunikatów na określony(m)ch kanałach. Łączymy np.: Roland MIDI OUT -> Alesis MIDI IN, Alesis MIDI Thru -> Yamaha MIDI In. Niech Roland Juno (bo ten ma najmniej możliwości w tej materii) zasuwa (wysyła MIDI) np. na kanale 1, a Alesis na kanale 2, przy czym w Alesisie zablokuj MIDI Recevie na kanale 1 (bo tam nadaje już Roland, a nie chcemy aby Alesis był przez niego sterowany). Yamaha musi odbierać na wszystkich kanałach, a już na pewno na 1 i 2. I tyla.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 24 paź 2005, 22:44

....I tyla. ...

Otóż nie do końca. W ten sposób Yamaha nie będzie sterowana z Alesisa. Należałoby raczej podłączyć Alesis MIDI Out do Yamaha MIDI In. Przy czym nie mamy gwarancji (po prostu nie pamiętam ) czy zablokowanie odbioru na danym kanale MIDI w Alesisie nie spowoduje przerwania transmisji dla tego właśnie kanału już na jego poziomie. Gdyby tak miało być, to (siłą rzeczy) komunikaty z Rolanda nie dotrą do Yamahy .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 24 paź 2005, 22:50

...Otóż nie do końca. W ten sposób Yamaha nie będzie sterowana z Alesisa...

Ech... się rozpędziłem . Oczywiście, że tak. Czyli: Roland MIDI OUT -> Alesis MIDI IN, Alesis MIDI Out -> Yamaha MIDI In. I niech lepiej się uda .

ODPOWIEDZ