Tone Port

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Vitamina
Tone Port

Post autor: Vitamina » poniedziałek 19 wrz 2005, 23:35

Czy ktoś posiada urządzenie Tone Port firmy Line6 model UX2 (ostatecznie UX1)? Interesuję mnie opinie na temat tego urządzenia (brzmienie symulacji gitarowych i mikrofonowych, jakość preampa..).

Z góry dzięki za uwagi Grzegorz
Jestem informatykiem, a od zawsze gram na gitarach, które od wielu lat kolekcjonuję (posiadam sporą kolekcję instrumentów). Od kilkunastu lat bawię się też w nagrywanie dźwięku za pomocą komputera.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Tone Port

Post autor: spiker » wtorek 20 wrz 2005, 08:12

Witam

"TonePort will be arriving in Winter 2005. ", a póki co mamy ostatnie dni lata

ale zapowiada się interesująco.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Vitamina

Post autor: Vitamina » wtorek 20 wrz 2005, 14:08

...Witam

"TonePort will be arriving in Winter 2005. ", a póki co mamy ostatnie dni lata

ale zapowiada się interesująco....

Nie wiem jakie są fakty, ale wiele sklepów niemieckich i angielskich posiada już te urządzenia w swej ofercie.

Zwracam się do osób, które miały styczność z tym urządzeniem, a nie tylko słyszały o nim.

Z góry dzięki za Wasze opinie.

Pozdrawiam Grzegorz

Jestem informatykiem, a od zawsze gram na gitarach, które od wielu lat kolekcjonuję (posiadam sporą kolekcję instrumentów). Od kilkunastu lat bawię się też w nagrywanie dźwięku za pomocą komputera.

Awatar użytkownika
Vitamina

Post autor: Vitamina » środa 21 wrz 2005, 08:44

...Czy ktoś posiada urządzenie Tone Port firmy Line6 model UX2 (ostatecznie UX1)? Interesuję mnie opinie na temat tego urządzenia (brzmienie symulacji gitarowych i mikrofonowych, jakość preampa..).

Z góry dzięki za uwagi Grzegorz...

Zwracam się do p. M. Dobrskiego.

Może za oceanem coś słychać o tym urządzeniu?

Interesują mnie wszystkie obiektywne i subiektywne opinie o tym interface (opis i parametry znam ze stron Line6 - natomiast nic nie wiem jak to się ma do rzeczywistości).

Pozdrawiam Grzegorz

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 21 wrz 2005, 08:50

...Zwracam się do p. M. Dobrskiego...

P. Dobrski aktualnie jest w kraju. Od jutra będzie go można spotkać na Targach Krakowskich, gdzie udajemy się całą ekipą . Zapraszamy na stoisko nr 21.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 21 wrz 2005, 10:02

......Zwracam się do p. M. Dobrskiego...

P. Dobrski aktualnie jest w kraju. Od jutra będzie go można spotkać na Targach Krakowskich, gdzie udajemy się całą ekipą . Zapraszamy na stoisko nr 21.

...

OD JUTRA????????? A DO KIEDY??????? Kogo jak kogo ale Macieja to ja chetnie spotkam!!!!
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 21 wrz 2005, 10:08

Nie wiem jakie są fakty, ale wiele sklepów niemieckich i angielskich posiada już te urządzenia w swej ofercie.

=======

A które to sklepy? Ja sprawdziłem przede wszytskim u producenta, który dopiero zapowiada ten produkt, oraz na www.thomann.de gdzie towar, owszem jest, ale ze statusem "not available yet", oraz za oceanem na www.sweetwater.com gdzie w ogóle nie ma czegoś takiego.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
LaBomba

Post autor: LaBomba » poniedziałek 02 sty 2006, 21:41

...Czy ktoś posiada urządzenie Tone Port firmy Line6 model UX2 (ostatecznie UX1)? Interesuję mnie opinie na temat tego urządzenia (brzmienie symulacji gitarowych i mikrofonowych, jakość preampa..).

Z góry dzięki za uwagi Grzegorz...

Czesc

Mam model Line6 Toneport UX2 od kilku tygodni. Oto garsc subiektywnych refleksji na temat tego sprzetu:

Brzmienie symulacji gitarowych - jak twierdzi producent oparte jest o algorytmy wykorzystane w PODzie XT i Bass PODzie XT wiec jesli znacie te brzmienia to wiecie czego sie spodziewac. Ja nie znalem, mialem tylko PODa 2.0 i teraz jestem zadowolony z samego brzmienia. Jesli porownac je do np wtyczki amplitube to trzeba przyznac ze toneport oferuje znacznie szerszy wachlarz brzmien przy czym wszystkie sa na - moim zdaniem - przyzwoitym poziomie. W amlitube nie mialem takiej swobody wyboru a jakosc

poszczególnych symulacji nie byla tak wyrownana.

Nowoscia sa - zdaje sie - symulacje preampow mikrofonowych. Jak wypadają? Nie znam oryginalnych odpowiednikow sprzetowych

wiec nie moge okreslic tej relacji. Na razie uzylem ich na klku śladach wokalu i jestem zadowolony. Jest drive i filtry w "preampie", i wirtualne "kostki": bramka, kompresor, de-esser (meski i zenski), odpowiedz pomieszczenia (swietne!), equalizer parametryczny z 4 punktami edycji, kilka roznych przesterow, chorus, flanger, phaser, tremolo, rotary i inne efekty,3 rodzaje deleya i 5 reverbow (niezbyt duzo ale dobre) i moim zdaniem mozna z tego ukrecic naprawde cos przyzwoitego i to jakos tak...latwo.

Preampy mikrofonowe (mam na mysli te sprzetowe wbudowane w toneporta) szumia od ok 80% wzmocnienia ale robią wrazenie raczej

pozytywne.

Interfejs programu GearBox do zarzadzania Toneportem jest prosty w obsludze, intuicyjny, nie wymagajacy praktycznie zadnych ustawien jesli chodzi o konfigurację. GearBox dziala bardzo stabilnie, nie gryzie sie np. z Logic Audio 5.5.1 (PC), nie obciaza procesora w duzym stopniu (u mnie ok15%; moja konfiguracja: plyta Abit NF7-s, procek AMD barton 2500, 512MB RAM). Probowalem tez na laptopie Dell Latitude c600 (850MHz,384MB RAM) i poradzil sobie z sterofonicznym zapisem 24/44,1 bez problemow ale wskaznik zuzycia procka siegnal ok 40-50%, na stacjonarnym byl bliski zeru (na oko).

Niezbyt wygodny jest sposob zmieniania poszczegolnych symulacji, a zwlaszcza presetow fabrycznych - trzeba rozwinac liste, wybrac liste podrzedna i znalezc preset na czesto dlugiej liscie, troche tak jakbysmy chcieli w windowsie wlaczyc kalkulator a potem np painta korzystajac z listy "Start". Na dodatek dany wybor nie jest potem na tej liscie zaznaczony np jakims kolorem czy kropka. To mi sie nie podoba. Wygodniej jest juz z "kostkami" efektowymi - sa zawsze pod reka.

W toneport UX2 mamy do dyspozycji w sumie 6 wejść do nagrywania:

- 2 mikrofonowe, moga pracowac jednoczesnie niezaleznie (Mic1 & Mic2) lub w stereo

- 2 gitarowe (normalne oraz z tlumikiem,w danym momencie moze pracowac tylko jedno, jesli wlozymy wtyki do obu wejsc gitarowych, aktywne bedzie tylko "normalne")

- 2 liniowe, konfiguracje analogiczne jak dla wejsc mikrofonowych

Mozna rowniez uzywac jednoczesnie wejscia Mic i gitarowego i to jest jedyna mozliwosc polaczenia do jednoczesnej pracy 2 kanalow "z roznej parafi".

Istotne jest moim zdaniem to ze uzycie danego wejscia fizycznego toneporta nie determinuje mozliwosci zastosowania rodzaju symulacji brzmienia (gitara,wokal, bas) przez co mozemy np do wejscia gitarowego podlaczyc mikrofon,gitare do liniowego a do mikrofonowego np bas jesli mamy taki kaprys. Mozemy np realizowac symulacje wzmaka gitarowego podlaczajac gitare do wejscia liniowego. Wtedy jedyna roznice stanowic bedzie poziom sygnalu wejsciowego. Tylko po co tak kombinowac? Juz wyjasniam. Moge np podac na obydwa wejscia line 2 osobne slady gitary nagranej wczesniej liniowo z zewnetrznego urzadzania (ja uzywam drugiego interfejsu podlaczonego do komputera - Terratec EWS D88) i ustawiac brzmienie obydwu gitar na osobnych "kanalach" toneporta przydzielajac im rozne wzmacniacze, kolumny i efekty slyszac od razu wzajemne relacje brzmieniowe obu gitar (lub innych "instumentow"). Czasem dwa brzmienia robia dobre wrazenie z osobna ale juz w polaczeniu nie sprawdzaja sie. Dzieki temu rozwiazaniu mozna to sprawdzic szybko i wygodnie. Uzywajac wejscia gitarowego nie mamy takiej mozliwosci - tylko jedna gitara na raz.

Innym przykladem elastycznosci toneporta jest mozliwosc palaczenia np symulacji wzmacniacza gitarowego z kolumna basowa czy chociazby basu z efektami raczej gitarowymi (mocno przesterowujace fuzzy). W ogole w toneporcie wszystkie efekty gitarowe i wokalowe wrzucone sa do jednego wora i juz tylko od nas zalezy jaki z nich zrobimy uzytek. To mi sie podoba bo sprzyja eksperymentom brzmieniowym.

Toneport jest interfejsem audio na USB wiec posiadanie drugiej karty dzwiekowej nie jest konieczne. Dostajemy komplet wejsc i wyjsc dzieki ktorym mozna duzo choc bez przesady. Sa tylko 2 wyjscia fizyczne: monitorowe + sluchawkowe,kazde z osobna regulacja poziomu. Jest to wlasciwie jedno wyjscie stereo tyle ze zdublowane. Wirtualnie (przez USB) mozemy wyslac do programu nagrywajacego 2 niezalezne pary stereo. W praktyce oznacza to ze mozna np nagrac gitare z poglosem i bez poglosu za jednym zamachem na osobne slady.

Najwiekszym rozczarowaniem jest moim zdaniem brak mozliwosci "reampingu" czyli przepuszczenia przez oprogramowanie Gearbox wczesniej nagranych liniowo gitar czy basu. Czyli jesli ktos mysli o wykorzystaniu toneporta na zasadzie wtyczki VST typu Amplitube to musi sie liczyc ze bez kabli sie nie obedzie a co za tym idzie konieczna jest konwersja D/A/D/A/D lub przynajmnie D/A/D/, jesli wykorzystamy w toneporcie wyjscie cyfrowe spdif coaxial i podlaczymy je do innego interfejsu jesli takim dysponujemy. Ja tak robie.

Jesli chodzi reamping to wtyczka vst jest znacznie wygodniejsza bo daje mozliwosc łatwej zmiany brzmienia zawsze gdy uznamy ze nam nie odpowiada. A toneporta trzeba polaczyc kablami i nagrac nowy plik. Do tego konieczny jest drugi interfejs, bo toneporta nie mozna "samozapetlic".

Mysle ze spece od marketingu w Line6 wiedza co robia i celowo nie wyposazyli toneporta w mozliwosc bezstratnego reampingu za pomoca softwaru ani wejscie cyfrowe czy chociazby dodatkowe wyjscie analogowe do samozapetlenia kablami. Podejrzewam ze jesli toneporty sie "przyjma" na rynku to z czasem powstanie nowsza wersja, (moze UX3) wychodzaca na przeciw potrzebie ponownej edycji wczesniej nagranych (liniowo) sygnalow. A jesli komus az tak bardzo na tym nie zalezy to tym bardziej warto kupic taki sprzet. Ja osobiscie postrzegam taki brak jako wade bo Toneport reklamowany jest jako sprzet do recordingu (mniejsza o to czy home czy studio) a ok 10 lat po premierze pierwszego PODa uwazam ze juz czas najwyzszy uwolnic sie maksymalnie od domeny analogowej w tego typu urzadzeniach. W koncy maja one przeciez byc alternatywa dla technik mikrofonowych i analogowych w ogóle.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 02 sty 2006, 22:37

a jakie jest to USB w tym toneporcie? usb 1.1 czy 2.0?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 02 sty 2006, 23:23

...a jakie jest to USB w tym toneporcie? usb 1.1 czy 2.0?

...

pójdzie i pod jednym i pod drugim
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

ODPOWIEDZ