Bas refleks w Alesisach M1

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dwaku
Bas refleks w Alesisach M1

Post autor: dwaku » niedziela 21 sie 2005, 14:34

W odsłuchach są dwie dziury bas refleksu. Z powodu tego, że mam małe i doraźnie przygotowane akustycznie pomieszczenie bass zbyt daje po uszach. Chce go zmieniszych zatykając gąbką dziurę bas refleksu. Mam pytanie czy czymś różni się praca tych dwóch dziur?

Karol

Re: Bas refleks w Alesisach M1

Post autor: Karol » niedziela 21 sie 2005, 16:01

...W odsłuchach są dwie dziury bas refleksu. Z powodu tego, że mam małe i doraźnie przygotowane akustycznie pomieszczenie bass zbyt daje po uszach. Chce go zmieniszych zatykając gąbką dziurę bas refleksu. Mam pytanie czy czymś różni się praca tych dwóch dziur? ...

Zatykając jeden otwór obniżysz częstotliwość rezonansową obudowy.

Obydwie dziury trzeba traktować jako otwór o odpowiedniej długości i powierzchni dopasowanej do pojemności obudowy i parametrów głośnika. Ogólnie zmieni się cała charakterystyka basu i nie będzie tak równomierna. Możesz posłużyć się darmowym programem winisd a zobaczysz jak mniej więcej zachowują się obudowy typu bass reflex przy różnych zabiegach ale ja radziłbym raczej zabiegi typu EQ ze szczególnym uwzględnieniem częstotliwości najbardziej dokuczliwej, oczywiście jeżeli wcześniej zadbałeś o odpowiednie wytłumienie pomieszczenia.

ODPOWIEDZ