Połączenia w Pro Tools

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukaszo
Połączenia w Pro Tools

Post autor: Łukaszo » piątek 19 sie 2005, 17:26

Cześć,

Mam pytanie: Jak w systemach typu Pro Tools, Motu wpiąć (zewnętrzne Hardwerowe ) kompresory bramki szumów, pogłosy etc?? Podpinamy to na ... no właśnie na które wyjścia na main out ?? I na wejście tak ?? ale które ? Tak żeby można było przepuszczać przez te urządzenia zewnętrzne sygnał wracać spowrotem do komputera ??

komputer>>efekt(bramka szumów, kompressor)>>>komputer

Napiszcie proszę !!!! JAkie wejscia jakie gniazda etc

POZDRAWIAM CZEŚĆ !!!!!
Na razie jestem początkującym realizatorem ale szybko się uczę i bardzo mnie to fascynuje.

Awatar użytkownika
Humbucker

Re: Połączenia w Pro Tools

Post autor: Humbucker » piątek 19 sie 2005, 20:23

chyba najprosciej jest puscic sygnal z wyjscia przez bramke do wejscia i to nagrac na osobna sciezke :)

Awatar użytkownika
Łukaszo

Post autor: Łukaszo » piątek 19 sie 2005, 22:39

...chyba najprosciej jest puscic sygnal z wyjscia przez bramke do wejscia i to nagrac na osobna sciezke :)...

a kompresory, pogłosy reverby ?? i gdzie w tym odłsuchy wpiąć ?? CHODZI MI GŁÓWNIE O PRO TOOLS-a !!!!!!! POMÓŻCIE !!!!!
Na razie jestem początkującym realizatorem ale szybko się uczę i bardzo mnie to fascynuje.

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » piątek 19 sie 2005, 22:45

......chyba najprosciej jest puscic sygnal z wyjscia przez bramke do wejscia i to nagrac na osobna sciezke :)...

a kompresory, pogłosy reverby ? i gdzie w tym odłsuchy wpiąć ? CHODZI MI GŁÓWNIE O PRO TOOLS-a !!!!!!! POMÓŻCIE !!!!!...

nie wiem czy dobrze rozumiem, bo nei jestem zbyt madry, ale poglsy, kompresory i inne efekty podepnij tak jak ta bramke i nagrywaj. Co za roznica czy pro tools czy inny program? wszedzie jest chyba tak samo.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 20 sie 2005, 00:48

pewnie ze wszedzie jest tak samo

podpinasz pod wyjscie i wracasz do wejscia - oczywiscie mutujesz odsluch wyjscia zeby sie nie gryzlo

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 20 sie 2005, 12:33

kompresory bramki szumów, pogłosy etc?? Podpinamy to na ... no właśnie na które wyjścia na main out ? I na wejście tak ? ale które ?

Taaaak... No wiec gniazda w zasadzie dowolne, oprocz wyjscia (najczesciej 1-2), ktore wykorzystujesz do odsluchu, bo byloby to nieco bez sensu. Jak klikniesz na dowolny punkt insertowy, oprocz listy plug-inow pokazuje sie tez kategoria I/O - inserty sprzetowe. Tam wybierasz odpowiednia pare wejsc i wyjsc (jak widac, musza miec ten sam numer) mono lub stereo zaleznie od sladu i... powinna to byc ta para wejsc i wyjsc, do ktorej podlaczyles bramke albo kompresor. Dalej to juz chyba sobie poradzisz.

Z poglosami i innymi efektami typu "send" mozna robic tak samo, tworzac efekty na sladach aux albo latwiej - tworzac slad aux z powrotem efektu (czyli wejscia, do ktorych jest podlaczone jego wejscie) a sendami wysylac bezposrednio na wyjscie lub wyjscia, do ktorego podlaczone jest/sa wejscie efektu.

Co do JAkie wejscia jakie gniazda to wybacz...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 20 sie 2005, 12:36

tworzac slad aux z powrotem efektu (czyli wejscia, do ktorych jest podlaczone jego wejscie)

czyli wejscia, do ktorych jest podlaczone jego wYjscie mialo byc

Awatar użytkownika
Łukaszo

Post autor: Łukaszo » sobota 20 sie 2005, 16:18

...tworzac slad aux z powrotem efektu (czyli wejscia, do ktorych jest podlaczone jego wejscie)

czyli wejscia, do ktorych jest podlaczone jego wYjscie mialo byc ...

Ahha...

NO DZIĘKS MATIZ YAA!!!!

(hehe nowy skrót)

gniazda wiem jakie :P

Ahha... a można by było zapiąć wszystko w szeregu żeby stracić tylko jedną parę wejść/wyjść i korzystać tak że np. na początku przpueszczam przez to a potem przez to etc ?? można tak ? da się ??

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 20 sie 2005, 16:25

Ahha... a można by było zapiąć wszystko w szeregu żeby stracić tylko jedną parę wejść/wyjść i korzystać tak że np. na początku przpueszczam przez to a potem przez to etc ? można tak ? da się ?...

Dlaczego mialoby sie nie dac? Oczywiscie przy zalozeniu, ze te wszystkie efekty sa aplikowane na jeden slad/grupe.

Awatar użytkownika
Łukaszo

Post autor: Łukaszo » sobota 20 sie 2005, 17:31

...Ahha... a można by było zapiąć wszystko w szeregu żeby stracić tylko jedną parę wejść/wyjść i korzystać tak że np. na początku przpueszczam przez to a potem przez to etc ? można tak ? da się ?...

Dlaczego mialoby sie nie dac? Oczywiscie przy zalozeniu, ze te wszystkie efekty sa aplikowane na jeden slad/grupe....

Więc MAtiz BTW sorki za to że na Ciebie trochę najeżdżałęm !!!!!

Ok to załątwione...

Czy Mógłbyś mi przesłać schemat takiego połaczenia rozrysowanego etc ?? PRzy założeniu że udział biorę INTERFEJSY:

DIGIDESIGN 192

DIGIDESIGN 96 (2szt)

DIGIDESIGN PRE

prześlij na EMILKA:

lukasz.kornafel@op.pl

albo jakiś link do strony z takimi konfiguracjami etc

DZIĘKI !!!!

ODPOWIEDZ