Kupować sprzęt przez internet w USA?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BRAF1
Kupować sprzęt przez internet w USA?

Post autor: BRAF1 » czwartek 04 sie 2005, 10:59

Czy opłaca się zamawiac sprzęt w amerykańskich sklepach internetowych? Jest tańszy, ale....czy dochodzą jakieś cła,podatki i jaki jest koszt przesyłki? Czy ma ktoś z tym doświadczenie? Bardzo prosze o odpowiedź!!!!!

W jednym sklepie na temat sposobów dostawy(shipping method) znalazłem takie formy dostawy:

international-Not-Free (nie podano ceny)

UPS Worldwise Expedited-(podana jest cena)

UPS Worldwide Express- (podana jest cena)

Czy wie ktoś może o co w tym chodzi: international-Not-Free.

Co to jest to "Not" i ile wynosi tutaj koszt przesyłki?

Free to znaczyłoby że przesyłka jest darmowa, a not....?

Jeśli nie darmowa, to czemu nie podano ceny?.....
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
tomsfactory

Re: Kupować sprzęt przez internet w USA?

Post autor: tomsfactory » czwartek 04 sie 2005, 12:55

Niestety nie licz na cuda - za darmo ci nikt do Polski nie przysle, no chyba ze zamowisz za 100000000 USD to juz to wezma w koszty.

Pytasz o cło niestety nasi celnicy sa swietni i potrafili , tak jak mnie za 5 cd przywalic cło.

Wiec na pewno zajrza do paczuszki z jakiegos sklepiku i tam znajda fakturke i wg niej ci dowala cełko. Chamstwo nie. Najgorsze jest to ze tego papierku ci nie daja tylko jakeis takei swoje "gówno " wsadzą.

Wydaje sie rowniez ze metoda na tzw. gift w postaci sprzetu tez nie przejdzie.

Moze masz jakas rodzine w USA, albo znajomych??

Poszukaj.

Najlepeiej jest kupic i zeby to ktos odebral a potem wyslal, normalna i cywilna paczka do Polski, trwa to czesto około 3-4 tygodni ale jest duza szansa ze sie uda.

Najlepeiej jeedz do pracy na wakacje na wizie J1 i sobie sam kupisz, wybierzesz i przywieziesz wszystko co cchesz, no chyba ze interesuja cie koncówki macrotech albo 10 kontrabasów.

Pozdraiwam.

I poszperaj na forum bo niestety z przykrościa musze cie zasmucic - ze w tym pomysle nie jestes oryginalny.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » czwartek 04 sie 2005, 14:29

chyba z 10 post w tym miesiacu o kupowaniu za granica eh

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » czwartek 04 sie 2005, 14:48

cla ci nie dolicza bo na wiekszosc sprzetu sprowadzonego z USA do UE stawka celna jest zerowa; jedynie co powinno ci zostac doliczone to 22% VATu (od ceny zakupu) oraz koszty transportu

jesli jednak kupisz przez znajomego krolika wysylka jako prezent deklarowana wartosc ZERO wtedy mozesz liczyc na to ze uda ci sie uniknac placenia VATu ale czasem to sie nie udaje

Antoni

BRAF1

Post autor: BRAF1 » czwartek 04 sie 2005, 20:50

...cla ci nie dolicza bo na wiekszosc sprzetu sprowadzonego z USA do UE stawka celna jest zerowa; jedynie co powinno ci zostac doliczone to 22% VATu (od ceny zakupu) oraz koszty transportu

jesli jednak kupisz przez znajomego krolika wysylka jako prezent deklarowana wartosc ZERO wtedy mozesz liczyc na to ze uda ci sie uniknac placenia VATu ale czasem to sie nie udaje

Antoni

...

Ogromne dzięki za życzliwe rady!

Chce kupic monitory bliskiego pola.Czy na nie jest cło?

Dzisiaj słyszałem tez że moga nie podejśc tu w Polsce bo tam prąd jest inny.

Czy to prawda?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » czwartek 04 sie 2005, 21:00

Ogromne dzięki za życzliwe rady!

Chce kupic monitory bliskiego pola.Czy na nie jest cło?

Dzisiaj słyszałem tez że moga nie podejśc tu w Polsce bo tam prąd jest inny.

Czy to prawda?...

NO w USA jest inne napiecie, bedziesz musial dodatkowo zainwestowac w takie urzadzonko co zmienia ze 110V na 230V. Kosztuje to chyba kolo 30-40 pln. Tez chcialem kupic monitory, ale ich przesylka jest dosyc droga i zrezygnowalem, a clo to moga na wszystko przywalic.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » czwartek 04 sie 2005, 21:46

NO w USA jest inne napiecie, bedziesz musial dodatkowo zainwestowac w takie urzadzonko co zmienia ze 110V na 230V. Kosztuje to chyba kolo 30-40 pln. Tez chcialem kupic monitory, ale ich przesylka jest dosyc droga i zrezygnowalem, a clo to moga na wszystko przywalic....

Dzięki!.

Mówisz że cło mogą na wszystko przywalic, no, ale chyba są jakies przepisy.Na ten sprzet jest cło, a na inny nie ma...?

Awatar użytkownika
Humbucker

Post autor: Humbucker » czwartek 04 sie 2005, 23:03

Dzięki!.

Mówisz że cło mogą na wszystko przywalic, no, ale chyba są jakies przepisy.Na ten sprzet jest cło, a na inny nie ma...?...

Oni patrza glownie na wartosc. Sa rozne rodzaje cla na rozne towary, ale na muzyczne art. clo napewno jest. Wynosi ono chyba 2,5%+22%Vat.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 04 sie 2005, 23:48

... clo napewno jest. Wynosi ono chyba 2,5%+22%Vat....

Mi Yamahy AW4416 nie oclili, natomiast Vat musiałem bulić.

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » piątek 05 sie 2005, 06:53

sprawdz sobie sam stawke celna by byc pewnym

http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/cgi-bin/tarquer?Lang=PL

co do pradu wielu producentow stosuje uniwersalne zasilacze z recznym przelacznikiem 110 vs 220 warto to jednak sprawdzic bo taka zewnetrzna przejsciowka nie dosc ze kosztuje to obrzydliwie wyglada przy monitorach musi to byc kawal metalu a nie malutka i estetyczna przejsciowka do suszarki

Antoni Ozynski

ODPOWIEDZ