Poczebuje mikrofon.Bede go używac głównie do wokali.
Mikrofon lampowy nie wymaga przedwzmacniacza.
Można go podłączyc bezpośrednio do karty dźwiękowej więc zaoszczędze na przedwzmacniaczu.
Czy jednak nie lepszą jakośc uzyskam nagrywając na tranzystorowym z przedwzmacniaczem?
Mikrofon lampowy czy tranzystorowy z przedwzmacniaczem?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Re: Mikrofon lampowy czy tranzystorowy z przedwzmacniaczem?
...Czy jednak nie lepszą jakośc uzyskam nagrywając na tranzystorowym z przedwzmacniaczem?...
A na jaka odpowiedź najbardziej liczysz przy tak beznadziejnie sformułowanym pytaniu?
Każda będzie dobra
A na jaka odpowiedź najbardziej liczysz przy tak beznadziejnie sformułowanym pytaniu?
Każda będzie dobra

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Mikrofon lampowy nie wymaga przedwzmacniacza.
Myślę, że problem wynika z nieporozumienia wokół tej właśnie kwestii. Mikrofon lampowy jak najbardziej wymaga przedwzmacniacza, ale często jest on (ten przedwzmacniacz) sprzedawany w komplecie z mikrofonem (bo jest zintegrowany ze specyficznym dla danego mikrofonu zasilaczem) i ma poważny wpływ na jego cenę.
Myślę, że problem wynika z nieporozumienia wokół tej właśnie kwestii. Mikrofon lampowy jak najbardziej wymaga przedwzmacniacza, ale często jest on (ten przedwzmacniacz) sprzedawany w komplecie z mikrofonem (bo jest zintegrowany ze specyficznym dla danego mikrofonu zasilaczem) i ma poważny wpływ na jego cenę.
Jezu ! co ty wypisujesz . Do obu typów wymienionych przez Ciebie mikrofonów potrzebny jest preamp ,chyba że Twoja karta posiada preamp z napięciem 48v .Lepsze lampy posiadają swój ,dedykowany zasilacz , co i tak nie zmienia faktu ,że będziesz musiał kabel z sygnałem wetknąć w przedwzmacniacz. uff