Wzmacniacz samochodowy
Witam.
Nie wiem czy ktoś z Was będzie mi wstanie pomóc w tej kwestii i czy w ogóle ma sens to co chcę zrobić, nie znam się na tym więc pytam Was. Mam zestaw kolumn samochodowych 2x350wat i chce zbudować samemu do nich wzmacniacz lampowy i tu pojawia się pytanie czy jest to dobre rozwiązanie? Jeśli ktoś z Was zna podobne przypadki lub jakieś schematy wzmacniacz lampowych do samochodu to bardzo proszę o pomoc.
PS cały zestaw ma grać na napięciu samochodowym.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Nie wiem czy ktoś z Was będzie mi wstanie pomóc w tej kwestii i czy w ogóle ma sens to co chcę zrobić, nie znam się na tym więc pytam Was. Mam zestaw kolumn samochodowych 2x350wat i chce zbudować samemu do nich wzmacniacz lampowy i tu pojawia się pytanie czy jest to dobre rozwiązanie? Jeśli ktoś z Was zna podobne przypadki lub jakieś schematy wzmacniacz lampowych do samochodu to bardzo proszę o pomoc.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Re: Wzmacniacz samochodowy
FATALNY pomysł
po pierwsze, wzmacniacze lampowe mają na ogół trudności w uzyskaniu sporej mocy wyjściowej (przy założeniu, że mowa o liniowej pracy zazwyczaj jest to kilka-kilkanaście W)
po drugie - lampy są bardzo wrażliwe na drgania (efekt mikrofonowy i zmęczenie materiału w przypadku ciągłych drgań)
zapomnij, to nie ma najmniejszego sensu
po pierwsze, wzmacniacze lampowe mają na ogół trudności w uzyskaniu sporej mocy wyjściowej (przy założeniu, że mowa o liniowej pracy zazwyczaj jest to kilka-kilkanaście W)
po drugie - lampy są bardzo wrażliwe na drgania (efekt mikrofonowy i zmęczenie materiału w przypadku ciągłych drgań)
zapomnij, to nie ma najmniejszego sensu
...FATALNY pomysł
zapomnij, to nie ma najmniejszego sensu...
oki pewnie znasz się lepiej więc posłucham Cię bo nie chce wtopić kasy a chyba w tym przypadku najlepszym wyjściem będzie jak się rozejrzę gdzieś na aukcji za jakimś tanim wzmacniaczem samochodowym jeszcze tylko miałbym jedno pytanie a mianowicie o jakich parametrach szukać wzmacniacza do zasilenia tych dwóch kolumn 2x350wat. Z Góry dzięki i pozdrawiam.
zapomnij, to nie ma najmniejszego sensu...
oki pewnie znasz się lepiej więc posłucham Cię bo nie chce wtopić kasy a chyba w tym przypadku najlepszym wyjściem będzie jak się rozejrzę gdzieś na aukcji za jakimś tanim wzmacniaczem samochodowym jeszcze tylko miałbym jedno pytanie a mianowicie o jakich parametrach szukać wzmacniacza do zasilenia tych dwóch kolumn 2x350wat. Z Góry dzięki i pozdrawiam.
Kup jednak te lampy, bedziesz słyszał np. nierówności drogi. A przede wszystkim szybko Ci się popsują. Jak ja nie lubię dudniących radiowęzłów.
- deskurstudio
Mam zestaw kolumn samochodowych 2x350wat ...
Czy jest to prawdziwa moc znamionowa kolumn, czy PMPO lub RMS .
Czy jest to prawdziwa moc znamionowa kolumn, czy PMPO lub RMS .
Nigdy nie mowie o sobie, wolę słuchać innych.
miałbym jedno pytanie a mianowicie o jakich parametrach szukać wzmacniacza do zasilenia tych dwóch kolumn 2x350wat. Z Góry dzięki i pozdrawiam....
Akurat te 2x230W to zupełnie nieistotny parametr, który o głośnikach praktycznie nic nie mówi. Wiadomo, że nie będziesz słuchał muzyki z mocą 2x230W bo nie tylko ogłuchłbyś doszczętnie w ciągu pierwszej sekundy, ale na dodatek ciśnienie akustyczne mogłoby doprowadzić do eksplozji samochodu. Dobór wzmacniacza do głośników wymaga znajomości ich skuteczności oraz impedancji.
Akurat te 2x230W to zupełnie nieistotny parametr, który o głośnikach praktycznie nic nie mówi. Wiadomo, że nie będziesz słuchał muzyki z mocą 2x230W bo nie tylko ogłuchłbyś doszczętnie w ciągu pierwszej sekundy, ale na dodatek ciśnienie akustyczne mogłoby doprowadzić do eksplozji samochodu. Dobór wzmacniacza do głośników wymaga znajomości ich skuteczności oraz impedancji.
...Witam.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam....
Oczywiście że są wzmacniacze lampowe do samochodu. To głównie urządzenia z bardzo górnej półki, ale są też w klasie popularnej. Generalnie jednak u nas króluje tranzystor, bo sprawia mniej problemów na polskich drogach
. Napisałeś "zestaw kolumn samochodowych 2x350wat" - wnioskuje z tego, że jednak nie jesteś mocno zaawansowany w elektroakustyce więc może własnoręczne robienie lampowca do auta to nie jest najszczęśliwszy pomysł, chociaz do odważnych świat należy. Polecałbym jakis "w miarę markowy" tranzystorowiec - poznasz klasę po watach
tak nie żartuję - z dwóch wzmacniaczy w tej samej cenie lepszy będzie ten którego producent podaje MNIEJSZĄ moc. I nie wierz w te setki(czasem tysiace) watów - im więcej i większą czcionką napisane, tym gorszy to sprzęt. Prawdziwe piecyki, które mają podaną moc np. 4x15W grają głośniej i lepiej brzmią od bazarowych, błyszczących paździerzy na których widnieją napisy w rodzaju 1500W Pure Power! czy jakos tak
Polecam się nie spieszyć, może poczytać fachową prasę i odłożyć chociaż z 1000 zł na początek.
pozdrawiam
[addsig]
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam....
Oczywiście że są wzmacniacze lampowe do samochodu. To głównie urządzenia z bardzo górnej półki, ale są też w klasie popularnej. Generalnie jednak u nas króluje tranzystor, bo sprawia mniej problemów na polskich drogach

pozdrawiam
[addsig]
bębniarz
No to tak czułość kolumn - 90dB, a impedencja - 4ohm ale one jednak chyba nie są 2x350w tylko 350 wat jest napisane na opakowaniu a co to za moc to nie mam pojęcia i bardzo prosiłbym o doradzenie jakiegoś taniego wzmacniacza. Te kolumny kosztowały bodajże 100zł więc nie jest to jakiś cud techniki i 1000zł na wzmacniacz to kosmos jak pod taki sprzęt nie znam się na tym ale wydaje mi się ze 100zł w tym przypadku na wzmacniacz to już jest dużo. Pozdrawiam.
dobra firma napisze ci moc wedlug din - nominal power
i tylko to jest wyznacznikiem
a to ze masz az tyle na pudelku to na chlopski rozum podziel przez 5 bo ja w te napisy nigdy nie wierzylem......
i tylko to jest wyznacznikiem
a to ze masz az tyle na pudelku to na chlopski rozum podziel przez 5 bo ja w te napisy nigdy nie wierzylem......
...No to tak czułość kolumn - 90dB, a impedencja - 4ohm ale one jednak chyba nie są 2x350w tylko 350 wat jest napisane na opakowaniu a co to za moc to nie mam pojęcia i bardzo prosiłbym o doradzenie jakiegoś taniego wzmacniacza. Te kolumny kosztowały bodajże 100zł więc nie jest to jakiś cud techniki i 1000zł na wzmacniacz to kosmos jak pod taki sprzęt nie znam się na tym ale wydaje mi się ze 100zł w tym przypadku na wzmacniacz to już jest dużo. Pozdrawiam....
No dobra, to jest tak: Za 100zł NIE MA wzmacniacza samochodowego, chyba że kradziony
. Są w zbliżonej cenie różne pudełeczka z napisem na opakowaniu "Wzmacniacz samochodowy", ale to są urządzenia zbudowane na tych samych lub podobnych układach scalonych, co wzmacniacz w radioodbiorniku samochodowym i graja dokładnie tak samo. Istnieją po to, żeby ktoś kto chce wydać 100zł mógł to zrobić. W dzisiejszych radiach są bardzo "wyżyłowane" wzmacniacze i nie ma najmnieszego sensu stosowanie wspomnianych dopalaczy. Lepiej w takim przypadku na przyzwoitym radiu się skupić. Tym bardziej,że "kolumny" za stówkę to też delikatnie mówiąc nie jest High-end.
pozdr
[addsig]
No dobra, to jest tak: Za 100zł NIE MA wzmacniacza samochodowego, chyba że kradziony

pozdr
[addsig]
bębniarz