Roland A33 + pedał expression?
chce zakupic sobie pedal by kontrolowac głosnosc pod Rolandem A33 i tu mam problem: sa pedaly expression (np Roland EV5 albo EV10), o ktorych jest mowa w instrukcji albo "zwykle" pedaly volume typu Fatar VP15 czy Boss. Czym one sie roznia? czy do A33 musi byc to pedal expression czy wystarczy taki zwykly? bo roznica w cenie jest na korzysc tych drugich.. ah i jeszcze: czym roznia sie pedaly volume mono od stereo? z gory dzieki za info...
Re: Roland A33 + pedał expression?
...chce zakupic sobie pedal by kontrolowac głosnosc pod Rolandem A33 i tu mam problem: sa pedaly expression (np Roland EV5 albo EV10), o ktorych jest mowa w instrukcji albo "zwykle" pedaly volume typu Fatar VP15 czy Boss. Czym one sie roznia? czy do A33 musi byc to pedal expression czy wystarczy taki zwykly? bo roznica w cenie jest na korzysc tych drugich.. ah i jeszcze: czym roznia sie pedaly volume mono od stereo? z gory dzieki za info......
Pedały volume to (z reguły) takie, któe mają wejście audio i z drugiej strony wyjście - coś jak gałka głośności po drodze, mogą być mono lub stereo. Natomiast pedały expression służą do podłączenia do instrumentów MIDI z odpowiednim gniazdem na taki pedał (jak właśnie A33) i tam dopiero generowane są komunikaty MIDI (np. Expression). Zatem do A-33 bez żadnych przeróbek możesz podłączyć tylko pedał Expression - i oczywiście nie ma tu rozróżnienia na stereo czy mono, bo tędy nie przepływa sygnał audio.
Jacek
Pedały volume to (z reguły) takie, któe mają wejście audio i z drugiej strony wyjście - coś jak gałka głośności po drodze, mogą być mono lub stereo. Natomiast pedały expression służą do podłączenia do instrumentów MIDI z odpowiednim gniazdem na taki pedał (jak właśnie A33) i tam dopiero generowane są komunikaty MIDI (np. Expression). Zatem do A-33 bez żadnych przeróbek możesz podłączyć tylko pedał Expression - i oczywiście nie ma tu rozróżnienia na stereo czy mono, bo tędy nie przepływa sygnał audio.
Jacek
Kup EV5 - ja sam mam taki zestaw i działa ok. Co prawda możesz podłaczyc nap Yamahe a bedą róźnice w czułości (współpracy) - można to wyregulować
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
dziekuje:)))