Mackie Onyx 1620

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
somebody-someone
Mackie Onyx 1620

Post autor: somebody-someone » czwartek 09 cze 2005, 22:45

Witam! Mam pytanko na temat tej konsoletki, która totalnie zawróciła mi w głowie, swoją niską ceną w porównaniu do jakości wykonania i możliwości.

Mikser posiada wyjście Recording out na tylnym panelu. Interesuje mnie co to za typ złącza i czy jest on wydajniejszym i lepszym rozwiązaniem od przesyłu poprzez FireWire? Jakoś cały czas pozostaję przy FW, a ta konsola to jest po prostu strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o moje potrzeby. Tylko nie wiem czy są np. karty dzwiękowe, które są wyposażone w tekie gniazda, jak to Recording Out... oczywiście zostaje jeszcze FW - wrazieco
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
spiker

Re: Mackie Onyx 1620

Post autor: spiker » piątek 10 cze 2005, 08:45

zobacz sobie http://www.mackie.com/products/onyxfirewire/, skąd moim zdaniem wynika, że cała seria ONYX to ożenek miksera z interfejsem audio wykorzystującym łącze firewire ( opcjonalnie w postaci aplikowalnej karty )

dla mnie bomba Sam bym se sprawił lecz......

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » piątek 10 cze 2005, 09:15

...Mikser posiada wyjście Recording out na tylnym panelu. Interesuje mnie co to za typ złącza i czy jest on wydajniejszym i lepszym rozwiązaniem od przesyłu poprzez FireWire?

To są wyjścia analogowe, po 8 kanałów na złącze (symetrycznie). W manualu masz schemacik jak zlutować taki kabelek.

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » piątek 10 cze 2005, 14:45

To są wyjścia analogowe, po 8 kanałów na złącze (symetrycznie). W manualu masz schemacik jak zlutować taki kabelek....

A pod jaką kartę na ten przykład mogę to podpiąć?

Karta FireWire do tego maleństwa kosztuje 1936,- z VAT - trochę dużo jak na taki pierduł, ale sumując ceny wychodzi nam coś podobnego to Fireface'a od RME, a jednak mamy do dyspozycji klasykę brytyjskiego brzmienia...
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » piątek 10 cze 2005, 14:56

A pod jaką kartę na ten przykład mogę to podpiąć?

Pod każdą z wejściami analogowymi. To śa normalne wyjścia direct z każdego kanału miksera, tylko że na innych złączach (pewnie dla zaoszczędzenia miejsca)

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » piątek 10 cze 2005, 16:26

Karta FireWire do tego maleństwa kosztuje 1936,- z VAT - trochę dużo jak na taki pierduł, ale sumując ceny wychodzi nam coś podobnego to Fireface'a od RME, a jednak mamy do dyspozycji klasykę brytyjskiego brzmienia......

A ja myslałem że Mackie jest z USA. a w zasadzie to teraz Mackie dysponuje brzmieniem orientalnym.

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » piątek 10 cze 2005, 18:28

Pod każdą z wejściami analogowymi. To śa normalne wyjścia direct z każdego kanału miksera, tylko że na innych złączach (pewnie dla zaoszczędzenia miejsca)...

Chodzi o podanie jakiegoś modelu karty, która ma wejście direct, aby jednym kablem mógł przesłać te 8 kanałów

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » piątek 10 cze 2005, 18:52

...Pod każdą z wejściami analogowymi. To śa normalne wyjścia direct z każdego kanału miksera, tylko że na innych złączach (pewnie dla zaoszczędzenia miejsca)...

Chodzi o podanie jakiegoś modelu karty, która ma wejście direct, aby jednym kablem mógł przesłać te 8 kanałów...

... a ja Ci mówie że potrzebujesz karty z 8 wejściami analogowymi. Takich jest cała masa. Jednym kablem?? To tylko wieloparowym.

Ja osobiście nie znam karty, która miałaby 8 wejść analogowych symetrycznych na 25-pinowym złączu.

Awatar użytkownika
Bodik

Post autor: Bodik » piątek 10 cze 2005, 18:57

...Witam! Mam pytanko na temat tej konsoletki, która totalnie zawróciła mi w głowie, swoją niską ceną w porównaniu do jakości wykonania i możliwości.

Mikser posiada wyjście Recording out na tylnym panelu. Interesuje mnie co to za typ złącza i czy jest on wydajniejszym i lepszym rozwiązaniem od przesyłu poprzez FireWire? Jakoś cały czas pozostaję przy FW, a ta konsola to jest po prostu strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o moje potrzeby. Tylko nie wiem czy są np. karty dzwiękowe, które są wyposażone w tekie gniazda, jak to Recording Out... oczywiście zostaje jeszcze FW - wrazieco...

Sam posiadam model Onyx 1220. I również mam dylemat, czy wybrać za 2K Onyx FireWire czy złącza DB25. Wiem, że te złącza noszą nazwę DB25, jako, że są dwudziestopięciopinowe. Osobiście nie spotkałem karty dźwiękowej z wejściem DB25, ale są kable z końcówkami DB25 - XLR (8 razy męskie lub żeńskie) albo DB25 - duże TRS. Wiadomo, że trzeba mieć odpowiednią ilość wejść lub wyjść na karcie. Na przykład przy mojej RME 9632 potrzebuję dwóch dodatkowych modułów z I/O. Nie wiem, czy Ci to pomogło.

Sonic Alchemy - Projektowe Studio Nagrań

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » piątek 10 cze 2005, 20:46

Chodzi o podanie jakiegoś modelu karty, która ma wejście direct, aby jednym kablem mógł przesłać te 8 kanałów...

Domyslam się, że wystarczy jakakolwiek karta dźwiękowa, która ma 8 wejść analogowych.

Problem tkwi w kablu. Albo weźmiesz kabel 16-żyłowy + masa (woooow! i to do home-recordingu?!) i z jednej strony polutujesz to śmieszne łącze pasujące do Onyxa a z drugiej rozgałęźnik na 8 jacków symetrycznych (stereo), albo zrobisz duuuuży pęk 8 kabli stereo, ładnie owiniesz je taśmą klejącą i na końcach zrobisz to samo co wyżej.

Jeśli to zwykle wyjscia Direct out z każdego kanału (tak wywnioskowałem), to musi zadziałać. Nie ma bata!
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

ODPOWIEDZ