Nagrywanie z mixera - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
implant
Kontakt:
Nagrywanie z mixera - problem

Post autor: implant » czwartek 12 maja 2005, 13:33

Hej!

mam problem ze zgrywaniem dzwieku do komputera. Może najpierw opiszę konfigurację:

syntezatory wpięte w mixer Behringer MX2004 z mixera wyjście na XLR'ach prowadzi do Alesisów M1 II, wyjście na jack'ach prowadzi do interface'u ESI QUATAFIRE 610 (którego wyjście jest wpięte też w mixer) i tutaj pojawia się problem.

Otóż sygnał który słyszę na monitorach gdy gram na jakimś syntezatorze jest głośniejszy niż ten który nagrywam w komputerze. Mimo ustawienia na mixerze głośności syntezatora i wyjścia z karty na takim samym poziomie. W ustawieniach w komputerze sygnał nie jest nigdzie osłabiany (wszytsko na 0dB). Sprawdzałem w różnych programach - CoolEdit, Audacity, Ableton Live, Energy XT... efekt ten sam. Sygnał jest o ok 10dB cichszy :(

Wie ktoś może dlaczego tak jest???

Analogi i cyfry fajne są :)

makaronix

Re: Nagrywanie z mixera - problem

Post autor: makaronix » czwartek 12 maja 2005, 13:50

Sprawdź czy karta z mixerem jst połączona symetrycznie, a moze powinieneś nagrywać z wyjscia tape out, takie tam chyba jest sprawdź jak wtedy sie to wszytko zachowuje, monitory sa na bank połączone symetrycznie z mixerem , nie wiem czy te drugie wyjscia sa symetryczne -sprawdź w manualu, poziom syganłu symetrycznego a nie symetrycznego sie różni i to dośc znacznie

Ja stawiem na połączenia
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

ODPOWIEDZ