Szumy, szumy i jeszcze raz szumy...
Witajcie, postanowiłem jednak rozdzielić tematykę tak więc nowy post powstaje w tym o to miejscu.
Kilka dni temu zakupiłem kompresor Behringer MDX 2600.
Schemat połączeń:
[karta dźwiękowa->kompresor->mikser]
Karta dźwiękowa: Audiophile 2496
Kompresor: MDX 2600
Mikser: Behringer 802 MX
Karta dźwiękowa połączona jest z kompresorem dwoma kablami: RCA->duży JACK MONO. Kompresor połączony jest z mikserem dwoma kablami duży JACK MONO->duży JACK MONO (dwa gniazda w mikserze jako stereo).
Mikser połączony jest z kartą dźwiękową przy użyciu gniazd TAPE OUT kablem: 2xRCA->2xRCA.
wyłączony z zasialania mikser; wyłączony z zasilania kompresor = szumy na poziomie -70,3
włączony do sieci elektrycznej i działający mikser; włączony do sieci elektrycznej i działający, podłączony do miksera, kompresor = szumy na poziomie -56,7
Włączony do sieci elektrycznej i działający mikser (bez żadnego połączenia z kompresorem) podłączony do karty dźwiękowej nie generuje praktycznie żadnych szumów.
Wyłączony z sieci elektrycznej kompresor podłączony, bezpośrednio, do karty dźwiękowej generuje szumy na poziomie
-64,7.
Kiedyś miałem kompresor DBX 166, tak samo podłączony jak teraz ten Behringer (karta dźwiękowa i mikser były te same). Może i był to stary model, ale w konfiguracji:
włączony mikser; włączony kompresor szumy były na poziomie -75. Tutaj, wydawało by się nowsza myśl technologiczna, itp., a szumi bardziej.
I co tu zrobić...?
Kilka dni temu zakupiłem kompresor Behringer MDX 2600.
Schemat połączeń:
[karta dźwiękowa->kompresor->mikser]
Karta dźwiękowa: Audiophile 2496
Kompresor: MDX 2600
Mikser: Behringer 802 MX
Karta dźwiękowa połączona jest z kompresorem dwoma kablami: RCA->duży JACK MONO. Kompresor połączony jest z mikserem dwoma kablami duży JACK MONO->duży JACK MONO (dwa gniazda w mikserze jako stereo).
Mikser połączony jest z kartą dźwiękową przy użyciu gniazd TAPE OUT kablem: 2xRCA->2xRCA.
wyłączony z zasialania mikser; wyłączony z zasilania kompresor = szumy na poziomie -70,3
włączony do sieci elektrycznej i działający mikser; włączony do sieci elektrycznej i działający, podłączony do miksera, kompresor = szumy na poziomie -56,7
Włączony do sieci elektrycznej i działający mikser (bez żadnego połączenia z kompresorem) podłączony do karty dźwiękowej nie generuje praktycznie żadnych szumów.
Wyłączony z sieci elektrycznej kompresor podłączony, bezpośrednio, do karty dźwiękowej generuje szumy na poziomie
-64,7.
Kiedyś miałem kompresor DBX 166, tak samo podłączony jak teraz ten Behringer (karta dźwiękowa i mikser były te same). Może i był to stary model, ale w konfiguracji:
włączony mikser; włączony kompresor szumy były na poziomie -75. Tutaj, wydawało by się nowsza myśl technologiczna, itp., a szumi bardziej.
I co tu zrobić...?
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)
- Bartolomeo
Re: Szumy, szumy i jeszcze raz szumy...
Ja bym zrobił połaczenia wyrównawcze i to wszystko uziemił. W sumie też tak bardzo niema sie czym przejmować, te szumy sa wmiare znośne.
- Bartolomeo

spróbuj połączyć symetrycznie.
...Ja bym zrobił połaczenia wyrównawcze i to wszystko uziemił. W sumie też tak bardzo niema sie czym przejmować, te szumy sa wmiare znośne....
Może moje pytanie wyda sie lakoniczne, ale w jaki sposób moge uziemić sprzęt ?
Może moje pytanie wyda sie lakoniczne, ale w jaki sposób moge uziemić sprzęt ?
... spróbuj połączyć symetrycznie....
w jaki sposób to zrobić ?
w jaki sposób to zrobić ?
...... spróbuj połączyć symetrycznie....
w jaki sposób to zrobić ?...
tak jak od zada w Behringerze stoi narysowane.
Znaczy się kabelkami symetrycznymi.
w jaki sposób to zrobić ?...
tak jak od zada w Behringerze stoi narysowane.
Znaczy się kabelkami symetrycznymi.
dziwna sprawa , mój behringer MDX 2600 jest cichy jak by był martwy , ale żeby się upewnić zrobiłam TEST , podłączyłam go bezpośrednio do Karty dźwiękowej ( Motu 2408 Mk2) i włączyłam nagrywanie ( monitor) w WaveLAB , wynik jest następujący ,
Kompresor całkowicie odpięty - 103 ,15 dB
kompresor wpięty wyłączony - 97,12 dB
kompresor włączony , potencjometry wyzerowane - 96,22 dB
Test zrobiłam przed chwilą . wiec wydaje mi się ze najprawdopodobniej masz cos zle podłączone.
Test zrobiłam przed chwilą . wiec wydaje mi się ze najprawdopodobniej masz cos zle podłączone.
Pozdrawiam Ula :)
...dziwna sprawa , mój behringer MDX 2600 jest cichy jak by był martwy , ale żeby się upewnić zrobiłam TEST , podłączyłam go bezpośrednio do Karty dźwiękowej ( Motu 2408 Mk2) i włączyłam nagrywanie ( monitor) w WaveLAB , wynik jest następujący ,
Test zrobiłam przed chwilą . wiec wydaje mi się ze najprawdopodobniej masz cos zle podłączone. ...
Ula i Wszyscy, czy może byc to wina tego, że mam niesymetryczne kable (oparte na JACK MONO, nie na JACK STEREO) ? Złe podłączenie chyba można wykluczyć bo robiłem także testy takie jak powyżej. Chyba, że chodzi o jakieś inne podłączenia ?
Test zrobiłam przed chwilą . wiec wydaje mi się ze najprawdopodobniej masz cos zle podłączone. ...
Ula i Wszyscy, czy może byc to wina tego, że mam niesymetryczne kable (oparte na JACK MONO, nie na JACK STEREO) ? Złe podłączenie chyba można wykluczyć bo robiłem także testy takie jak powyżej. Chyba, że chodzi o jakieś inne podłączenia ?
Ula i Wszyscy, czy może byc to wina tego, że mam niesymetryczne kable (oparte na JACK MONO, nie na JACK STEREO) ? Złe podłączenie chyba można wykluczyć bo robiłem także testy takie jak powyżej. Chyba, że chodzi o jakieś inne podłączenia ?...
Wydaje mi sie ze to możliwe, moze to być tez kwestia zasilania, musisz miec uziemiienie w kontaktach,
Wydaje mi sie ze to możliwe, moze to być tez kwestia zasilania, musisz miec uziemiienie w kontaktach,
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.