Gate lub Denoiser - mikser-> karta

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tookeetoo
Gate lub Denoiser - mikser-> karta

Post autor: Tookeetoo » środa 11 maja 2005, 07:36

Witam, problem dotyczy szeroko pojętych szumów. Posiadam kartę Audiophile 2496, ze zaktualizowanymi sterownikami. Wyjście karty, audio, prowadzi do miksera (Behringer MX 802), a z niego z powrotem do karty dźwiękowej.

Podczas nagrywania "bezczynności" miksera poziom szumów wynosił około 85Db, czyli nie mało. Próbowałem zmienić okablowanie - okazało się to dobrym pomysłem - poziom szumów zmalał z 85Db do 70Db. Jednakże 70Db to wciąż nie mało. Podejrzewam, że swój niemały wkład, w całe zamieszanie, wnosi tutaj mikser. Może sposobem na zniwelowanie ilości generowanych szumów jest ustawienie bramki, albo denoisera między mikserem a kartą (oczywiście chodzi o powrót sygnału z miksera do karty) ? Jeśli tak, jakie produkty, w przedziale cenowym 500-600 zł, wchodziły by w grę ? Dziękuję za wszelką pomoc w tym temacie.

"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Re: Gate lub Denoiser - mikser-> karta

Post autor: Tookeetoo » środa 11 maja 2005, 08:05

...Witam, problem dotyczy szeroko pojętych szumów. Posiadam kartę Audiophile 2496, ze zaktualizowanymi sterownikami. Wyjście karty, audio, prowadzi do miksera (Behringer MX 802), a z niego z powrotem do karty dźwiękowej.

Podczas nagrywania "bezczynności" miksera poziom szumów wynosił około 85Db, czyli nie mało. Próbowałem zmienić okablowanie - okazało się to dobrym pomysłem - poziom szumów zmalał z 85Db do 70Db. Jednakże 70Db to wciąż nie mało. Podejrzewam, że swój niemały wkład, w całe zamieszanie, wnosi tutaj mikser. Może sposobem na zniwelowanie ilości generowanych szumów jest ustawienie bramki, albo denoisera między mikserem a kartą (oczywiście chodzi o powrót sygnału z miksera do karty) ? Jeśli tak, jakie produkty, w przedziale cenowym 500-600 zł, wchodziły by w grę ? Dziękuję za wszelką pomoc w tym temacie.

...

Poprawcie mnie, jesli się mylę, ale uzasadnionym w tym przypadku było by zastosowanie technologii cyfrowej tak, aby sygnał trafił do karty bez dodatkowych zniekształceń "własnych".

makaronix

Post autor: makaronix » środa 11 maja 2005, 10:01

PRzeciez jak nagrasz ten szum to mozesz potem zapiąc bramke programowa na to samo wyjdzie a jak coś zle ustawisz np na wokalu i bramka sie nie otworzy tak jak trzeba bedziesz musaił nagrywać jeszce raz,

Poza tym jesli szumy sa duze i ti jak bramka sie otworzy to one tez przejdą, sprawdź moze te szumy sa pomijalne w całym mixie nie słuchaj gołych scieżek tylko mixu , jak dla mnie bramka to bezsensowne urządzenie do nagrywania
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

makaronix

Post autor: makaronix » środa 11 maja 2005, 10:06

...PRzeciez jak nagrasz ten szum to mozesz potem zapiąc bramke programowa na to samo wyjdzie a jak coś zle ustawisz np na wokalu i bramka sie nie otworzy tak jak trzeba bedziesz musaił nagrywać jeszce raz,

Poza tym jesli szumy sa duze i ti jak bramka sie otworzy to one tez przejdą, sprawdź moze te szumy sa pomijalne w całym mixie nie słuchaj gołych scieżek tylko mixu , jak dla mnie bramka to bezsensowne urządzenie do nagrywania...

poza tym nie wiem czy doibrze zrozumiełałem jak mozesz mieć szumy na poziomie 70dB chyba -70 na jakiej podstawie robiłeś pomiary zawsze szumy wyrazało sie z" -" i -85 to mniej niż -70 sprawdx jeszce raz dobrze ale takie szumy sa pomijalne. SB bardziej szumi a sie na nim nagrywa
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 maja 2005, 10:20

Podczas nagrywania "bezczynności" miksera poziom szumów wynosił około 85Db, czyli nie mało.

IMO super. Profesjobnalne studia by tyle chcialy

Próbowałem zmienić okablowanie - okazało się to dobrym pomysłem - poziom szumów zmalał z 85Db do 70Db. Jednakże 70Db to wciąż nie mało.

I tu konieczne bedzie krotkie objasnienie - jak Ty te szumy mierzysz?

Podejrzewam, że swój niemały wkład, w całe zamieszanie, wnosi tutaj mikser.

Miksery raczej nie szumia,a na pewno mniej, niz cala reszta,mikrofon z pomieszczeniem na przyklad. Szum na poziomie -70dBFS jest niezlym wynikiem, a jezeli w to wchodzi otwarty mikrofon, to jest to w ogole niemozliwe.

Może sposobem na zniwelowanie ilości generowanych szumów jest ustawienie bramki, albo denoisera między mikserem a kartą

Zly pomysl. To samo mozna zrobic myszka w programie - taniej, lepiej, dokladniej i nieniszczaco

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 11 maja 2005, 11:27

no miksery szumia...szczegolnie te tanie i to nawet bardzo..

bramka w niczym ci nie pomoze ale za to okablowanie symetryczne jak najbardziej - tylko ze ta karta bodajze symetrycznych wejsc nie posiada....

zastanawiam sie jak mierzysz te szumy?sa na poziomie -85dB czy na poziomie 85dB?bo pokombinowales i spadly do 70dB a to juz nie szum przy takich poziomach...to tragedia

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 11 maja 2005, 11:28

i prosta sprawa - gainy jak nie uzywane skrec na minimum podobnie glosnosci na kanalach ktorych tez nie uzywasz bo nie wydaje mi sie by jakikolwiek mikser dal az taki szum przy zwyklym uzytkowaniu - chyba ze zes wszystko poodkrecal na max

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » środa 11 maja 2005, 14:49

...i prosta sprawa - gainy jak nie uzywane skrec na minimum podobnie glosnosci na kanalach ktorych tez nie uzywasz bo nie wydaje mi sie by jakikolwiek mikser dal az taki szum przy zwyklym uzytkowaniu - chyba ze zes wszystko poodkrecal na max...

To może być tez powód - na maxa co prawda nie mam poodkręcanych, ale wyciszone tez nie są. Dzięki za pomoc Tobie i wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tej sprawie. Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ