Samson MDR-6 vs. Yamaha MG/10
Mam na oku 2 małe miksery - samson mdr-6 i yamahę MG/10. Ceny podobne (yamaha nawet tańsza), ale nie wiem który wybrać do domowego studia. Co mi poradzicie ;)
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
Re: Samson MDR-6 vs. Yamaha MG/10
W archiwum forum?? Są opisy dotyczące tych modeli, ale chodzi mi o ich bezpośrednie porównanie.
A niby czemu nie??
...A niby czemu nie??...
Wyderko, bierz Yamahę! Cenowo podobnie, ale Yamaha ma lepsze możliwości konfiguracyjne (gain na 4 kanałach, a Samson tylko na dwóch), i ma 2 inserty (co się może przydać, choć w domu nie musi).
Najlepiej weź ze sobą jakiś "nagrywacz" i niech Ci oba w sklepie podłączą - nagraj z jednym i z drugim mniejwięcej jednakowy sygnał, a w domu na kompie sobie porównasz.
Wyderko, bierz Yamahę! Cenowo podobnie, ale Yamaha ma lepsze możliwości konfiguracyjne (gain na 4 kanałach, a Samson tylko na dwóch), i ma 2 inserty (co się może przydać, choć w domu nie musi).
Najlepiej weź ze sobą jakiś "nagrywacz" i niech Ci oba w sklepie podłączą - nagraj z jednym i z drugim mniejwięcej jednakowy sygnał, a w domu na kompie sobie porównasz.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
A w tej "yamasze" dobrym rozwiązaniem będzie podłączenie jej do karty poprzez wysyłki aux?? Chodzi mi o to, że chciałbym wyjście karty podłączyć z powrotem do miksera tak, aby się ten sygnał nie nagrywał, a jedynie szedł do wyjścia słuchawkowego. Jak najlepiej to wszystko połączyć (tylko nie piszcie mi, jakie mam kupić kabelki ;) )
...A w tej "yamasze" dobrym rozwiązaniem będzie podłączenie jej do karty poprzez wysyłki aux?? Chodzi mi o to, że chciałbym wyjście karty podłączyć z powrotem do miksera tak, aby się ten sygnał nie nagrywał, a jedynie szedł do wyjścia słuchawkowego. Jak najlepiej to wszystko połączyć (tylko nie piszcie mi, jakie mam kupić kabelki ;) )...
Pomysł z auxem oczywiście dobry, uważaj tylko na poziom aux post, bo jest zależny od tłumika i czasem można go niechcący zmienić.
A co do kabelków: Najlepiej insertowy, jedną końcówkę wpinasz do karty a te dwie pojedyncze do wyjść auxów.
Na wyjściach (ST, CR, Headphones) masz miks wszystkiego a dźwięk nagrywa ci się przez auxy.
Ale jest jeszcze jedna metoda, przy czterokanałowej karcie pozwalająca nagrywać cztery sygnały naraz, z podkładem lecącym oddzielnie i odsłuchem wszystkiego, bez nagrywania podkładu jeszcze raz:
Mikrofony 1 i 2: Inserty => kable TS => In 1,2
Mikrofony 3 i 4: auxy jak powyżej => In 3,4
Odsłuch mikrofonów 1 i 2: Używając hardware monitoring wrzucamy je na Out 1,2 => Dowolne wejście stereo w mikserze
A z Out 3 i 4 puszczamy podkład i też wpinamy gdziekolwiek do miksera.
Troszkę skomplikowane ale działa...
Pomysł z auxem oczywiście dobry, uważaj tylko na poziom aux post, bo jest zależny od tłumika i czasem można go niechcący zmienić.
A co do kabelków: Najlepiej insertowy, jedną końcówkę wpinasz do karty a te dwie pojedyncze do wyjść auxów.
Na wyjściach (ST, CR, Headphones) masz miks wszystkiego a dźwięk nagrywa ci się przez auxy.
Ale jest jeszcze jedna metoda, przy czterokanałowej karcie pozwalająca nagrywać cztery sygnały naraz, z podkładem lecącym oddzielnie i odsłuchem wszystkiego, bez nagrywania podkładu jeszcze raz:
Mikrofony 1 i 2: Inserty => kable TS => In 1,2
Mikrofony 3 i 4: auxy jak powyżej => In 3,4
Odsłuch mikrofonów 1 i 2: Używając hardware monitoring wrzucamy je na Out 1,2 => Dowolne wejście stereo w mikserze
A z Out 3 i 4 puszczamy podkład i też wpinamy gdziekolwiek do miksera.
Troszkę skomplikowane ale działa...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Taraz może troche śmiszne pytanie - jak są od siebie zależne regulatory aux i level?? Z tego co przed chwilą przeczytałem, mogłoby wynikać, że jak level ustawie na 0, a aux na max, to i tak na tej wysyłce nie będzie nic słychać.
I jeszcze jedno - na wyjściach rec out leci to samo co na głównym torze main??
I jeszcze jedno - na wyjściach rec out leci to samo co na głównym torze main??
Najlepiej by było, aby włanie aux terurn był zależny od regulatora level, a nie aux send, czyli aby wysyłka była przed tłumikiem. Czy tak włanie jest??
...Mam na oku 2 małe miksery - samson mdr-6 i yamahę MG/10. Ceny podobne (yamaha nawet tańsza), ale nie wiem który wybrać do domowego studia. Co mi poradzicie ;)...
Samsona nie bierz. Może mieć odchyły...
Samsona nie bierz. Może mieć odchyły...
Samsona nie bierz. Może mieć odchyły......
Odchyły?? W jakim sensie?
Odchyły?? W jakim sensie?
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!