Najlepsze karty wielokanałowe
Wiem pytania o karty dźwiękowe pojawiało się tutaj może 100 razy , albo i więcej , lecz przeszukując posty w wyszukiwarce nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi .
Jaka karta wielokanałowa jest godna polecenia ?. na razie na celowniku mam EMU -1820 M lub MOTU 828mk2 , ...obie maja podobne możliwości , czy jest jeszcze cos godnego uwagi w cenie do 3000 zł. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
P.S uwagi , spostrzezenia , propozycje ... chetnie przeczytam.
Dziekuje :)
Jaka karta wielokanałowa jest godna polecenia ?. na razie na celowniku mam EMU -1820 M lub MOTU 828mk2 , ...obie maja podobne możliwości , czy jest jeszcze cos godnego uwagi w cenie do 3000 zł. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
P.S uwagi , spostrzezenia , propozycje ... chetnie przeczytam.
Dziekuje :)
Re: Najlepsze karty wielokanałowe
nie ukrywam, ze dlugo rozmyslalem jaka karte kupic, oczywiscie wielokanalowa z minimum 8 wejsciami,, myslalem nad MAYA 1010, Marian MarcX, EMU, ESP1010, Delta 1010.
oczywiscie roznice cenowe sa bardzo duzo, ale poniewaz nie posiadam miksera potrzebowalem wejscia mikrofonowe....
i tutaj z pomoca przyszedl Behringer ADA8000,, 8 kanalowy przedwzmacnacz z phantom na kazdy kanal z przetworenikiem ADAT + zwykla EMU 1212m, moze rozbuduje w przyszlosci o panel z karty EMU1818m...
W ten sposob, za nie cale 2000zł ma w pelni sprawy 12 sladowy (ADAT +2xAnalog + 2xSPDIF) system zapisu.
esm1010 czy delta 1010 oczywiscie sa bardzo dobre, ale do tego potrzebowalbym osobny preamp albo mikser...
Pozdrawiam
oczywiscie roznice cenowe sa bardzo duzo, ale poniewaz nie posiadam miksera potrzebowalem wejscia mikrofonowe....
i tutaj z pomoca przyszedl Behringer ADA8000,, 8 kanalowy przedwzmacnacz z phantom na kazdy kanal z przetworenikiem ADAT + zwykla EMU 1212m, moze rozbuduje w przyszlosci o panel z karty EMU1818m...
W ten sposob, za nie cale 2000zł ma w pelni sprawy 12 sladowy (ADAT +2xAnalog + 2xSPDIF) system zapisu.
esm1010 czy delta 1010 oczywiscie sa bardzo dobre, ale do tego potrzebowalbym osobny preamp albo mikser...
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Czytajac zagraniczne "" forumy"" natknołem sie na rózne zdania dotyczace EMU -1820M , naprawde ludzie sie dziela na tych ktorzy maja problemy i na tych ktorzy ich nie maja lub maja mniejsze i ,Czytałem porownania 1820 M do LYNX i RME ... E-mu zostaje bez szans , co sie tyczy przetwornikow A/C jakie sa wykorzystane w EMU tzn. te same ktore sa w pro-tools, zgadza sie .... sa te same, jednak sam tor audio jest zupelnie inaczej zrobiony , co nie daje takich samych rezultatutow ( cytuje post) natknołem sie takze na wypowiedzi ludzi twierdzacych ze cos jest nie tak z wysoką góra podobno cos tam harczy .Jednak z drugiej strony sa takze posty zachwyconych uzytkownikow tej karty , ktorzy nie maja zastrzezen do niczego . no chyba tylko z wyjatkiem sterow, ktore sa poprostu srdnich lotow :) . No i najwazniejsza sprawa to co niedawno widziałem na forum EiS , podobno EMU zamierza zakonczyc produkcje całej serji tzn. 1212m , 1820 i 1820 m ....
podobno EMU zamierza zakonczyc produkcje całej serji tzn. 1212m , 1820 i 1820 m .......
to takze przeczytakem gdzies tutaj
to takze przeczytakem gdzies tutaj
esm1010
a co to za Karta ?
No i najwazniejsza sprawa to co niedawno widziałem na forum EiS , podobno EMU zamierza zakonczyc produkcje całej serji tzn. 1212m , 1820 i 1820 m .......
A ja widzialem na forum onet.pl ze w tatrach w okolicach czarnego stawu jeden baca hoduje smoka-owczarka ktory lata nad pastwiskami i pomaga mu szukac zgubionych owieczek po rozpadlinach.
I co wierzysz w to?
Oczywiscie ze tak sie moze zdarzyc, ale wydaje sie to malo prawdopodbne, szczegolnie ze ich fagowy "emulator" pracuje tylko z tymi kartami. Znacznie bardziej prawdopodobne jest ze ta plotka zostala podeslana przez konkurencje. Internet to bardzo plotkarskie miejsce i kazdy pijany Frano z Koziej Wólki moze tu napisac cokolwiek.
A co do EMU - nie zgadzam sie ze sterowniki sa slabe, nie mam z nimi klopotow, nigdy mi sie nie zwiesily (poza pierwsza ich wersja, dawno juz zapomniana). To na co najczesciej slychac narzekanie - czyli ten rozbudowany mixer - jest dla mnie rodzynkiem w ciescie bo mam za darmo superelastyczna platfrorme do crossowania sygnalow, ktora moge dostosowac do doslownie kazdej sytuacji.
[addsig]
A ja widzialem na forum onet.pl ze w tatrach w okolicach czarnego stawu jeden baca hoduje smoka-owczarka ktory lata nad pastwiskami i pomaga mu szukac zgubionych owieczek po rozpadlinach.
I co wierzysz w to?
Oczywiscie ze tak sie moze zdarzyc, ale wydaje sie to malo prawdopodbne, szczegolnie ze ich fagowy "emulator" pracuje tylko z tymi kartami. Znacznie bardziej prawdopodobne jest ze ta plotka zostala podeslana przez konkurencje. Internet to bardzo plotkarskie miejsce i kazdy pijany Frano z Koziej Wólki moze tu napisac cokolwiek.
A co do EMU - nie zgadzam sie ze sterowniki sa slabe, nie mam z nimi klopotow, nigdy mi sie nie zwiesily (poza pierwsza ich wersja, dawno juz zapomniana). To na co najczesciej slychac narzekanie - czyli ten rozbudowany mixer - jest dla mnie rodzynkiem w ciescie bo mam za darmo superelastyczna platfrorme do crossowania sygnalow, ktora moge dostosowac do doslownie kazdej sytuacji.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
Rozumiem ze jestes uzytkownikiem EMU 1820m . jaka jest twoja opinja o tej Karcie ? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze kazdy bedzie bronił " swojego " , wiec licze na szczera odpowiedz :)
pozdrawiam.
...
Rozumiem ze jestes uzytkownikiem EMU 1820m . jaka jest twoja opinja o tej Karcie ? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze kazdy bedzie bronił " swojego " , wiec licze na szczera odpowiedz :)
pozdrawiam.
a tak zupełnie z ciekawości zapytam co myślicie o soundtrack dsp24 ?
czy ADC & DAC 2000 ... sam nei wiem jak to sie nazywa ;)
czy ADC & DAC 2000 ... sam nei wiem jak to sie nazywa ;)
pozdrawiam. ...
1820 bez "m"
i opinia jest
+ wystarczajaco stabilna
+ niesamowicie elastyczny mixer - to jeden z najmocniejszych punktow tej karty
+ preampy sa takie jak lubie - przezroczyste, bez swojego brzmienia
+ przetworniki nawet bez "m" sa calkowicie wystarczajace - tak czy tak slabszymi punktami calego toru sa mikrofony i odsluchy - no i pomieszczenie.
+/- praktyczne minimum latencji to 2ms - wystarcza dla wiekszosci VSTi. Dla nagran uzywam 50ms
+/- nie probowalem trybow 96 i 192KHz.
+/- DSP to pomylka - nie nadaje sie do uzytku, czyli jest tak jakby go nie bylo wcale. Nie pomaga wiec ani nie przeszkadza - chyba ze czasem jako troche reverbu do odsluchu w sluchawkach muzyka.
- preampy nieco szumia, micr. dynamiczne odpadaja wiec (i to jest najwiekszy minus tej kartki)
- karta sie nie skaluje, nie mozna dolozyc drugiej takiej zeby podwoic ilosc kanalow. W tym miejscu MOTU nie ma sobie rownych.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Mnie nie nteresuja przetwornika AD na karcie EMU1212m, gdyz mam zew przetwornik AC wbudowany w Behringer ADA8000, i wykorzsytuje tylko zlacze ADAT, line in analog bardzo sporadycznie.....
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"