Najlepsze karty wielokanałowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Najlepsze karty wielokanałowe

Post autor: Master » czwartek 17 mar 2005, 08:46

Wiem pytania o karty dźwiękowe pojawiało się tutaj może 100 razy , albo i więcej , lecz przeszukując posty w wyszukiwarce nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi .

Jaka karta wielokanałowa jest godna polecenia ?. na razie na celowniku mam EMU -1820 M lub MOTU 828mk2 , ...obie maja podobne możliwości , czy jest jeszcze cos godnego uwagi w cenie do 3000 zł. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

P.S uwagi , spostrzezenia , propozycje ... chetnie przeczytam.

Dziekuje :)

Awatar użytkownika
devil

Re: Najlepsze karty wielokanałowe

Post autor: devil » czwartek 17 mar 2005, 09:59

nie ukrywam, ze dlugo rozmyslalem jaka karte kupic, oczywiscie wielokanalowa z minimum 8 wejsciami,, myslalem nad MAYA 1010, Marian MarcX, EMU, ESP1010, Delta 1010.

oczywiscie roznice cenowe sa bardzo duzo, ale poniewaz nie posiadam miksera potrzebowalem wejscia mikrofonowe....

i tutaj z pomoca przyszedl Behringer ADA8000,, 8 kanalowy przedwzmacnacz z phantom na kazdy kanal z przetworenikiem ADAT + zwykla EMU 1212m, moze rozbuduje w przyszlosci o panel z karty EMU1818m...

W ten sposob, za nie cale 2000zł ma w pelni sprawy 12 sladowy (ADAT +2xAnalog + 2xSPDIF) system zapisu.

esm1010 czy delta 1010 oczywiscie sa bardzo dobre, ale do tego potrzebowalbym osobny preamp albo mikser...

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 17 mar 2005, 10:05

Czytajac zagraniczne "" forumy"" natknołem sie na rózne zdania dotyczace EMU -1820M , naprawde ludzie sie dziela na tych ktorzy maja problemy i na tych ktorzy ich nie maja lub maja mniejsze i ,Czytałem porownania 1820 M do LYNX i RME ... E-mu zostaje bez szans , co sie tyczy przetwornikow A/C jakie sa wykorzystane w EMU tzn. te same ktore sa w pro-tools, zgadza sie .... sa te same, jednak sam tor audio jest zupelnie inaczej zrobiony , co nie daje takich samych rezultatutow ( cytuje post) natknołem sie takze na wypowiedzi ludzi twierdzacych ze cos jest nie tak z wysoką góra podobno cos tam harczy .Jednak z drugiej strony sa takze posty zachwyconych uzytkownikow tej karty , ktorzy nie maja zastrzezen do niczego . no chyba tylko z wyjatkiem sterow, ktore sa poprostu srdnich lotow :) . No i najwazniejsza sprawa to co niedawno widziałem na forum EiS , podobno EMU zamierza zakonczyc produkcje całej serji tzn. 1212m , 1820 i 1820 m ....

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 17 mar 2005, 10:09

podobno EMU zamierza zakonczyc produkcje całej serji tzn. 1212m , 1820 i 1820 m .......

to takze przeczytakem gdzies tutaj

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 17 mar 2005, 10:11

esm1010

a co to za Karta ?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 17 mar 2005, 10:30

No i najwazniejsza sprawa to co niedawno widziałem na forum EiS , podobno EMU zamierza zakonczyc produkcje całej serji tzn. 1212m , 1820 i 1820 m .......

A ja widzialem na forum onet.pl ze w tatrach w okolicach czarnego stawu jeden baca hoduje smoka-owczarka ktory lata nad pastwiskami i pomaga mu szukac zgubionych owieczek po rozpadlinach.

I co wierzysz w to?

Oczywiscie ze tak sie moze zdarzyc, ale wydaje sie to malo prawdopodbne, szczegolnie ze ich fagowy "emulator" pracuje tylko z tymi kartami. Znacznie bardziej prawdopodobne jest ze ta plotka zostala podeslana przez konkurencje. Internet to bardzo plotkarskie miejsce i kazdy pijany Frano z Koziej Wólki moze tu napisac cokolwiek.

A co do EMU - nie zgadzam sie ze sterowniki sa slabe, nie mam z nimi klopotow, nigdy mi sie nie zwiesily (poza pierwsza ich wersja, dawno juz zapomniana). To na co najczesciej slychac narzekanie - czyli ten rozbudowany mixer - jest dla mnie rodzynkiem w ciescie bo mam za darmo superelastyczna platfrorme do crossowania sygnalow, ktora moge dostosowac do doslownie kazdej sytuacji.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 17 mar 2005, 10:42

Oczywiscie ze tak sie moze zdarzyc, ale wydaje sie to malo prawdopodbne, szczegolnie ze ich fagowy "emulator" pracuje tylko z tymi kartami. Znacznie bardziej prawdopodobne jest ze ta plotka zostala podeslana przez konkurencje. Internet to bardzo plotkarskie miejsce i kazdy pijany Frano z Koziej Wólki moze tu napisac cokolwiek.

A co do EMU - nie zgadzam sie ze sterowniki sa slabe, nie mam z nimi klopotow, nigdy mi sie nie zwiesily (poza pierwsza ich wersja, dawno juz zapomniana). To na co najczesciej slychac narzekanie - czyli ten rozbudowany mixer - jest dla mnie rodzynkiem w ciescie bo mam za darmo superelastyczna platfrorme do crossowania sygnalow, ktora moge dostosowac do doslownie kazdej sytuacji.

...

Rozumiem ze jestes uzytkownikiem EMU 1820m . jaka jest twoja opinja o tej Karcie ? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze kazdy bedzie bronił " swojego " , wiec licze na szczera odpowiedz :)

pozdrawiam.

zerodead

Post autor: zerodead » czwartek 17 mar 2005, 10:55

a tak zupełnie z ciekawości zapytam co myślicie o soundtrack dsp24 ?

czy ADC & DAC 2000 ... sam nei wiem jak to sie nazywa ;)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 17 mar 2005, 10:57

Rozumiem ze jestes uzytkownikiem EMU 1820m . jaka jest twoja opinja o tej Karcie ? oczywiscie zdaje sobie sprawe ze kazdy bedzie bronił " swojego " , wiec licze na szczera odpowiedz :)

pozdrawiam. ...

1820 bez "m"

i opinia jest

+ wystarczajaco stabilna

+ niesamowicie elastyczny mixer - to jeden z najmocniejszych punktow tej karty

+ preampy sa takie jak lubie - przezroczyste, bez swojego brzmienia

+ przetworniki nawet bez "m" sa calkowicie wystarczajace - tak czy tak slabszymi punktami calego toru sa mikrofony i odsluchy - no i pomieszczenie.

+/- praktyczne minimum latencji to 2ms - wystarcza dla wiekszosci VSTi. Dla nagran uzywam 50ms

+/- nie probowalem trybow 96 i 192KHz.

+/- DSP to pomylka - nie nadaje sie do uzytku, czyli jest tak jakby go nie bylo wcale. Nie pomaga wiec ani nie przeszkadza - chyba ze czasem jako troche reverbu do odsluchu w sluchawkach muzyka.

- preampy nieco szumia, micr. dynamiczne odpadaja wiec (i to jest najwiekszy minus tej kartki)

- karta sie nie skaluje, nie mozna dolozyc drugiej takiej zeby podwoic ilosc kanalow. W tym miejscu MOTU nie ma sobie rownych.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 17 mar 2005, 11:09

Mnie nie nteresuja przetwornika AD na karcie EMU1212m, gdyz mam zew przetwornik AC wbudowany w Behringer ADA8000, i wykorzsytuje tylko zlacze ADAT, line in analog bardzo sporadycznie.....
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ