Fame DD602 - moduł perkusyjny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tookeetoo
Fame DD602 - moduł perkusyjny

Post autor: Tookeetoo » wtorek 01 mar 2005, 08:06

Witam po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni:))))

Mój problem dotyczy modułu perkusyjnego FAME DD 602 - modułu stanowiącego uzupełnienie popularnego ostatnio w Polsce elektronicznego zestawu perkusyjnego, noszącego tą samą nazwę. Jak ogólnie wiadomo, jakość próbek fabrycznie dostarczonych z ww. modułem jest dosyć kiepskiej jakości (czytaj: ich brzmienie nie nadaje się do bardziej profesjonalnych zastosowań). Postanowiłem więc skorzystać z próbek nazwijmy to "zewnętrznych" czyli zapożyczonych z instrumentu VST. Grając na padach podłączonych do modułu, który z kolei podłączony był do karty dźwiękowej poprzez midi-out -> midi-in, osiągnąłem ww. efekt - prawie.. Niestety od momentu kiedy uderzę pałeczką w którykolwiek pad, mija chwila (ok 0.5s) zanim usłyszę efekt w postaci wygenerowanego dźwięku.

Postanowiłem zatem zgłębić temat z innej strony. Posiadam także klawiaturę sterującą firmy Roland, którą podłączyłem do wejścia midi na karcie, zamiast modułu perkusyjnego. Po naciśnięciu klawisza, bez wyraźnie słyszalnego opóźnienia, dźwięk po drugiej stronie wybrzmiał. Wniosek nasuwa się więc samoistnie - czyżby winny opóźnieniom był moduł perkusyjny ? Proszę o pomoc w tej sprawie szczególnie ze strony osób, które miały doczynienia z ww. sytuacją dotyczącą opóźnień związanych z uzywaniem modułu perkusyjnego. Jakiego typu rozwiązania, oprócz zmiany modułu perkusyjnego, można w tym przypadku zastosować, żeby poprawić obecną sytuację i przede wszystkim czy można ? Jeśli nie, jakie jest najbardziej optymalne wyjście z tej sytuacji ?

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Re: Fame DD602 - moduł perkusyjny

Post autor: Tookeetoo » wtorek 01 mar 2005, 13:38

Czy naprawdę nikt z szacownego grona nie wie kompletnie nic na ten temat...?

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 01 mar 2005, 15:03

...Czy naprawdę nikt z szacownego grona nie wie kompletnie nic na ten temat...?...

nie wiem czy to ci pomoze, ale w najnowszej EiS jes test tego ustrojstwa
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » wtorek 01 mar 2005, 15:55

......Czy naprawdę nikt z szacownego grona nie wie kompletnie nic na ten temat...?...

nie wiem czy to ci pomoze, ale w najnowszej EiS jes test tego ustrojstwa...

To juz coś, dziękuję za informację. Czy jeszcze ktoś może mi pomóc ?

ODPOWIEDZ