Kabina do nagrywania wokali

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Methusal
Kabina do nagrywania wokali

Post autor: Methusal » sobota 19 lut 2005, 15:34

Mam pytanie, otóż w pomieszczeniu ok. 7m kwadratowych i wysokości 2m chciałbym zrobić studio, proszę o kilka podpowiedzi jak wykonać kabinę do nagrywania wokali ? jakie rozmiary, z czego ją zrobić (regips czy może coś innego) czym wygłuszyć itp. Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Che

Re: Kabina do nagrywania wokali

Post autor: Che » sobota 19 lut 2005, 16:45

...Mam pytanie, otóż w pomieszczeniu ok. 7m kwadratowych i wysokości 2m chciałbym zrobić studio, proszę o kilka podpowiedzi jak wykonać kabinę do nagrywania wokali ? jakie rozmiary, z czego ją zrobić (regips czy może coś innego) czym wygłuszyć itp. Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam....

To zależy czy ściany twojego pomieszczenia juz istnieją czy dopiero będziesz je stawiał. 7m kw. to moim zdaniem wystarczajaco by zorganizowac fajne pomieszczenie do nagrań ale jesli chcesz w tym pomieszczeniu miec również reżyserke to moim zdaniem troche mało.

Sam posiadam pokój podobnych rozmiarów i tam umieszczam wszelkie żródła dzwięku. Urządziłem go w taki sposób, że na jednej ze ścian(do której wokalista stoi tyłem) umieściłem pianke piramidke a po przeciwnej stronie zrobiłem ustroje rozpraszające w kształcie pół-walców. Na suficie mam panelowe rezonatory Helmholza,które wyliczyłem do kłopotliwych rezonasów pomieszczenia. w rogach zrobiłem ukosne narożniki ze sklejki i tyle.Rezultat jest taki ze na śrdku pomieszczenia mam całkiem fajne pole akustyczne. gorzej jest gdy źródło dzwięku jest usytuowane bliżej ściany, ale mysle ze to nie uniknione przy tak małych rozmairach pomieszczenia.

Jesli chcesz zrobić kabine mniejszą niż 7 m kw. to nielicz na cuda. W twoim przypadku najwazniejsze bedzie pochłóniecie dzwieku więc polecam pianke piramidke.

Awatar użytkownika
Methusal

Post autor: Methusal » sobota 19 lut 2005, 18:38

W sumie troszkę mi się pomyliło, to pomieszczenie ma ok 12 metrów :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 lut 2005, 19:17

to bardzo mało nawet jak na sama kabinę.....

ja sobie zmniejszylem kiepskie odbicia slyszalne glownie w pasmie gornym poprzez zawieszenie kotar.....

nie wyglusza ale przynajmniej nie slychac marnej akustyki

no i cisza przy nagrywaniu wymagana....

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 19 lut 2005, 21:32

Zaglądaleś tutaj??
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
mysza