Uziemienie gramofonu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Cyprio
Uziemienie gramofonu

Post autor: Cyprio » czwartek 06 sty 2005, 13:03

Mam pytanko odnośnie uziemienia gramofonu- co z nim począć w przypadku posiadania "zwykłego miksera studyjnego" bez możliwości podłączania uziemienia gramofonu.... gramofon ma służyć do słuchania muzyki- ma zostać podłączony albo do wzmacniacza przez 'aux in' albo przez mikser (nie posiadający jednak możliwości uziemienia).... co począć z dodatkowym kabelkiem? podłączyć go do piorunochronu?? Please help- w kwestii winyli i sprzętu z nim związanego jestem 'ciemny'

Pozdrawiam!

P.S. Czy zwracać na coś szczególną uwagę podczas takiego podłączania sprzętu?

Awatar użytkownika
amol

Re: Uziemienie gramofonu

Post autor: amol » czwartek 06 sty 2005, 15:34

...Mam pytanko odnośnie uziemienia gramofonu- co z nim począć w przypadku posiadania "zwykłego miksera studyjnego" bez możliwości podłączania uziemienia gramofonu.... gramofon ma służyć do słuchania muzyki- ma zostać podłączony albo do wzmacniacza przez 'aux in' albo przez mikser (nie posiadający jednak możliwości uziemienia).... co począć z dodatkowym kabelkiem? podłączyć go do piorunochronu?? Please help- w kwestii winyli i sprzętu z nim związanego jestem 'ciemny'

Pozdrawiam!

P.S. Czy zwracać na coś szczególną uwagę podczas takiego podłączania sprzętu?...

jesli masz lepszy wzmacniacz to powinno we wzmacniaczu byc uziemienie...A jesli go tam nie ma to najlepiej moim zdaniem kabelek od gramofonu ktory idzie na ziemie dokrecic jedna ze srob z obudowy wzmacniacza.. W 90% wzmacniaczy na metalowej obudowie jest ziemia.

mozna tak samo zrobic mikserem studyjnym jesli ma metalowa obudowe ale chyba bardzo malo modeli ma.. teraz chyba tylko plastiki robia...

A co do szczegolnej ostroznosci to jak bedziesz dokrecal kabelek to lepiej wyciagnij wtyczke z pradu ;]

A potem ciesz sie super dzwiekiem i dbaj o wosk.

Pozdro

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 06 sty 2005, 17:11

a co się stanie, jeżeli nie podłącze tego kabelka i zostawię uziemienie luzem??

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 06 sty 2005, 17:59

oj wiem- ale ja pytam co zrobić z uziemieniem w przypadku braku takowego 'wtyku' we wzmacniaczu lub mikserze :)

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 06 sty 2005, 18:30

przykręciłem uziemienie 'pod śrubkę' w obudowie i nie ma żadnych oznak brumienia- czyściutko brzmi... chyba jest ok

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 06 sty 2005, 18:46

...oj wiem- ale ja pytam co zrobić z uziemieniem w przypadku braku takowego 'wtyku' we wzmacniaczu lub mikserze :)...

najczesciej wiele instalacji uziemia sie do kanalizacji, mozesz podłaczyc go np. do kaloryfera (a z piorunochronem tez nie głupi pomysł) :)

Lub w ostatecznosci bardzo ostroznie do bolca uziemienia w gnieżdzie elektrycznym. jak cos sobie jeszcze przypomne to napisze

pozdro

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 06 sty 2005, 20:09

nio właśnie w obawie o własne życie wybrałem metodę Amola, która się spisuje bolce kontaktowe omijam szerokim łukiem

Awatar użytkownika
amol

Post autor: amol » czwartek 06 sty 2005, 21:55

Ciesze sie ze pomoglem :) jesli nie masz jakiegos super extra wzmacniacza jak MONTER ;]... to tak jak mowilem w 90% uziemienie jest na obudowie jest to rozwiazanie konstrukcyjne chroniace elementy elektroniczne wzmacniacza(uklady) przed zewnecznymi polami elektromagnetycznymi.

A gniazdka i piorunochroy zostawil bym w spokoju

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » piątek 07 sty 2005, 04:26

A u mojego kumpla kiedyś, po wizycie elektryka to na bolcu w gniazdku probówka świeciła. To dopiero były jaja
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 07 sty 2005, 04:44

uziemienie najlepiej podłaczać do obudowy sprzętu do którego podłącza sie równiez przewody sygnałowe - podłączenie do kaloryfera może skonczyć się olbrzymim brumem .....

trzeba zwracać niestety uwagę na róznice potencjałów mas...

ODPOWIEDZ