PHASE 22
Witam
Pisałem kiedyś na temat problemu z tą kartą - problem dotyczył ślizgania/zwalniania dźwięku podczas pracy CD-ROMU - bo ten pracowal w trybie PIO.
Teraz dokonałem zakupu nowego sprzętu.
AMD Barton 2800+, 1GHz pamięci, 2 dyski 80 GB SATA
Plyta Abin NF7 - 2, DVD_RW Lite-On, Windows XP SP1.
W czym problem?
Postawiłem 2 systemy (1 z nastawieniem na Audio i 2 "normalnie").
Konfliktów dot. IRQ nie ma. Karta jest w 4 slocie PCI, na PCI niczego oprocz niej nie ma.
Podczas odtwarzania filmów np. DVD w PowerDVD słychać trzaski i dzwięk "ślizga" się co jakiś czas. Trudno jest mi to dokladnie zobrazować. To tak jakby zapętlic bardzo krótki dzwiek i odtwarzac go w roznych odstepach czasu ;)
Podczas grania - w gry - z dzwiekiem dzieje sie to samo np. w Halflife2 przy duzej ilosci tekstur.
Co jeszcze. Zrobilem test DirectSound w penlu DirectX i w połowie testu wyskoczylo mi info, ze Karta nie obsluguje "sprzetowo" trybu DirectSound i wychodzi z testu.
A co jest w specyfikacji karty?:
- MME- and DirectSound support - Windows only
Troche doświadczenia juz mam - jezeli chodzi o dzwiek+komputery, ale jakos nie moge sobie poradzic z tym problemem, dlatego tez prosze baardzo o pomoc w jego tego problemu.
Pozdrawiam
Pisałem kiedyś na temat problemu z tą kartą - problem dotyczył ślizgania/zwalniania dźwięku podczas pracy CD-ROMU - bo ten pracowal w trybie PIO.
Teraz dokonałem zakupu nowego sprzętu.
AMD Barton 2800+, 1GHz pamięci, 2 dyski 80 GB SATA
Plyta Abin NF7 - 2, DVD_RW Lite-On, Windows XP SP1.
W czym problem?
Postawiłem 2 systemy (1 z nastawieniem na Audio i 2 "normalnie").
Konfliktów dot. IRQ nie ma. Karta jest w 4 slocie PCI, na PCI niczego oprocz niej nie ma.
Podczas odtwarzania filmów np. DVD w PowerDVD słychać trzaski i dzwięk "ślizga" się co jakiś czas. Trudno jest mi to dokladnie zobrazować. To tak jakby zapętlic bardzo krótki dzwiek i odtwarzac go w roznych odstepach czasu ;)
Podczas grania - w gry - z dzwiekiem dzieje sie to samo np. w Halflife2 przy duzej ilosci tekstur.
Co jeszcze. Zrobilem test DirectSound w penlu DirectX i w połowie testu wyskoczylo mi info, ze Karta nie obsluguje "sprzetowo" trybu DirectSound i wychodzi z testu.
A co jest w specyfikacji karty?:
- MME- and DirectSound support - Windows only
Troche doświadczenia juz mam - jezeli chodzi o dzwiek+komputery, ale jakos nie moge sobie poradzic z tym problemem, dlatego tez prosze baardzo o pomoc w jego tego problemu.
Pozdrawiam
Re: PHASE 22
Mogę Cię pocieszyć, bo nie jesteś osamotniony ze swoim problemem.
Mój kolega ma taką samą płytę i też były właśnie takie problemy z dźwiękiem, ale na szczęście tylko pod WIN 98SE. Na XP wszysko na razie działa bez problemu. Z tym, że teraz kumpel korzysta tylko z karty zintegrowanej (nie jest żadnym muzykiem, jedynie gra i ogląda filmy).
Może wyjmij kartę dźwiękową z PCI i sprawdź, czy zintegrowana działa poprawnie i nie psuje dźwięku. Odinstaluj wszystkie sterowniki od tej Phase i zainstaluj stery do zintegr. Jeżeli będzie wszystko działało to będziesz miał wtedy pewność, że problem leży między Phase a płytą główną. A później się coś wymyśli.
Mój kolega ma taką samą płytę i też były właśnie takie problemy z dźwiękiem, ale na szczęście tylko pod WIN 98SE. Na XP wszysko na razie działa bez problemu. Z tym, że teraz kumpel korzysta tylko z karty zintegrowanej (nie jest żadnym muzykiem, jedynie gra i ogląda filmy).
Może wyjmij kartę dźwiękową z PCI i sprawdź, czy zintegrowana działa poprawnie i nie psuje dźwięku. Odinstaluj wszystkie sterowniki od tej Phase i zainstaluj stery do zintegr. Jeżeli będzie wszystko działało to będziesz miał wtedy pewność, że problem leży między Phase a płytą główną. A później się coś wymyśli.
Może wyjmij kartę dźwiękową z PCI i sprawdź, czy zintegrowana działa poprawnie i nie psuje dźwięku. Odinstaluj wszystkie sterowniki od tej Phase i zainstaluj stery do zintegr. Jeżeli będzie wszystko działało to będziesz miał wtedy pewność, że problem leży między Phase a płytą główną. A później się coś wymyśli. ...
Nie dopisałem. Juz wczesniej zrobiłem ...tak jak mowisz ...i na sterach z płyty głównej wszystko "gra"!!
Wychodzi na to, ze PHASE 22 daje ciała!
Dzieki.
Nie dopisałem. Juz wczesniej zrobiłem ...tak jak mowisz ...i na sterach z płyty głównej wszystko "gra"!!
Dzieki.
...Może wyjmij kartę dźwiękową z PCI i sprawdź, czy zintegrowana działa poprawnie i nie psuje dźwięku. Odinstaluj wszystkie sterowniki od tej Phase i zainstaluj stery do zintegr. Jeżeli będzie wszystko działało to będziesz miał wtedy pewność, że problem leży między Phase a płytą główną. A później się coś wymyśli. ...
Dzieki....
Upewnij się jeszcze, że masz najnowsze sterowniki do Phase, płyty głównej.
Może pokombinuj też z wkładaniem karty do innych slotów PCI. Ale raczej to niewiele da.
Wyłącz w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową, jeżeli masz taką opcję (np. w opcjach ON BOARD DEVICES -> AC97 -> Disabled).
Ewentualnie pozostaje jeszcze upgrade Biosu do najnowszej wersji, co z kolei też niczego nie gwarantuje.
Można też sprawdzić tę kartę na innym komputerze (inny chipset).
Dzieki....
Upewnij się jeszcze, że masz najnowsze sterowniki do Phase, płyty głównej.
Może pokombinuj też z wkładaniem karty do innych slotów PCI. Ale raczej to niewiele da.
Wyłącz w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową, jeżeli masz taką opcję (np. w opcjach ON BOARD DEVICES -> AC97 -> Disabled).
Ewentualnie pozostaje jeszcze upgrade Biosu do najnowszej wersji, co z kolei też niczego nie gwarantuje.
Można też sprawdzić tę kartę na innym komputerze (inny chipset).
...Wychodzi na to, ze PHASE 22 daje ciała! ...
Albo płyta główna.
Niezauważyłem, że miałeś już przeboje z tą kartą (temat: Problem z Terratec Phase22). Ale skoro wtedy dało się to rozwiązać, to teraz też powinno.
Bede próbowal. Sciagnalem sobie nowe stery ze strony Terrateca. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dzieki.
http://www.slavestage.com/PHASE22.GIF
Pod tym adresem zamiescilem gifa z testem DirectSound dla PHASE 22.
Moze TO pomoze pomoc w ocenie mojego problemu.
Pod tym adresem zamiescilem gifa z testem DirectSound dla PHASE 22.
Moze TO pomoze pomoc w ocenie mojego problemu.
...Bede próbowal. Sciagnalem sobie nowe stery ze strony Terrateca. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dzieki....
No i zainstalowałem nowe sterowniki. Nic sie nie zmienilo - czyli dalej źle :(
......Bede próbowal. Sciagnalem sobie nowe stery ze strony Terrateca. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dzieki....
...
A zmieniałeś ustawienia w panelu sterowania karty ?
Czy masz możliwość wyboru między trybem ASIO a innymi ?
...
...
Zmienialem wielkosci bufora, tez nic.
Nie ma mozliwosci przełączania pomiędzy trybem ASIO a innymi, przynajmniej ja o tym nic nie wiem.
...
Zmienialem wielkosci bufora, tez nic.
Nie ma mozliwosci przełączania pomiędzy trybem ASIO a innymi, przynajmniej ja o tym nic nie wiem.