Witam wszystkich użytkowników tego forum, którzy podzielą się ze mną swoją bogatą wiedzą:)
Całkiem niedawno w moje łapska wpadł mikrofon shure c606, wraz z dziwnym kablem, który z jednej strony ma normalną mikrofonową końcówkę, a z drugiej 5 bolcową, starą, "magnetofonową". Sam kabelek jak i mikrofon działał podczas podłączania pod fachowy sprzęcik z wieloma kolumnami i wielkim wzmacniaczem, od tamtego czasu nic z nim złego sie nie działo, więc raczej działa. Stan mikrofonu bardzo dobry, prawie nówka. Do tego dziwnego kabla kupiłem przejściówkę na małego jacka, niestety gdy podłączyłem pod kompa, nie działało, wogóle nie było sygnału. Pożyczyłem od kolegi kabel z przelutowanym małym jackiem, którym podłączał swój dynamiczny shure do wokalu (niestety nie pamiętam jego nazwy), jemu to elegancko współpracowało, nie miał żadnego wzmiacniacza. Mi co ciekawe, nie. Dodam że mam tandetna karte dźwiękową Mint 3d (to samo co Avacs Soundman, tylko inne opakowanie), taką jak mój kolega.
Rozmawiałem z dwoma elektronikami z pobliskich sklepów, obaj stwierdzili, że podłączenie tego mikrofonu pod komputer będzie tanim nakładem finansowym niemożliwe, wymaga on bowiem jako model estradowy, wzmacniacza. Jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o ta tematykę, proszę na mnie nie krzyczeć, nie wrzeszczeć, nie pluć kwasem :). Choć były podobne tematy, żadne nie wyczerpywały tego zagadnienia w stopniu który pozwoliłby mi podjąć jakiekolwiek próby. Szanowni użytkownicy, prosiłbym was o łopatologiczny opis tego, co powinienem zrobić, aby podłączyć ten mikrofon pod komputer jak najmniejszym kosztem. Z góry wielkie dzięki :)
Mikrofon Shure c606 - jak go podłączyć do kompa?
-