Behringer BCA2000

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
EMD
Behringer BCA2000

Post autor: EMD » niedziela 19 gru 2004, 23:30

Kupiłem Behringera BCA2000 kilka dni temu, ale niestety nie udało mi się jeszcze nic poprawnie nagrać z jego pomocą.

Dwa programy które używam:

- Cool Edit v1.1.

- Tracktion 1.6.0.1

BCA "widzą" ale:

- CEP wiesza XP po naciśnięciu REC

- Tracktion wiesza XP po probie jakiejkolwiek konfiguracji BCA ze swojego poziomu.

BCA po właczeniu zasilania wyświetla w pasku swoją ikone i wszystkie parametry są konfigurowalne, czyli podejrzewam że ze strony sterowników jest wszystko w porządku.

Samo (tj. bez komputera) BCA działa poprawnie na tyle na ile mogłem sprawdzić - preamp mikrofonowy działa i podaje sygnał na wyjście słuchawkowe i wyjście główne.

Oczywiście mam najnowszy sterownik 1.9.5.1 i firmware 1.2.0. oraz wszystkie zalecane patche do XP.

Komputer to Athjlon XP1800 z płytą Gigabyte GA-VAX7 chipsetem VT8377 i 512MB RAMu

Przejrzałem dużo m.in. forum B-Control na Lycos'ie i nie znalazłem rozwiązania.

Oczywiście głownym podejrzanym jest XP, ale reinstalacje chciałbym zostawić jako ostatnią możliwość.

Podejrzewam też układ dźwiękowy wbudowany w płytę Avance AC97 który jest załączony i używany w innych celach.

Proszę o pomoc w uruchomieniu sprzętu.

Za rady typu "zamiast USB lepiej FireWire" z góry dziękuję, ale prosze tu nie umieszczać.

EMD

Re: Behringer BCA2000

Post autor: EMD » niedziela 19 gru 2004, 23:58

......Kupiłem Behringera BCA2000 kilka dni temu, ale niestety nie udało mi się jeszcze nic poprawnie nagrać z jego pomocą.

Gdzie i za ile?

Poszukaj w google. Widziałem niedawno posty na jakimś forum odnośnie problemów ze współpracą PCA z PC, z tego co pamiętam to problem lezał po stronie konfiguracji.

...

Musicstore (Kolonia) - razem z przesyłką 259 Euro - wg mojego banku 1080 pln. Zamówienie złożyłem na poćzatku sierpnia

Szukałem na google'u. Problemu są takie że albo totalnie wiesza XP - blue screeny albo działa ale tylko w pewnym zaresie (np. 44,1kHz)

Mój problem to że działa, XP go widzi, ale każdy program audio przy współpracy (nagrywaniu czy konfiguracji) wiesza system.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 20 gru 2004, 00:15

.........Kupiłem Behringera BCA2000 kilka dni temu, ale niestety nie udało mi się jeszcze nic poprawnie nagrać z jego pomocą.

samobójca...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

EMD

Post autor: EMD » czwartek 23 gru 2004, 08:42

...Są nowe stery, masz je?

Oczywiscie ze je mam.

Troche przemyslen podczas jazdy samochodem i troche poszperania w necie i problem czesciowo rozwiazany:

- BCA nie dziala (jak do tej pory) poprawnie z WDM.

- moj XP nadaja sie do reinstalu (niestety)

Jeszcze tylko musze pomyslec co z tym ASIO

Za wszelkie uwagi bede wdzieczny.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 23 gru 2004, 14:48

to jest na usb?

sprawdź stan swojego usb - dla bezpieczeństwa wyłącz oszczędzanie energii przez urządzenia podłaczone do tego portu

sprawdź sterowniki od usb - moga byc problemy z usb2.0 jesli nie masz łatki SP2

raczej nie powinno byc bluescreenów

albo cos nie tak ze sterownikami albo masz naprawdę padnięty system

no i sprawd kabel od usb bo z nim róznie bywa

mam pady akai mpd i niestety działają tylko na oryginalnym przewodzie(notabene o długości 75cm) na żadnym innym nie chcą - mimo że są poprawnie wykrywane....

EMD

Post autor: EMD » czwartek 23 gru 2004, 15:15

dla bezpieczeństwa wyłącz oszczędzanie energii przez urządzenia podłaczone do tego portu

-------------------------------------

oprocz samego systemu - sa jakies opcje w BIOSie?

sprawdź sterowniki od usb - moga byc problemy z usb2.0 jesli nie masz łatki SP2

nie mam SP2 (mialem na innym kompie i byly same klopoty)

nie slyszalem o historii SP2 a USB2.0 ze dziala lepiej - czy masz jakies zrodla na ten temat?

raczej nie powinno byc bluescreenów

nie mam bluescreenow tylko wszystko zamiera

no i sprawdz kabel od usb bo z nim róznie bywa

na razie mam orginalny ale sprobuje inny

EMD

Post autor: EMD » niedziela 09 sty 2005, 22:00

Na zakończenie wątku:

system przeinstalowany + nowe (jeszcze oficjalnie nie dostępne sterowniki) i BCA działa tak jak powinno.

Jeżeli ktoś jest chętny na drivery USB 1.9.7.2 i firmware 1.3 - moge podesłać na e-mail'a.

Mam to co chciałem (w pozytywnym sensie) i nie rozmumiem ludzi co narzekają na USB ....

bonanza

Post autor: bonanza » czwartek 08 mar 2007, 16:24

BCA 2000 to fajny interfejs, a kłopoty z nim (i sterownikami) mają tylko urzytkownicy serii obarczonej wadą fabryczną. To seria oznaczona datecode: 0410 (na spodzie urządzenia jest taki numer)
Producent takie urządzenia wymienia.
Niektóre z nich działają tylko na starych driverach np 1.9.7.2 a niektóre nie działają na żadnych.
Jeśli kto zanabył to to z tej serii radzilbym zwrocic się do producenta, a nie cieszyć się ze działa na starych driverach, zwłaszcza, ze nowe dają nieco większe mozliwości.
A chętnych zainteresowanych zakupem na znanym wszystkim serwisie aukcyjnym chcialbym ostrzec przed tą serią, bo właśnie sam na taki egzemplarz tam natrafilem. Spytajcie się sprzedawcy przynajmniej o ten timecode.
btw, na aukcji mozna kupic je za 450 (a nawet nieco taniej) natomiast w audiofactory są już po 560zł.

EMD

Post autor: EMD » piątek 09 mar 2007, 08:22

Na oko forumowicza m.in Behriner Users oraz nieistniejącego już B-control 99% wszystkich BCA ma date code 0410 i 99,9% działa poprawnie.
Sam mam 0410 i działa z wszystkimi możliwymi kombinacjami sterowników.

A patrząc na dyskusję Motu Vs RME to widać że żaden producent nie jest idealny.

BTW: użytkownik pisze się przez Ż

bonanza

Post autor: bonanza » piątek 09 mar 2007, 18:36

co ty opowiadasz ? ...
że niby 99% bca2000 wyprodukowali w październiku 2004 ?
no zastanów się sam co opowiadasz.
99% userów piszących na forum behringerusers pisze tam, bo ma z nim problemy a problemy ma 99% użytkowników tej feralnej serii.
Mi wymienili na model z 2006 roku (datecode: 0602)
W magazynie behringera sami sie przyznali do wady w serii 0410
i problem pt: „error 10 „ zniknął bez śladu.

gratuluję cudownego przypadku - działającego bca2000 z serii 0410 na sterownikach v 2.1.0.6

ODPOWIEDZ