Kupno dobrej karty dźwiękowej

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Peter1
Kupno dobrej karty dźwiękowej

Post autor: Peter1 » niedziela 19 gru 2004, 15:47

Mam kilka pytań związanych z kartami muzycznymi.Planuję kupno dobrej karty muzycznej.Jestem niestety :( ograniczony finansowo(karta by musiała kosztować max. 1000 - 1500 zł).Kartę tę wykorzystywałbym do: (filmów dvd 5.1, gier itp.) ale również (przede wszystkim)jako małe studio muzyczne .Chodzi mi o możliwość podłączenia klawiatury MIDI i gitary (mam gitarę elektryczną i wzmacniacz gitarowy).Chciałbym nagrywać dźwięk gitary bezpośrednio na PC.W przyszłości planuję zakup klawiatury sterującej MIDI .Chodzi mi by uzyskać na PC dźwięki jak najbardziej przypominające rzeczywiste instrumenty.Profesjonalne :syntezatory, keyboardy czy pianina cyfrowe są drogie.

Moja konfiguracja komputera:

Płyta głowna MSI K7T Turbo Limited Edition MS-6330 , dźwięk zintegrowany z płytą AC97, Procesor Duron 850Mhz, SDRAM DIMM 512MB,Karta graf. Nvidia Geforce 2 MX 400, Dysk twardy1 Segate 40 GB 5400 , Dysk twardy2 WD Caviar 120GB 7200, cdrw Sony,dvd LG, System Windows XP Service Pack1.

Mam kilka muzycznych programów:GuitarPro ,Cakewalk Pro audio 9 .Jakość uzyskiwanych dźwięków MIDI jest mierna (Niektóre instrumenty mało przypominają te rzeczywiste).

Przeglądałem różne oferty w internecie i zainteresowała mnie karta : Sound Blaster® Audigy™ 2 ZS Platinum Pro .Gwarantuje ona wsparcie dla technologii ASIO 2.0(opóźnienie latency na poziomie 2ms), kompatybilność ze standardem SoundFont 2.1 oraz możliwość nagrywania 6-kanałowego w standardzie 24-bit/96kHz.Prosiłbym o poradę czy karta ta byłaby dobra do powyższych zastosowań(szczególnie jaka jest jakość próbek SoundFont 2.1 oraz czy opóźnienie latency 2ms to mała wartość)Zajrzałem również na stronę:www.kartydzwiekowe.com.pl Jest tam sporo opisów dobrych kart przeznaczonych jako:studio domowe,dla instrumentów,dla gitarzystów.Na przykład firma E-mu ma kilka modeli:1820m ,1212m, 0404 do studia domowego.Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między wspomnianą "Sound Blaster® Audigy™ 2 ZS Platinum Pro" a np. E-mu 1820m(wiem że E-mu 1820m kosztuje ponad 2000zł chodzi mi tylko o porównanie z lepszymi kartami) jeśli chodzi o:jakość próbek MIDI, opóźnienie latency,możliwość nagrania instrumentu na PC oraz inne różnice o jakich nie wiem.Prosiłbym też o odpowiedź na pytanie:Czy po zamontowaniu karty w PC trzeba zmieniać coś w Biosie odnośnie źródła dźwięku(mam zintegrowaną kartę dźwiękową AC97)? Wydaje mi się że Windows XP sam rozpozna urządzenie i niepotrzebne jest jakaś zmiana w Biosie.Z góry dziękuję za wszelkie porady.:)
muzyk gitarzysta amator

Awatar użytkownika
force

Re: Kupno dobrej karty dźwiękowej

Post autor: force » niedziela 19 gru 2004, 16:04

Audigi odpada.

Nie nagrywaj gitary liniowo tylko kup mikrofon (np.shure sm57).

Emu, może być.

Karty zmienia się w panelu sterowania, nie w biosie.

pozdrawiam
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Karol

Post autor: Karol » niedziela 19 gru 2004, 16:07

Jeżeli chodzi o brzmienia to radziłbym zainteresować się instrumentami wirtualnymi. Sam miałem taki problem ale teraz nagrywam na klawiszu pliki midi a potem poddaję je obróbce w Cubase a w miejsce brzmień z marnego klawisza wstawiam instrumenty vst zwykle samplery

Tyle że trzeba mieć duużo czasu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 19 gru 2004, 16:58

W najnowszym EiS jest test Giny3G. Zwracam Ci na nia uwage, gdyz sam taka posiadam od dwoch tygodni i jestem po prostu zachwycony. O Soundblasterze raczej zapomnij jesli myslisz POWAZNIE o nagrywaniu gitary. Gina ma dwa monofoniczne pre-ampy, zasilanie phantom (wiec jesli bedziesz chcial w przyszlosci podlaczyc mikrofon pojemnosciowy to nie ma problemu), wyjscie na 6 glosnikow, niska latencje dla instrumentow vst... jak dla mnie - ideal. Nagrywam przez nia swoja gitare basowa, uzywam instrumentow vst poprzez klawiature sterujaca (edirol pcr-50 - ale ten podlaczam akurat przez usb..) - coz wiecej potrzeba? Jakosc dzwieku swietna. Nie przejmuj sie w ogole minusikiem ktory dostala od redakcji EiS za szumy przy mocniejszym wysterowaniu - one sa tak nisko (i w dodatku jakies potornie niskie czestotliwosci ponizej 20Hz...)

polecam!

B.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 19 gru 2004, 17:09

Spokojnie możesz zainwestować w Audigy ( co najmniej 2 Platinum eX ). Będziesz miał wypas w multimedialno - rozrywkowej częsci zastosowań. Natomiast do nagrywania gitary na lepszym poziomie potrzebny będzie zewnętrzny preamp. Np mikser Soundcraft Compact 4. Takie combo może uda Ci się kupić za 1500 zł. Ofczywiście są lepsze karty od Audigy ale nie nalezy popadać w paranoję parametrów ( wielu tak robi i już nie starcza im energii na jakiekolwiek twórcze działania :). Audigy 2 pro ma już całkiem przyzwoite parametry a w multimedialnych zastosowaniach nie ma nic lepzego. Jeśli chcesz realistycznych brzmień to tylko VST ma sens obecnie - samplery i synterzatory programowe.

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 06 sty 2005, 02:06

hmmm......no mam tą Audigy 2 ZS i tochę jestem nie mile rozczarowany pod jednym względem. Nagrywanie np.6 ścieżek na raz jest niemożliwe ze sterownikami Creative. Karta wariuje i efekt tego jest taki , że w głośnikach słyszymy jeden wielki ryk rezonujący "twór", który nagrywasz.

Ale z drugiej strony, jakość tej karty jest wyśmienita. Zero szumów!!! Jak miałem SB Live! to szok. Kaszana i tyle powiem. Jedynie karta do gier. Audigy 2 ZS PP jest naprawdę warta uwagi , ale jesli zainstalujesz najnowsze sterowniki KX Project (3848 jak dobrze pamiętam), które ukażą się pod koniec stycznia. Wtedy można nagrywać bez problemu wiele ścieżek na raz wykorzystując wszelkie możliwości karty. Niektórzy będą walić na tą kartę, ale nie przejmuj się. Jako muzyk moge ją polecić , gdyż nigdy jeszcze nie słyszałem tak czystej jakości brzmienia w komputerze(!)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

molkon

Post autor: molkon » czwartek 06 sty 2005, 11:25

...hmmm......no mam tą Audigy 2 ZS i tochę jestem nie mile rozczarowany pod jednym względem. Nagrywanie np.6 ścieżek na raz jest niemożliwe ze sterownikami Creative. Karta wariuje i efekt tego jest taki , że w głośnikach słyszymy jeden wielki ryk rezonujący "twór", który nagrywasz.

Ale z drugiej strony, jakość tej karty jest wyśmienita. Zero szumów!!! Jak miałem SB Live! to szok. Kaszana i tyle powiem. Jedynie karta do gier. Audigy 2 ZS PP jest naprawdę warta uwagi , ale jesli zainstalujesz najnowsze sterowniki KX Project (3848 jak dobrze pamiętam), które ukażą się pod koniec stycznia. Wtedy można nagrywać bez problemu wiele ścieżek na raz wykorzystując wszelkie możliwości karty. Niektórzy będą walić na tą kartę, ale nie przejmuj się. Jako muzyk moge ją polecić , gdyż nigdy jeszcze nie słyszałem tak czystej jakości brzmienia w komputerze(!)

...

Nad tą czystością dźwięku i brakiem szumów to bym się zastanawiał. Słyszałem jakość zgranego materiału na Audigy 2 ZS i na Echo Gina 3D bodajże. Według mnie, pod względem dynamiki i wyrazistości dźwięku Audigy 2 ZS pozostaje niestety w tyle.

Co do poziomu szumów jest to problem, a którym technicy Creative`a walczą nie od dziś. Z każdą następną kartą jest ciutkę lepiej, ale jeśli miałbym porównywać do Echo Gina 3D to znowu Audigy ZS, moim zdaniem, zostaje w tyle. Jest to jak zaznaczam tylko moje zdanie, oczywiście.

Nie jestem co prawda muzykiem z wyszktałcenia, ale

myślę, że nie tylko muzycy mogą "słyszeć":)

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 06 sty 2005, 11:42

ja osobiście odpuściłbym jaką kolwiek gadke o creative jeśli chodzi o dzwięk

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » czwartek 06 sty 2005, 12:11

W Livie poziom szumu na wejściu liniowym wynosi u mnie -76dB. Nie wiem czy dobrze się wyraziłem bo nie jestem w tym biegły. Może tak, jest to poziom szumu przy braku jakiegokolwiek sygnału na wejściu.

W EMU APS na wejściach karty jest podobnie, natomiast na panelu E-Drive, na wejściach jest ok -95dB!! To chyba nieźle, czy nie?

PITmaster

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 06 sty 2005, 12:26

PANOWIE ZA 1000-1500 PLN MOŻNA NAPREAWDĘ TROSZKĘ POWYBIERAĆ ale nie creativa błagam :D

ODPOWIEDZ