Zestaw do rejestracji mowy na PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
hex0r
Zestaw do rejestracji mowy na PC

Post autor: hex0r » niedziela 21 lis 2004, 22:30

Witam szanownych grupowiczow. Potrzebuje Waszej pomocy w doborze zestawu do rejestracji mowy, ktory gwarantowal by mi bardzo dobra jakosc nagranego glosu i jednoczesnie nie pociagnal zbyt wiele pieniedzy z moje konta. Glos bedzie rejestrowany poprzez karte muzyczna Creative Audigy 2 ZS, nastepnie dolaczany do produkowanego przez moja firme oprogramowania.

Z tego co przeczytalem najlepszy sposob to uzycie mikrofonu + preamp lampowy. Dzieki temu uzyskam zmiekczenie glosu a jednoczesnie wysoka jakosc rejestracji.

Jak narazie nie posiadamy wyciszonego studia nagran, lecz planujemy tak owe zbudowac. Dzwiek nie bedzie odtwarzany na sprzecie wysokiej jakosci (high-end, hi-fi, etc..) nasi klienci korzystaja z PC-tow i standartowych kart muzycznych.

Prosze o podanie przykladowych konfiguracji. Byc moze ktos z szanownych grupowiczow sam kompletowal juz taki zestaw i bedzie mogl sluzyc pomoca. Czy lepiej wybrac mikrofon naglowny czy moze pojemnosciowy? Chcialbym zamknac sie w 1000-1500zl.

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Zestaw do rejestracji mowy na PC

Post autor: Pewu » niedziela 21 lis 2004, 22:47

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 21 lis 2004, 23:20

...Witam szanownych grupowiczow. Potrzebuje Waszej pomocy w doborze zestawu do rejestracji mowy, ktory gwarantowal by mi bardzo dobra jakosc nagranego glosu i jednoczesnie nie pociagnal zbyt wiele pieniedzy z moje konta. Glos bedzie rejestrowany poprzez karte muzyczna Creative Audigy 2 ZS, nastepnie dolaczany do produkowanego przez moja firme oprogramowania.

Z tego co czytam - twoja firma produkuje jakies oprogramowanie "multimedialne", moze gry, trafilem?

Rada taka - zglos sie do profesjonalnego studia, wynajmij profesjonalnego lektora. Wyjdzie cie znacznie szybciej, lepiej - a prawdopodnbnie w ostateczym rozrachunku taniej.

Zabierajac sie "od zera" i pobujac zrobic prof. lektorke zmarnujesz tygodnie albo i miesiace na poszukiwania.

Jezeli jednak zabierzesz sie sam - zapomnij o naglownych, zapomnij o smiesznych zaroweczkach zwanych szumnie "lampami". Kup

- porzadna karte z wbudowanym preampem (jak EMU1820, z karta przychodzo jeszcze oprogramowanie do obrobki dzwieku - wystarczy Ci w 100% - 1500zl, kazdy sklep komputeorwy),

- mikrofon dajacy cieple brzmienie glosu - polecam klasyke dla radia/lektorki Shure SM7 (2000zl w Polsound)

- Wintage Warmera dla kompresji/ocieplenia (500zl - AudioFactory).

- Do tego zbuduj wyltumina kabinke - pare opisow mozna znalesc w inecie.

Wszystko razem wyjdzie cie jakies 5000-6000. Do tego jeszcze potrzeba lektora (aktora) ktory bedzie potrafil cos przeczytac. No i pare tygodni na zlozenie wszystkiego do kupy.

Jak mowie, outsourceing tego - czyli wynajecie studia - wyjdzie taniej.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
hex0r

Post autor: hex0r » niedziela 21 lis 2004, 23:31

hmm... outsourcing raczej odpada. w moim przypadku konieczne sa nagrania live (podklad musi byc bezposrednio zgrany z obrazem. oczywiscie moglibysmy to potem pociac tylko to znowu przesunelo by nas o kilka tygodni w kalendarzu.

czy naprawde konieczny jest tak drogi sprzet aby uzyskac wystarczajaca dobra jakosc odsluchu na PC-tach? Pytam jako totalny laik jesli chodzi o nagrania studyjne. Jesli chodzi o lektora to tez do konca nie jestem przekonany czy bedzie to pasowalo do zamierzonego przez nas celu. oprogramowanie bedzie 'firmowane' przez dana osobe i to ona bedzie musiala robic jednoczesnie za lektora.

pytanie czy z wiekszoscia glosow da sie zrobic na tyle duzo aby 'nie przeszkadzaly' potencjalnemu odbiorcy?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 21 lis 2004, 23:50

...hmm... outsourcing raczej odpada. w moim przypadku konieczne sa nagrania live (podklad musi byc bezposrednio zgrany z obrazem. oczywiscie moglibysmy to potem pociac tylko to znowu przesunelo by nas o kilka tygodni w kalendarzu.

To tym bardziej studio - robiace postsynchrony do obrazu powinno ci pomoc.

czy naprawde konieczny jest tak drogi sprzet aby uzyskac wystarczajaca dobra jakosc odsluchu na PC-tach?

Zalezy o czym mowimy - jak mowie o nagraniu ktorego nie trzeba by sie wstydzic puscic w radiu w razie czego.

Pytam jako totalny laik jesli chodzi o nagrania studyjne. Jesli chodzi o lektora to tez do konca nie jestem przekonany czy bedzie to pasowalo do zamierzonego przez nas celu. oprogramowanie bedzie 'firmowane' przez dana osobe i to ona bedzie musiala robic jednoczesnie za lektora.

pytanie czy z wiekszoscia glosow da sie zrobic na tyle duzo aby 'nie przeszkadzaly' potencjalnemu odbiorcy?...

Z proznego ani salomon niestety - dam ci przyklad.

Obejrzyj sobie "quo vadis" kawalerowicza i porownaj jak sie slucha glosu Petroniusza (zawodowy aktor Boguslaw Linda) a jak sztucznie przy tym brzmi Ursus (zapasnik/judoka Rafal Kubacki).

A jeszcze bardziej jaskrawy przyklad - jezeli uda ci sie zdobyc staroc "pan kleks w kosmosie" - i zobac jak tam mowia te dzieci... koszmar.

Tak niestety wychodza amatorzy na nagraniach, SZTUCZNIE i SZTYWNO - i zadna obrobka tu nie pomoze.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 21 lis 2004, 23:56

nie mowiac o tym , ze to nei PROGRAM nagrywa ani SPRZET tylko czlowiek.

a glos lektorski tylko pozornie wydaje sie latwy do nagrania.
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 22 lis 2004, 00:24

Wbrew pozorom "lektorka" to wcale niełatwe do zrealizowania przedsięwzięcie. Tu niewiele da się zrobić we własnym zakresie, a przy tym nie do końca mając jasność w tym, co się robi. Chyba, że mowa o "podkładzie" dołączonym do animowanego gifa w pocztówce mailowej do mamy.

Aby rzecz wyszła "dla ludzi" będziesz zmuszony trzymać się zasad:

- gorszy sprzęt -> lepszy lektor + znający fach realizator jako kosztowny "bonus"

- gorszy lektor -> lepszy sprzęt + znający fach realizator jako kosztowny "bonus"

Trzecia możliwość: kiepski sprzęt i lektor = pewna katastrofa projektu.

Czyli generalnie rację ma Szkudlik, bo jakby nie patrzeć wychodzi na studio.

...czy z wiekszoscia glosow da sie zrobic na tyle duzo aby 'nie przeszkadzaly' potencjalnemu odbiorcy?...

Tak krawiec kraje, jak materiału staje. Fachowiec, jeśli nawet nie weźmie się za tę robotę, to przynajmniej Ci coś podpowie. Reasumując: zleć pracę wyspecjalizowanemu studiu lektorskiemu. Jest takich w kraju już trochę. Wybacz, lecz nie chce mi się już szukać.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 22 lis 2004, 16:50

Obejrzyj sobie "quo vadis" kawalerowicza i porownaj jak sie slucha glosu Petroniusza (zawodowy aktor Boguslaw Linda) a jak sztucznie przy tym brzmi Ursus (zapasnik/judoka Rafal Kubacki).

A jeszcze bardziej jaskrawy przyklad - jezeli uda ci sie zdobyc staroc "pan kleks w kosmosie" - i zobac jak tam mowia te dzieci... koszmar.

Tak niestety wychodza amatorzy na nagraniach, SZTUCZNIE i SZTYWNO - i zadna obrobka tu nie pomoze.

...

Przychylę sie do tej wypowiedzi...

Do pewnego spektaklu musiałem nagrać głos by leciał z offu.. jedną kwestię miał do powiedzenia bardzo dobry aktor krakowski, nie będę podawał nazwiska, bo nie ma to większego znaczenia, inną kwestię, na szczęście bardzo krótką, musiała powiedzieć dziewczynka, licealistka, bardzo miła, ale niestety amatorka jeśli chodzi o kwestie dykcji i artykulacji...

Aktor po jednokrotnym przeczytaniu tekstu przeczytał swojąkwestiętak, że jedno nagranie wystarczyło.

Dziewczynka wielokrotnie ćwiczyła tą swoją kwestię, nagrywałem kilka razy by mieć z czego wybrać.. i niestety, nie było z czego wybierać... poszła na spektaklu najlepsza wersja, ale ona daleko odbiegała od przyjętych standardów...

a cha, obie kwestie nagrywałem w tych samych warunkach akustycznych (w wytwórni filmów fabularnych) i na tym samym sprzęcie.
www.surogat.pl

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 22 lis 2004, 17:43

rowniez polecam rozwiazanie z lektorem . To naprawde nie wychodzi drogo . Do tego trzeba wziasc pod uwage , czy budowanie mini studia i kompletowanie sprzetu jest Wam potrzebne - czy nie bedzie tak , ze nagra sie cos raz na 3 miesiace - a sprzet sie starzeje i jest w sumie nieczesto uzywany . Poza tym , w studiu otrzymasz wyrob na wysokim poziomie i bedzie on zadowalajacy dla wszystkich uzytkownikow tego softu . Tam masz fachowcow , tym samym absolutnie pelna kontrole nad dzwiekiem .

Awatar użytkownika
hex0r

Post autor: hex0r » poniedziałek 22 lis 2004, 17:57

przekonaliscie mnie ;)

teraz tak, jak bardzo lokalizacja studia jest wazna? czy jest sens zamowienie tego zdalnie. nasza firma jest z czestochowy. nie jestem obeznany w tutajszym rynku nagraniowym, ale nie sadze, aby poza rozglosniami radiowymi znalazla by sie tu firma, ktora bylaby w stanie zrealizowac nasze zamowienie. jezeli wazne jest aby tego typu zadania wykonane zostaly lokalnie (konieczny jest nadzor bezposredni i korekty wymagajace osobistej obecnosci przez jakis dluzszy czas) czy ktos z szanownych grupowiczow moglby mi polecic studio w obrebie czestochowy? ewentualnie jesli nie jest konieczna ciagla obecnosc osobista i nadzor bezposredni to ktore ze studii sa godne polecenia, a przy tym w naszym zasiegu finansowym (software-owy start-up/ograniczona ilosc srodkow).

czy znacie moze stawki obowiazujace za taka realizacje? chodziloby tu o jakies 2-3h lektorki.

ODPOWIEDZ