Audiophile 24/96, a instrumenty VST

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
molkon
Audiophile 24/96, a instrumenty VST

Post autor: molkon » poniedziałek 18 paź 2004, 08:04

Witam, posiadam kartę dźwiękową Audiophile 24/96. Głównie korzystam z instrumentów VST toteż jakość przy ich odtwarzaniu/nagrywaniu jest dla mnie najważniejsza. Dotychczas nagrywałem projekty w "rozdzielczości": 16/44.1

Jakość dźwięku, którą otrzymałem była dobra, ale nie była jednak dla mnie satysfakcjonująca. Ponieważ bardziej interesuje mnie maksymalne wykorzystanie istniejącego sprzętu, niz kupno nowego mam pytanie: załóżmy, że będę nagrywał w rozdzielczość 24/96 - czyli maksymalnej dla Audiophile. Pierwsze pytanie: czy Audiophile 24/96 w ogóle będzie działać na tak maksymalnych, jakby nie było przynajmniej z nazwy, obrotach ?

Pytanie drugie: jeśli nawet nawet uda mi się nagrać instrument VST w 24/96, później zgram go do wave`a - co dalej ? Aby wypuścić to na płytce CD muszę przekonwertować to do 16/44.1 - jak ze stratą jakości w tym przypadku. 24/96 -> 16/44.1 to wszakże duża różnica. Z góry dziękuję, za wyjaśnienie mi tego tematu.

Awatar użytkownika
All510

Re: Audiophile 24/96, a instrumenty VST

Post autor: All510 » poniedziałek 18 paź 2004, 09:03

...Witam, posiadam kartę dźwiękową Audiophile 24/96. Głównie korzystam z instrumentów VST toteż jakość przy ich odtwarzaniu/nagrywaniu jest dla mnie najważniejsza. Dotychczas nagrywałem projekty w "rozdzielczości": 16/44.1

Jakość dźwięku, którą otrzymałem była dobra, ale nie była jednak dla mnie satysfakcjonująca. Ponieważ bardziej interesuje mnie maksymalne wykorzystanie istniejącego sprzętu, niz kupno nowego mam pytanie: załóżmy, że będę nagrywał w rozdzielczość 24/96 - czyli maksymalnej dla Audiophile. Pierwsze pytanie: czy Audiophile 24/96 w ogóle będzie działać na tak maksymalnych, jakby nie było przynajmniej z nazwy, obrotach ?

Pytanie drugie: jeśli nawet nawet uda mi się nagrać instrument VST w 24/96, później zgram go do wave`a - co dalej ? Aby wypuścić to na płytce CD muszę przekonwertować to do 16/44.1 - jak ze stratą jakości w tym przypadku. 24/96 -> 16/44.1 to wszakże duża różnica. Z góry dziękuję, za wyjaśnienie mi tego tematu....

witam

nagrasz w tych parametrach spokojnie, ale to strasznie obciąża komputer i mozna nagrać bardzo moało ścieżek w zależności od mocy komputera, przy konwercie z 24 do 16 bit ja nie odczuwam znaczącej różnicy (może przy lepszych odsłuchach jest inaczej) ,ale odczułem różnicę w robieniu projektu od początku na 24 bit i 16bit na korzyść 24bit ,co do częstotliwości to niema sie co przejmować i tylko 44.1 ,chyba ,że bawisz się z jedną ścieżką

pozdr

molkon

Post autor: molkon » poniedziałek 18 paź 2004, 10:10

witam

nagrasz w tych parametrach spokojnie, ale to strasznie obciąża komputer i mozna nagrać bardzo moało ścieżek w zależności od mocy komputera, przy konwercie z 24 do 16 bit ja nie odczuwam znaczącej różnicy (może przy lepszych odsłuchach jest inaczej) ,ale odczułem różnicę w robieniu projektu od początku na 24 bit i 16bit na korzyść 24bit ,co do częstotliwości to niema sie co przejmować i tylko 44.1 ,chyba ,że bawisz się z jedną ścieżką

pozdr

...

Super, dzięki za informacje. W jakiej więc polecasz rozdzielczości nagrywać ?

Awatar użytkownika
All510

Post autor: All510 » poniedziałek 18 paź 2004, 10:59

...witam

pozdr

...

Super, dzięki za informacje. W jakiej więc polecasz rozdzielczości nagrywać ?...

o ile to mozliwe to staraj się z roździelczością 24bit a na koniec konwert do 16 ,przy 16 bitach jest komuter wydajniejszy,ale różnicę w dzwięku przynajmniej bębnów zauważyłem,bardzo dużo wiedzy dowiesz się z ksiązki cubase sx szybki start, wszystkie podstawy są bardzo dodrze opisane

pozdrawiam

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 18 paź 2004, 21:29

poszukaj w wyszukiwarce o rozdzielczości bitowej i czestotliwości próbkowania jakis czas temu była inetresująca dyskusja na ten temat same konkrety była nawet publikowana nałamach EiS polecam na pewno Ci to pomoże pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

molkon

Post autor: molkon » wtorek 19 paź 2004, 07:40

O ile to mozliwe to staraj się z roździelczością 24bit a na koniec konwert do 16 ,przy 16 bitach jest komuter wydajniejszy,ale różnicę w dzwięku przynajmniej bębnów zauważyłem,bardzo dużo wiedzy dowiesz się z ksiązki cubase sx szybki start, wszystkie podstawy są bardzo dodrze opisane

pozdrawiam

...

Skonfigurowałem kompa i kartę tak, bym mógł operować rozdzielczością 24/96. Wychodzą wtedy wszystkie doskonałości i nie doskonałości próbek (te same próbki potrafią brzmieć zupełnie inaczej)

No właśnie, kiedy zacząłem grać w 24/96 te same próbki wydały się jakby cichsze i nie posiadały takich wysokich tonów jak wtedy, gdy grałem w 24/48. Czym to może być spowodowane ? Jak zniwelować ten efekt ? (czy jedyną radą jest na to podwyższenie poziomu tonów wysokich, ale już na etapie pliku audio ?)

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » wtorek 19 paź 2004, 08:49

Skonfigurowałem kompa i kartę tak, bym mógł operować rozdzielczością 24/96. Wychodzą wtedy wszystkie doskonałości i nie doskonałości próbek (te same próbki potrafią brzmieć zupełnie inaczej)

No właśnie, kiedy zacząłem grać w 24/96 te same próbki wydały się jakby cichsze i nie posiadały takich wysokich tonów jak wtedy, gdy grałem w 24/48. Czym to może być spowodowane ? Jak zniwelować ten efekt ? (czy jedyną radą jest na to podwyższenie poziomu tonów wysokich, ale już na etapie pliku audio ?)...

Musisz mieć albo naprawde dobry sprzęt odsłuchowy by to wychwycić, albo używasz kiepskiego samplera, albo po prostu wydaje ci się, że jest mniej wysokich tonów.

Tak czy siak jeżeli rzeczywiście jest gdzieś tu różnica w ilości wysokich tonów, to jest to wina samplera, który w locie musi konwertować dźwięk z 44.1 na 96, a nie wina karty dźwiękowej. Odpowiedzialnośc za to ponoszą wtedy algorytmy konwersji. Jeżeli bardzo ci to przeszkadza, proponuję użyć edytora audio (SoundForge, Wavelab, Cooledit, itp) i ręcznie przekonwertować owe sample do 96/24, oczywiście wykorzystując najlepszą jakość konwersji.

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » wtorek 19 paź 2004, 19:27

...witam

pozdr

...

Super, dzięki za informacje. W jakiej więc polecasz rozdzielczości nagrywać ?...

Posiadam Audiofile od kilku lat i nagrywam na Sonorze z 24 bitowa rozdzielczoscia i jest wszystko w najleprzym porzadku tak trzymaj Go

ODPOWIEDZ