Witam,
z AN1x wiem że patche działają, nie wiem tylko czy bezpośrednio czy nie trzeba ich czasem przeimportowac/zmienic rozszerzenie. EX5 łyka poszczególne patche na voice także nie powinno byc problemu.
Brzmieniowo sprzęcik zawodowy:-). CS6X to też bardzo dobry syntezator. Cóż mogę powiedziec o wadach EX5? Faktycznie, DSP jest niedopracowany, ale to jest tak - daj ludziom palec to by wzięli rękę - syntezator stwarza możliwości, a ludzie próbują to wszystko wykorzystac na raz no i klops... Osobiście czytałem BARDZO dużo na temat tego syntezatora, miałem spory budżet, opcją były m.in. WŁAŚNIE CS6X za... 400 euro;P Ale wybrałem EX5. Powód? BRZMIENIE!!! Trzeba to usłyszec, na fabrycznych barwach można się zatrzymac na dlugo.. Jednak przy edycji wychodzą podstawowe zalety - mieszanie syntez (Radzę uważac, AN kusi:)), a w ramach AWM 4 próbki na barwę (gwarantowane zero dropów), do tego efekty i hej. Nie bez znaczenia są kontrolery (ribbon wymiata).
Co do barw przez Ciebie poszukiwanych - ja osobiście wykręciłem takiego leada w ramach syntezy AN, że brzmi w mixie jak minimoog, oczywiście filtry i efekty w czasie rzeczywistym, pokrętła aż krzyczą "kręc!!" ;D
Pady piękne... Edytując envelope, i z możliwością nałożenia 4 elementów z AWM (oczywiście są inne kombinacje...

) możesz robic tematy rozwijające się dobre pół minuty, jak też i efektowne oszczędne tła (procesor efektów bardzo pomaga).
Co do zalet extra - sekwencer się sprawuje, ale tylko do pomocy, od A do Z lepiej się nim nie posługiwac jeśli nie wiesz jak obejśc problem z DSP - mianowicie przeładowanie bufora, dropy itd...
Arpeggiator to jest jedna z jego zalet, FAJNE tematy idzie ukręcic, 50 własnych presetów do tego...
Sampler mało praktyczny, lepszy każdy software'owy, chociaż mały sampel po obórbce brzmi, oj brzmi...
PODSUMOWUJĄC - przepotężny instrument, niedoceniany, ale w rękach kogoś kto umie grac i ma czas posiedziec zagra lepiej niż Motif... testowane;P