Znikający lewy kanał w słuchawkach
Od jakiegoś czasu mam problem z moimi starymi, dobrymi słuchawkami Bayerdynamic DT 831. Często zdarza się, że podczas odsłuchu powoli zanika lewy kanał, aż w końcu żegna mnie lekkim chrupnięciem. Muszę wtedy wypiąć słuchawki i wpiąć je spowrotem, żeby odzyskać stereofonię. Poradźcie czy to wina kabla, wtyczki czy może nawala mi syntezator [Korg Triton]
Amateur
Re: Znikający lewy kanał w słuchawkach
...Od jakiegoś czasu mam problem z moimi starymi, dobrymi słuchawkami Bayerdynamic DT 831. Często zdarza się, że podczas odsłuchu powoli zanika lewy kanał, aż w końcu żegna mnie lekkim chrupnięciem. Muszę wtedy wypiąć słuchawki i wpiąć je spowrotem, żeby odzyskać stereofonię. Poradźcie czy to wina kabla, wtyczki czy może nawala mi syntezator [Korg Triton]...
a może najzwyczajniej w świecie słuchawki kończą swój żywot ? ?
[addsig]

[addsig]
...:: Łódź ::...

...
Sprawdź słuchawki z Walkman'em albo czymś innym jeżeli się powtórzy to przelutuj wtyczkę w słuchawkach odcinając kilka centymetrów powyżej końcówki. A jeżeli nie pomoże to trzeba rozkręcić każdą słuchawkę i przelutować złącza. A jeżeli to nie pomoże to kupić AKG 141

=========
czyli co? męczą się i potrafią pracować tylko przez chwilkę?
Ja obstawiam wzmacniacz słuchawkowy (czy jaki tam jest w tym Korgu), któremu po określonym czasie wysiada jeden kanał.
pozdrowienia
PS. ale fakt, posłuchaj sobie płyt z odtwarzacza CD na tych słuchawkach - to najłatwiejszy sposób na znalezienie felerka.

=========
czyli co? męczą się i potrafią pracować tylko przez chwilkę?
Ja obstawiam wzmacniacz słuchawkowy (czy jaki tam jest w tym Korgu), któremu po określonym czasie wysiada jeden kanał.
pozdrowienia
PS. ale fakt, posłuchaj sobie płyt z odtwarzacza CD na tych słuchawkach - to najłatwiejszy sposób na znalezienie felerka.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Dzięki za pierwsze diagnozy, wolę się jednak upewnić zanim zrobię inwazyjną operację lutownicą, którą głównie bawiłem się w strzelanego [za łepka]. O majsterkowaniu mam małe pojęcie, więc słuchawki już pewnie drżą ze strachu i kulą pod siebie kabel
.
Jeśli kogoś miałoby to naprowadzić na słuszne wnioski to dodam, że z innym źródłami dźwięku jest podobnie tzn. raz wolniej, raz szybciej ucieka lewy kanał i zauważyłem, że chyba im więcej basu w nagraniu tym częściej są problemy.
I jeszcze jedno. Samo wypięcie i wpięcie w gniazdko nie wystarcza. Trzeba dotknąć ręką wtyczki, z czego by wynikało, że gromadzą się na niej jakieś niepotrzebne ładunki elektryczne.
Powiało trochę Archiwum X:-), ale problem jest naprawdę irytujący i chciałbym się go pozbyć.
[addsig]

Jeśli kogoś miałoby to naprowadzić na słuszne wnioski to dodam, że z innym źródłami dźwięku jest podobnie tzn. raz wolniej, raz szybciej ucieka lewy kanał i zauważyłem, że chyba im więcej basu w nagraniu tym częściej są problemy.
I jeszcze jedno. Samo wypięcie i wpięcie w gniazdko nie wystarcza. Trzeba dotknąć ręką wtyczki, z czego by wynikało, że gromadzą się na niej jakieś niepotrzebne ładunki elektryczne.
Powiało trochę Archiwum X:-), ale problem jest naprawdę irytujący i chciałbym się go pozbyć.
[addsig]
Amateur
no to ja odszczekuję podejrzenie rzucone na Korga: hau, hau!
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Po pierwsze sprawdz czy adapter (przejściówka) który jest nakręcony na małego jacka nie jest luźny. Jeśli jest, to go dokręć. Ewentualnie zastosuj nową przejściówkę. Jeśli problem będzie dalej występował to idź do przyjaźnionego kolegi, który nie spał na zajęciach techniki w szkole podstawowej, i niech Ci wymieni wtyk. To powinno pomóc.