Podłączenie sprzętu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Methusal
Podłączenie sprzętu

Post autor: Methusal » środa 06 paź 2004, 12:00

Witam, mam pytanie dotyczące podłączenia dwóch maszynek. Dokładnie chodzi mi o mpc2000xl + wieloślad yamaha AW 16G. Tak więc w mpc mamy wyjście lewego oraz prawego kanału pod który podpinam dwa dżeki monofoniczne... i teraz mam problem: kiedy podpinam się pod yamahę na wejście liniowe dżekiem stereofonicznym wówczas sprzęt gra fatalnie (trudno mi nawet określić słowami to co się dzieje). Ostatnio podłączam się pod yamahę za pomocą dwóch kabli mono-mono na dwa kanały pod yamahę puszczając jeden kanał na stronę lewą drugi natomiast na stronę prawą. Brzmi to całkiem nieźle ale nie wiem czy jest podłączone dobrze z punktu widzenia fachowców. nie wiem czy wejścia liniowe w wielośladzie są mono czy stereofoniczne. Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź w tej kwestii. Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Podłączenie sprzętu

Post autor: spiker » środa 06 paź 2004, 12:24

nie wiem czy wejścia liniowe w wielośladzie są mono czy stereofoniczne

===============

Witam

W specyfikacji na stronie producenta ( i w instrukcji obsługi na pewno też) jest napisane, że wszystkie wejścia są zbalansowane ( a więc siłą rzezcy monofoniczne) z wyjątkiem wejścia Hi-Z (gitarowe) które jest unbalanced ale za to na pewno monofoniczne.

pozdrówka
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 06 paź 2004, 12:32

...Witam, mam pytanie dotyczące podłączenia dwóch maszynek. Dokładnie chodzi mi o mpc2000xl + wieloślad yamaha AW 16G. Tak więc w mpc mamy wyjście lewego oraz prawego kanału pod który podpinam dwa dżeki monofoniczne... i teraz mam problem: kiedy podpinam się pod yamahę na wejście liniowe dżekiem stereofonicznym wówczas sprzęt gra fatalnie (trudno mi nawet określić słowami to co się dzieje). Ostatnio podłączam się pod yamahę za pomocą dwóch kabli mono-mono na dwa kanały pod yamahę puszczając jeden kanał na stronę lewą drugi natomiast na stronę prawą. Brzmi to całkiem nieźle ale nie wiem czy jest podłączone dobrze z punktu widzenia fachowców. nie wiem czy wejścia liniowe w wielośladzie są mono czy stereofoniczne. Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź w tej kwestii. Dziękuję i pozdrawiam....

Trochę namieszałeś tym opisem Generalnie - oba urządzenia mają gniazda mono, czyli mpx ma 2xmono (L i R) na wyjściu, a Yamaha ma wejścia mono - które możesz ustawić w panoramie jak dusza zapragnie - czyli również max. w lewo i w prawo, zachowując pełną stereofonię. To, czy używasz wtyków (no i kabli) TRS (jack stereo) - symetryczne, czy TS (jack mono) - niesymetryczne to zależy od rodzaju wyjść i wejść urządzenia. Yamaha posiada wejścia pracujące z sygnałem symetrycznym jak i niesymetrycznym, ale mpc ma wyjście niesymetryczne. Zatem powinieneś użyć kabli niesymetrycznych i wtyków jack mono (TS) - po jednym dla każdego kanału i ustawić panoramę w mikserze w skrajnych pozycjach - lewy/prawy.

Jacek

Awatar użytkownika
Methusal

Post autor: Methusal » środa 06 paź 2004, 13:57

Dziękuję pięknie za odpowiedzi

ODPOWIEDZ