C.D.Curlee

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
samarama
C.D.Curlee

Post autor: samarama » wtorek 07 wrz 2004, 10:42

Mam gitarę Squier(kopia Strato),doskonale stroi,tak że nie muszę wysyłać do fabryki ażeby ją nastroili,ale mam drugą gitarę C.D.Curlee robioną przez amerykańskiego lutnika który produkował 15-20 gitar rocznie,moja gitara ma 30 lat,a lutnik nie żyje struny się rozeschły i kto ją może nastroić?Dowiedziałem się że jest metronom,czy jakoś tak,dzięki któremu można nastroić,prosiłbym o nazwę producenta,lub symbol
muzyk

DogHead

Re: C.D.Curlee

Post autor: DogHead » wtorek 07 wrz 2004, 11:09

... lutnik nie żyje struny się rozeschły i kto ją może nastroić?Dowiedziałem się że jest metronom,czy jakoś tak,dzięki któremu można nastroić ...

aros

Post autor: aros » wtorek 07 wrz 2004, 13:28

...... lutnik nie żyje struny się rozeschły i kto ją może nastroić?Dowiedziałem się że jest metronom,czy jakoś tak,dzięki któremu można nastroić ...

...

Czytałem kiedyś o tym problemie w jakimś poradniku muzycznym i są na to dwa sposoby:

1 odkręcić struny i zamoczyć na noc w wanience z deszczówką.

Na drugi dzień struny masz jak nówki.

2 można zamoczyć struny z gitarą ale uwaga – po wyjęciu pudło rezonansowe może się nieznacznie powiększyć i będzie strioić o kwartę lub kwintę niżej (to w zależności od długości namoczenia). Ta metoda jest wskazana dla wokalistów o niższej skali głosu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
szczawik

Post autor: szczawik » wtorek 07 wrz 2004, 21:40

......... lutnik nie żyje struny się rozeschły i kto ją może nastroić?Dowiedziałem się że jest metronom,czy jakoś tak,dzięki któremu można nastroić ...

...

Czytałem kiedyś o tym problemie w jakimś poradniku muzycznym i są na to dwa sposoby:

1 odkręcić struny i zamoczyć na noc w wanience z deszczówką.

Na drugi dzień struny masz jak nówki.

2 można zamoczyć struny z gitarą ale uwaga – po wyjęciu pudło rezonansowe może się nieznacznie powiększyć i będzie strioić o kwartę lub kwintę niżej (to w zależności od długości namoczenia). Ta metoda jest wskazana dla wokalistów o niższej skali głosu.

Pozdrawiam.

...

tak tak ja tez tak słyszałem i nawet raz wykorzystałem tą metodę , bardzo dobra , polecam
...:: Łódź ::...

ODPOWIEDZ