Shure SM58 vs reszta
Proste pytanie: shure sm58 kontra beta58a. Miałem jeden dzień ten pierwszy i muszę przyznać, że całkiem mi się spodobał - czy ktoś wie jakie są różnice (w praktyce - czy warto dopłacić) do bety58a? Jakie są wasze propozycje w takim przedziale cenowym (100$-150$: bierzemy pod uwagę ceny w usa). Z mikrofonami to mam mizerne doświadczenia, aktualnie dysponuję \"takim za 20 złotych\" i używam go do (ambitnego) homerecordingu. Bardzo poważne projekty zamierzam rejestrować w studio, jednak nawet w domowym zaciszu chciałbym nagrać czasami \"przyzwoity\" wokal (dlatego myślę o kupnie nowego mic`a).
dzięki i pozdrawiam!
Bartos
dzięki i pozdrawiam!
Bartos
Re: Shure SM58 vs reszta
...Beatę 58A uważam za najlepszy dynamiczny mikrofon estradowy.
No dobrze - to przedstawię to tak: mój "mikrofon-za-20-złotych" w porównaniu do szura SM58 jest zamulony, nie ma góry, ma za to mocno dudniący dół, jest totalnie przeczulony na SSSiblings i POPs i wszelkiego rodzaju dmuchnięcia. SM58 jest bardziej klarowny, zbiera więcej otoczenia. To jest szajs vs MS58. A jak wygląda porównanie sm58 vs "Beata :)" 58A? esemkę słyszałem, beatki nie i raczej nie będę miał okazji. Warto dopłacić 60$? Co to właściwie jest ten "proximity effect" (podbicie basów przy zbliżeniu mikrofonu??).
pozdrawiam!
Bartos
No dobrze - to przedstawię to tak: mój "mikrofon-za-20-złotych" w porównaniu do szura SM58 jest zamulony, nie ma góry, ma za to mocno dudniący dół, jest totalnie przeczulony na SSSiblings i POPs i wszelkiego rodzaju dmuchnięcia. SM58 jest bardziej klarowny, zbiera więcej otoczenia. To jest szajs vs MS58. A jak wygląda porównanie sm58 vs "Beata :)" 58A? esemkę słyszałem, beatki nie i raczej nie będę miał okazji. Warto dopłacić 60$? Co to właściwie jest ten "proximity effect" (podbicie basów przy zbliżeniu mikrofonu??).
pozdrawiam!
Bartos
Beta 58A jest rzeczywiscie bardzo dobra na scene .
Ale jesli chodzi Ci bardziej o home-recording , to polecilbym Ci jeden z mikrofonow firmy R?de , np. NT 3 . Obecnie cena 1000zl , ale warto .
pozdrawiam;
Ale jesli chodzi Ci bardziej o home-recording , to polecilbym Ci jeden z mikrofonow firmy R?de , np. NT 3 . Obecnie cena 1000zl , ale warto .
pozdrawiam;
firmy R?de , np...
a niech to , przegladarka nie przyjmuje tych znakow.. sory za zamieszanie , chodzi oczywiscie o Rode .
a niech to , przegladarka nie przyjmuje tych znakow.. sory za zamieszanie , chodzi oczywiscie o Rode .
...Beta 58A jest rzeczywiscie bardzo dobra na scene .
pozdrawiam;...
Nie rozumiem: po pierwsze NT 3 to mic pojemnościowy- dlaczego ma być lepszy do homerecordingu? Nie potrzebuję zbierać szumów komputera i odbić z niewytłumionych ścian ;) a mikrofon sceniczny może się przydać w przyszłości, gdy będę już sławny i fani będą się domagać live-performance`ów :D
A ta cena 1000pln... hmm - to dużo więcej niż 370 (za sm58 z usa). Czy mógłbyś rozwinąc argument "ale warto"?
pozdrawiam!
Bartos
pozdrawiam;...
Nie rozumiem: po pierwsze NT 3 to mic pojemnościowy- dlaczego ma być lepszy do homerecordingu? Nie potrzebuję zbierać szumów komputera i odbić z niewytłumionych ścian ;) a mikrofon sceniczny może się przydać w przyszłości, gdy będę już sławny i fani będą się domagać live-performance`ów :D
A ta cena 1000pln... hmm - to dużo więcej niż 370 (za sm58 z usa). Czy mógłbyś rozwinąc argument "ale warto"?
pozdrawiam!
Bartos
Nie rozumiem: po pierwsze NT 3 to mic pojemno?ciowy- dlaczego ma by? lepszy do homerecordingu? Nie potrzebuj? zbiera? szumów komputera i odbi? z niewyt?umionych ?cian ;) a mikrofon sceniczny mo?e si? przyda? w przysz?o?ci, gdy b?d? ju? s?awny i fani b?d? si? domaga? live-performance`ów :D
A ta cena 1000pln... hmm - to du?o wi?cej ni? 370 (za sm58 z usa). Czy móg?by? rozwin?c argument "ale warto"?
tak , to jest sito pojemnosciowe - do wokali .
Ten mikrofon ma wieksze pasmo 20Hz-20kHz , a w przypadku Bety 50Hz - 16kHz . Sito dobrze brzmi , znam ten mikrofon . Nie mowie , ze jest lepszy od Shure , ani nie porownuje ich obu , ale mowie , ze mozesz pomyslec tez o tym . Jest solidny , na scene rowniez sie nada . Ale to tez zalezy od Twoich warunkow home
Scenicznie Beta jest bardzo dobra .
pozdrawiam;
A ta cena 1000pln... hmm - to du?o wi?cej ni? 370 (za sm58 z usa). Czy móg?by? rozwin?c argument "ale warto"?
tak , to jest sito pojemnosciowe - do wokali .
Ten mikrofon ma wieksze pasmo 20Hz-20kHz , a w przypadku Bety 50Hz - 16kHz . Sito dobrze brzmi , znam ten mikrofon . Nie mowie , ze jest lepszy od Shure , ani nie porownuje ich obu , ale mowie , ze mozesz pomyslec tez o tym . Jest solidny , na scene rowniez sie nada . Ale to tez zalezy od Twoich warunkow home

Scenicznie Beta jest bardzo dobra .
pozdrawiam;
mikrofon pojemnosciowy chybna zreszta zawsze w studio będzie lepszy niż dynamiczny...nawet tym domowym-mozesz przeciez skleić z kocy jakąś kabinke...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
...Nie da się powiedzieć, że coś jest lepsze czy gorsze. Wszystko ma swoje zastosowanie.
...
oczywiscie , ze tak . Wybor mikrofonu zalezy jeszcze od tego , jak bedzie na nich brzmial jego glos , nic w sumie nie jest uniwersalne . Ale pojemnosciowki sa do tego przystosowane , dlatego zastanowilbym sie nad takim sitkiem .
pozdrawiam;
...
oczywiscie , ze tak . Wybor mikrofonu zalezy jeszcze od tego , jak bedzie na nich brzmial jego glos , nic w sumie nie jest uniwersalne . Ale pojemnosciowki sa do tego przystosowane , dlatego zastanowilbym sie nad takim sitkiem .
pozdrawiam;
A ja powiem że lepiej kupić pojemnościowy. Mialem SM58 a teraz uzywam MXL990, kosztują tyle samo a MXL do nagrywania wokalu w domowym studio jest o klase lepszy. Dynamiczny nigdy nie ma wystarczająco dużo góry i nie naprawisz tego nawet najlepszym korektorem, bo on nie rejestruje najwyzszego pasma. no chyba ze chcesz mikrofon na scene..
...A ja powiem że lepiej kupić pojemnościowy. Mialem SM58 a teraz uzywam MXL990, kosztują tyle samo a MXL do nagrywania wokalu w domowym studio jest o klase lepszy. Dynamiczny nigdy nie ma wystarczająco dużo góry i nie naprawisz tego nawet najlepszym korektorem, bo on nie rejestruje najwyzszego pasma. no chyba ze chcesz mikrofon na scene.....
No fakt - muszę przyznać, że prawie mnie przekonałeś. Ale co robisz z szumem komputera? Teoretycznie można wynieść mikrofon do innego pomieszczenia (do szafy
wraz z wokalistą/ką). W każdym razie: do pojemnika trzeba mieć chyba jednak przynajmniej trochę wytłumione pomieszczenie, przynajmniej jakąś namiastkę "studia". Nagrywanie wraz ze wszystkimi dźwiękami i pogłosami sypialni chyba nie jest najlepszym pomysłem. A ja muszę jeszcze brać pod uwagę, że wyprowadzam się do Poznania i właściwie to jeszcze nie wiem gdzie będę mieszkał, jakie będą warunki mieszkaniowe> na ile ciche otoczenie. W takich warunkach dynamiczny jest chyba bardziej uniwersalny, hmm? Nie powinien być tak przeczulony na pomieszczenie.
A brak góry... sm58 wydaje się mieć mnóstwo góry w porównaniu do mojego porzedniego mic`a ;) fakt - dzięki częstotliwościom powyżej 15kHz dźwięk ma "iskierkę" itd, ale z drugiej strony dynamik ma swoje "sceniczne" brzmienie. Kojarzysz yeah yeah yeahs?
dzięki za konstruktywną wypowiedź!
pozdr.
Bartos
No fakt - muszę przyznać, że prawie mnie przekonałeś. Ale co robisz z szumem komputera? Teoretycznie można wynieść mikrofon do innego pomieszczenia (do szafy

A brak góry... sm58 wydaje się mieć mnóstwo góry w porównaniu do mojego porzedniego mic`a ;) fakt - dzięki częstotliwościom powyżej 15kHz dźwięk ma "iskierkę" itd, ale z drugiej strony dynamik ma swoje "sceniczne" brzmienie. Kojarzysz yeah yeah yeahs?
dzięki za konstruktywną wypowiedź!
pozdr.
Bartos