Preamp M-Audio Tampa vs Focusrite Voicemaster

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:
Preamp M-Audio Tampa vs Focusrite Voicemaster

Post autor: TikTak » sobota 31 lip 2004, 11:12

M-Audio Tampa vs Focusrite Voicemaster - odpowiedz wydaje sie oczywista [focusrite], ale trzeba wziac pod uwage cene [jestem obecnie w uk, wiec wszystkie ceny sa w GBP ze sklepow soundcontrol]:

tampa £199 [przeceniony z jakis £500, stare info bylo jeszcze tydzien temu na m-audio.com]

voicemaster pro £370

i tu mam pytanie - czy duzo trace [pod wzgledem jakosci preampu czy kompresora] planujac zakup tampy? cena jest wazna, nie ukrywam.

ewentualni uzytkownicy i osoby oslyszane w branzy - dlaczego ten sprzet zostal niedawno przeceniony kilkukrotnie a ciagle jest w sklepach i schodzi ponoc dobrze? co tam jest nie tak? w polskich sklepach netowych widzialem ten staf za 4000zl, wiec jest spora przebitka:)

tampa na konwerter a/d - na jaka jakosc moge tu liczyc? tzn czy przy wpieciu do cyfrowego wejscia w terratecu dmx6fire otrzymam lepsza jakosc niz po kablu planetwavesa?
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Re: Preamp M-Audio Tampa vs Focusrite Voicemaster

Post autor: TikTak » środa 04 sie 2004, 14:24

rozumiem, ze wszyscy lokalni [i globalni] znawcy nie maja nic do powiedzenia na temat, ktory nie powtarza sie na forum, tudziez nie dotyczy 'mainstreamu' sprzetowego. pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » środa 11 sie 2004, 15:23

...rozumiem, ze wszyscy lokalni [i globalni] znawcy nie maja nic do powiedzenia na temat, ktory nie powtarza sie na forum, tudziez nie dotyczy 'mainstreamu' sprzetowego. pzdr...

tak czy inaczej kupilem m-audio tampa za £199 i jeszcze wytargowalem dobry kabel mikowy. jesli ktos jest w uk, polecam sklepy soundcontrol.co.uk - naprawde przyjazna, usluzna niemal obsluga, dostep do wszelkiego sprzetu, darmowy newsletter, promocje tylko dla tej sieci itp [np tego tampa wykupili od m-audio caly sklad i stad podobno ta niska cena, w innych sklepach jeszcze jest £546]

preamp bez lampy z emulacja lampy [voicemaster czy tampa] brzmi duzo lepiej niz z tania trioda [bellari, art tuby czy inne podobne]. mowie to na podstawie testow w sklepie [odsluchy mackie i alesisy do wyboru]

teraz prosze o jakies wskazowki na temat dobrych kabli optycznych/cyfrowych. mam oba wejscia w karcie i oba wyjscia w preampie. jaka jest roznica miedzy SPDIF a opticalem? pzdr
zegartiktaka.pl ||

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 11 sie 2004, 17:09

... jaka jest roznica miedzy SPDIF a opticalem? pzdr...

he, żadna. Optical to też SPDIF tylko przesyłany światłowodem.

DiSS

Post autor: DiSS » piątek 13 sie 2004, 15:04

halo,

Zerknij pod temat "Ach - te tanie lampy.....". Zalozylem go po czym dowiedzialem sie m. in. iz Voicemaster to zadna rewelacja (chociaz pracuje na nim wielu znajomych i sobie chwala jego brzmienie - wiec badz tu madry :)). Co do optical i coaxial - znawcy brzmienia uwazaja, ze korzystniejsze sa polaczenia koncentryczne - z autopsii: pracujac w studio, bedziesz zmuszony na polaczeniach optycznych co jakis czas czyscic lacza. Przy drobnych zabrudzeniach (np. kurz, wypiety kabel przez dziecko z brudnymi palcami :)) juz moga pojawiac sie zaklocenia. Wazne jest jakich przewodow uzyjesz. Ja polecalbym koncentryczne ze wzgledu na ich funkcjonalnosc - jak i jak to znawcy powiedzili (audiofile) maja lepsze brzmienie. Moze to prawda, ale wyplywa to chyba z jakosci przetwornikow i ich parametrow. W domowym kinie mam polaczane DVD-AMPLITUNER - coaxial oraz optical i faktycznie tutaj sa lekkie roznice - brzmienie na koncentrycznym polaczeniu jest cieplejsze, z drugiej strony na optycznym bardziej selektywne.

pozdrawiam
shieee, mam 23 lata, zajmuje sie prod. muzyki hiphop/r&b. Na swoim koncie mam plye wydana w labelu FCS/Pomaton EMI.

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » wtorek 17 sie 2004, 23:27

Wazne jest jakich przewodow uzyjesz. Ja polecalbym koncentryczne ze wzgledu na ich funkcjonalnosc - jak i jak to znawcy powiedzili (audiofile) maja lepsze brzmienie. Moze to prawda, ale wyplywa to chyba z jakosci przetwornikow i ich parametrow. W domowym kinie mam polaczane DVD-AMPLITUNER - coaxial oraz optical i faktycznie tutaj sa lekkie roznice - brzmienie na koncentrycznym polaczeniu jest cieplejsze, z drugiej strony na optycznym bardziej selektywne.

interesuje mnie najwyzsza jakosc w rozsadnej cenie [zaloze sie,ze nikt tego wczesniej nie mowil:))], stad pytanie wiodace firmy produkujace kable optyczne i koncentryczne oraz ew. dystrybutorow w polsce/warszawie.

czy wystarczy moze kabelek typu home theatre jakich masa na allegro, np: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29392081

zapraszam rowniez inne osoby do dyskusji...pzdr
zegartiktaka.pl ||

ODPOWIEDZ