Jak zabezpieczyć głośniki?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JBL_max
Jak zabezpieczyć głośniki?

Post autor: JBL_max » czwartek 22 lip 2004, 01:31

Mixer yamaha 01.v, 2 koncówki mocy Crone 2000 CE,crosower DODa i do tego 3trój drożny system JBL srx ( oddzielne sub basy 18 cali , oddzielne środki wraz z gwizdkami ). Robię sobie gdzieś tam w Polsce małą sztukę, wzmacniacz ustawiony na połowę mocyz CD leci muzyka. Nagle znikają gwizdki ( już teraz wiem że są spalone). Okazuje się że wioska nie miala dobrze zabezpieczonej mocy. Koncówki się rozsynchronizowały i padły gwizdkie. Czy są jakieś limitery związane z mocą itp. Coś co się wkłada między głośnik a wzmacniacze ? Czy macie jakieś dobre rady ?
Zajmuję się nagłaśnianiem imprez itp. a generalnie jestem wokalistą i gitarzystą zespołu SNAKE

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Jak zabezpieczyć głośniki?

Post autor: Sroka » czwartek 22 lip 2004, 02:11

...Mixer yamaha 01.v, 2 koncówki mocy Crone 2000 CE,crosower DODa i do tego 3trój drożny system JBL srx ( oddzielne sub basy 18 cali , oddzielne środki wraz z gwizdkami ). Robię sobie gdzieś tam w Polsce małą sztukę, wzmacniacz ustawiony na połowę mocyz CD leci muzyka. Nagle znikają gwizdki ( już teraz wiem że są spalone). Okazuje się że wioska nie miala dobrze zabezpieczonej mocy. Koncówki się rozsynchronizowały i padły gwizdkie. Czy są jakieś limitery związane z mocą itp. Coś co się wkłada między głośnik a wzmacniacze ? Czy macie jakieś dobre rady ?...

Co to znaczy" ...końcówki się rozsyhchronizowały" ?

Limitery związane z mocą to wskaźniki wysterowania, ale przedewszystkim odpowiednie dopasowanie wzmacniaczy do zestawu głośników.

A problemu palenia się gwizdków nie rozwiązesz żadnym limiterem.

Masz poprostu za duzo proporcji basu względem środka i tonów wysokich, i dla tego bas gra na 3/4 mocy a wysokie tony na maxa. Więc pozostaje dokupienie samych nadstawek głośnikowych emitujących tony najwyższe.

Niestety ale granie w plenerze ma swoje negatywne strony związane z przyśpieszonym procesem niszczenia się sprzetu, a podczas grania najbardziej.

Wogle to dziwię się tobie że takim sprzętem chciałeś nagłośnić imprezę plenerową. Trudno stało się napraw gwizdki i więcej nie nagłaśniaj i nie zwalaj winy na energetyke tylko na swój brak wyobraźni.

Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » czwartek 22 lip 2004, 10:38

Witaj masz jak najbardziej rację że nei jest to sprzęt na imprezy plenerowe ale w grę wchodzi tu występ akustycznej ludowej kapeli, później filk irladzki bez ciężkiego arsenału, przemówienia i dzieci tańczące pod playbek. Przed sceną kolo 100 osób. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania sprzętu do małych plenerów. Chciałbym aby to były aktywne głośniki. KOlega powiedział że system DASa Compact II już jest trochę bardziej przygotowany do plenerówek i aktywny. Napięcie spadło do 180 v a końcówki zwariowały obawiam się że posłały mi poprostu niszczące napięcia na gwizdki. Wniosek ten wyciągam na podstawie takiej że gwizdki się spaliły przed imprezą a nie po. Sprzet odtwarzał tylko muzykę CD a końcówki były ustawione na 3/5 mocy max. Tu się nie miało prawa nic stać. Twoja rada jest słuszna ale myślę że poprostu powinienem rozbudować cały zestaw. Myślę jednak że warto by się było rozejżeć za czymś co będzie można w łatwiejszy sposób rozbudowywać i dołączać.
Zajmuję się nagłaśnianiem imprez itp. a generalnie jestem wokalistą i gitarzystą zespołu SNAKE

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 22 lip 2004, 12:17

Pamiętaj jednak ze w tym przypadku nie warto inwestować w sprzęt wysokiej klasy za dużą kasę. Poszukaj coś z firmy Hand BOx tam coś takiego znajdziesz i można w każdej chwili dokupić klocek.

Nie warto, naprawdę nie warto kupować drogiego sprzętu na takie imprezy, kup taki aby huczało.

Pozdrawiam, Sroka

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 22 lip 2004, 12:50

... Polecam coś z oferty Mackie lub KV2 Audio....

Zgadza sie. Z tym, ze KV2 to krok do przodu (i to duzy) w stosunku do Mackie. To jest cos, czym Mackie moglo by byc ale nie jest i pewnie nie bedzie. Ale to juz bardziej sfera zmian personalnych niz technicznych.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » czwartek 22 lip 2004, 12:56

...możliwość wynegocjowania większych pieniędzy za świadczone usługi. ..**********************

...tu mi przychodzi do glowy pewna "regula": jak sie kreci na "nijakiej" imprezie to i tak sprzet musi robic wrazenie wizualne pomimo tego ze gra na 1/4 mocy....

Jesli chodzi o oferte KV2 Audio to na prawde warto "nie tylko sie zastanowic"...
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 22 lip 2004, 23:31

...Taa i wogóle niech chałę odstawia.

Zakup lepszego nagłośnienia pozwoli przede wszystkim na bezstresową pracę oraz możliwość wynegocjowania większych pieniędzy za świadczone usługi. Jeżeli masz kasę to rozglądaj sie za aktywnym nagłosnieniem. Polecam coś z oferty Mackie lub KV2 Audio....

Monter z całym szacunkiem ale nie pisz czegoś co jest nieprawdą.

Kolega potrzebuje nagłaśniać małe imprezy, nie wieże w to że jeżeli następnym razem postawi lepszy sprzęt to ktoś mu da za to więcej pieniędzy. Powiedzą że ta ostatnia impreza ze spalonymi gwizdkami była lepsza bo taka jest niestety mentalność ludzi.

Jasne że systemy aktywne są lepsze bo wszystko jest dopasowane.

Sam pamiętam jak w ostatnim roku swojego grania w Polsce kolega dokupił górki z gwizdkami ElectroVoice wywalił na o kupę szmalu dla wszystkich którzy wiedzieli czego słuchają było to coś pięknego ale dla reszty czyli konsumentów to było bez znaczenia. I uwierz pobory zespołu nie wzrosły.

Raczej tego typu tokiem myślenia bym się nie kierował w garażu stoi cały zestaw prawie nowy i wiesz co nikt tego nie kupi bo jest za dobry a przede wszystkim za drogi. Takie są realia.

Pozdrawiam, Sroka

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » piątek 23 lip 2004, 01:38

Chłopaki !!! wszystko super. Gwizdki juz u fachowca są przewijane. Wpominacie tu o aktywnych systemach Mackie lub KV2 Audio. Jestem za ale powiedzcie jakie pieniążki muszę przygotować na taki system i o jakiej mocy minimalnej ale w realiach mowimy aby takie imprezy ( małe ) plenerowe mogly się odbywać. Chodzi mi tu żeby określić dokładne kwoty i minimalny zestaw. Czy macie jakieś linki abym zobaczył na własne oczy o czym mówicie ?

ODPOWIEDZ